משרד הבריאות ממשיך בחקירת מותו של התינוק בן הארבעה חודשים, שמת לאחר שלקה בחיידק הליגיונלה. ההערכה הראשונית היא שהתינוק נדבק ממכשיר אדים ביתי בחיידק, שגורם לדלקת ריאות ובמקרים נדירים ביותר אף למוות.
פרופ' יעקב סיון, מנהל מכון ריאות שינה ביחידה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי "איכילוב" בתל אביב, שוחח עם חדשות 2 באינטרנט והסביר על המחלה המיסתורית, על הגורמים להידבקות בה ועל דרכי ההתמודדות איתה.
"מדובר במחלה זיהומית עם חיידק מוכר ושכיח יחסית, שנוטה להיות במקומות בהם יש מים, כמו לדוגמה במזגנים, במכשירי אדים ובברזי מים", אמר פרופ' סיוון. "נדבקים ששואפים אדי מים מזוהמים עלולים לחלות במחלה, אך חשוב להדגיש כי אין אפשרות הדבקה מאדם לאדם, כלומר אין חשש כי ילד יידבק במחלה בגן או בבית הספר".
לדבריו, מחלת הליגיונלה נראית תחילה כסוג של דלקת ריאות, והטיפול בה דורש אנטיביוטיקה ספציפית ולכן ישנה חשיבות מכריעה לתהליך האבחון. "חשוב לאתר את המחלה מוקדם ככל האפשר על מנת לתת את הטיפול הראוי", הסביר הרופא.
הסימנים למחלה: כמו בדלקת ריאות
פרופ' סיוון הדגיש שבשל העלייה בשכיחות המחלה, גם רמת המודעות של הצוותים הרפואיים בבתי החולים למחלה עלתה מאוד בשנים האחרונות. "מדובר במחלה נדירה, ומקובל בקרב רופאי ריאות ורופאי ילדים שכאשר יש דלקת ריאות חריגה או כאשר מתקבל צילום מעט חריג, נהוג לבצע גם את הבדיקה לחיידק הליגיונלה", הסביר פרופ' סיוון.
הסימנים למחלה הם תסמינים סטנדרטים של דלקת ריאות: קושי בנשימה, שיעול וחום. אבל פרופ' סיוון מסביר להורים שאין זה מתפקידם לשקול אם קיים חשש למחלה. "אם הילד חולה ונראה שמדובר במחלה שמעבר לוירוס או שפעת - יש לגשת לרופא והוא זה שצריך לשקול האם לבצע בדיקות נוספות וכיצד להגיב", אמר. "קיימת בדיקה מאוד פשוטה לאבחון מחלת הליגיונלה - בדיקת שתן פשוטה ובדיקת דם. אך יש צורך לחשוד כי קיימת המחלה ולא לבצע את הבדיקה בכל ילד עם חום ומעט שיעול, אחרת זאת תהיה יציאה מכל פרופורציה".
בדיקת שתן חשפה: התינוק נדבק בליגיונלה
התינוק הובהל לפני כחודש לבית החולים על ידי הוריו לאחר שהראה סימנים ראשוניים של דלקת ריאות. בבדיקת שתן שנערכה לו התגלה כי הוא לקה במחלה הנדירה - הליגיונלה. במשך שבועות נלחמו הרופאים על חייו והעניקו לו טיפול רפואי שכלל חיבור למכונת הנשמה וטיפול באנטיביוטיקה. לפני כשבוע נפטר הפעוט בבית החולים "שניידר" בפתח תקווה.
בשנתיים האחרונות נרשמו שישה מקרים בהם חלו תינוקות במחלה הקשה. ההערכה הראשונית בשלב זה היא שהפעוט נדבק בחיידק ממכשיר אדים ביתי. בעקבות המקרה יפרסם משרד הבריאות הנחיות לשימוש נכון ובטוח במכשירים מסוג זה.