האלכוהול עולה לכותרות לרוב בהקשר שלילי, אבל מתברר כי לפחות חלק מהמיתוסים שנקשרו בו רחוקים מאוד מהאמת - זאת, כל עוד, הוא נצרך באופן מבוקר ולא מוגזם. הד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ודיאטה, סקרה הערב ב"תכנית חיסכון" את השפעתם של המשקאות החריפים על גוף האדם - שעשויה להיות, פעמים רבות, חיובית ובריאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
באופן כללי, גורמת שתייה מתונה של כל סוגי המשקאות האלכוהוליים להפחתת הסיכוי ללקות במחלות לב ובהסתיידות עורקים ובהורדת רמות השומן בדם. מחקרים העלו כי צריכת בירה לא רק שתורמת את כל אלה, אלא גם משפרת את תפקוד המערכת החיסונית והזיכרון ואפילו מסייעת למנוע סוכרת או סרטן.
אותם אלמנטיים חיוביים נעלמים באחת במקרה של שתייה מוגזמת - שבה גורמים כל סוגי המשקאות המשכרים, בהם גם יין, לפגיעה בתפקוד המוח והכבד ולהתמכרות. פרט לכך, קיים הבדל מהותי בין מוצרי אלכוהול איכותיים לאלו הזולים: המשקאות מהסוג האחרון מסבים לגוף נזק גם אם נצרכים בכמות קטנה, שכן הם אינם מזוקקים ועלולים להכיל מתאנול. חומר זה גורם להפרשת רעלים שונים דוגמת פורמלין, שגורם לפגיעה במערכת העצבים.
נשים וצעירים מושפעים יותר מהאלכוהול
לא ניתן לקבוע כמות צריכת אלכוהול מומלצת ואחידה לכלל האוכלוסייה, שכן השפעת החומר על נשים ועל צעירים הוכחה כרבה יותר. לפיכך, תלוי הדבר בעיקר באחוז שתופס האלכוהול מבין מרכיבי המשקאות.
המשקאות ה"חזקים" - וויסקי, ערק וודקה - מכילים כל אחד 40% אלכוהול. הצריכה היומית המרבית המומלצת שלהם היא עד שתי מנות (שוטים) ביום. לעומת זאת, תוכלו ליהנות משתיים-שלוש כוסות יין ביום - ומבירה אפילו משתי כוסות בכל יממה (בנפח של 1/2 ליטר).
פרט ליתרונות שכבר הוצגו, ישמחו שומרי המשקל לדעת כי הבירה היא המשקה האלכוהולי הדל ביותר באנרגיה - והיא מכילה 40 קלוריות בלבד לכל 100 גרם. שליש ליטר בירה "יעלה" לכם 130 קלוריות - כמות שקטנה אף מזו שמכילה כוס קפה הפוך.
אז איך נמנעים מאותה "כרס בירה" מפורסמת? הבעיה נעוצה, כפי שמתברר, לא במשקה עצמו - אלא באותם "נשנושים" אהובים לצד הכוס. כך, למשל, מכילה צלוחית קטנה של בוטנים לא פחות מאשר 400 קלוריות - כמות דומה לזו של שלושה בקבוקי בירה. משקאות שבהם כדאי להמעיט בשתייה הם קוקטיילים שונים ובעיקר ליקרים מתוקים - דוגמת לימונצ'לו ואייריש קרים. כוסית של כל אחד מהם כוללת לא פחות מאשר כ-300 קלוריות.