ביום שישי בשעות הצהריים, התפתחו ענני סערה בצפון הארץ והביאו לגשמים עזים, רוחות וברד - באמצע יוני. מתצפיות השרות המטאורולוגי עולה כי נמדדו בתל דן 35 מ"מ, בקיבוץ דפנה 23 מ"מ, ובאזור רמת הגולן נמדדו בין 2 ל-7 מ"מ. בעקבות הגשם, נרשמה גאות זמנית בנחל שניר, שבו גובה המים עלה ב-7 ס"מ, אירוע היסטורי שלא זכור לאנשי רשות המים.
אירועי גשם בחודש יוני אינם חריגים באזור הצפון והמרכז. כמעט מדי שנה נמדדים מילימטרים ספורים לאורך החוף והצפון, וגם אירועי גשם סוערים לא זרים לנו: בשנים 2010-2011 התרחשו אירועים כאלה, בשנת 2005 נמדדו 16 מ"מ במרכז הגולן וגם בשנים 1999 ו-1989 נמדדו עשרות מ"מ בגולן ובגליל.
אבל הפעם, הגשמים לא עצרו בצפון. בשעות אחר הצהריים התרחשה התפתחות מפתיעה של עננים מעל הר הנגב והביאה לירידה גשמים מאסיבית. 13 מ"מ נמדדו בשדה בוקר בפחות משעה; בשנה כולה, נמדדו 52 מ"מ. כמות המים האדירה זרמה באפיקי הנחלים צין וחווארים.
זרימה אימתנית לים המלח
בהמשך, ענני הסערה התקדמו מזרחה, הגשמים חלפו בדימונה והגיעו לים המלח.
בשירות ההידרולוגי מודדים את ספיקת הנחלים באזור ים המלח משנות ה-80. מתחילת המדידות של ספיקת נחלי ים המלח, לא זכורה כזו זרימה אימתנית.
מרשות המים נמסר שספיקת המים בנחל בוקק, שהזרימה בו קבועה וחלשה כל השנה, הגיעה ל-20 מ"ק בשנייה. ספיקה זו זהה לנחל סער בגולן לאחר אירוע אדיר של גשמי חורף. זרימה זו היא החזקה ביותר השנה באזור מדבר יהודה - דווקא בתחילת הקיץ, וזהו אירוע הגשמים הכי גדול בנגב מאז יוני 1957.
חוזרים לשגרה
9 מטיילים בנחל בוקק נזקקו לסיוע מיחידת החילוץ עין גדי לאחר שמי נחל בוקק הגועשים והבוציים ניתקו אותם מהיציאה.
הסיבה לגשמים נעוצה בכמה גורמים. היחלשות של השקע המונסוני בהודו, שאיפשרה חדירה של לחץ אוויר נמוך בגבהים של 4-6 ק"מ מעל הקרקע. בשילוב עם החום בשכבות הנמוכות האופייני לקיץ במזרח התיכון ולחות גבוהה בגבהים של 3-4 ק"מ, התפתחה אי-יציבות חריפה שבאה לידי ביטוי בגשמים זמניים.
אילו היה טס מטוס נוסעים מעל שמי הנגב באותן שעות, היו מורגשים "כיסי אוויר" שהם בעצם זרימות אוויר עולות ויורדות או "חתחותים", הנובעים מאותה אי-יציבות.
היום המיוחד הזה עבר. בהמשך השבוע נחזור לשגרה הקיצית החמה, בלי הפתעות, עד הפעם הבאה.