המפעל החשוד בזיהום נסגר לחודש: עיריית חיפה הוציאה הבוקר (רביעי) צו סגירה למפעל "כרמל אולפינים" באזור המפרץ למשך כחודש ימים עקב החשש מזיהום מתמשך - זאת לאחר התקרית בה נפלטו להבות גדולות ועשן רב מאחד הלפידים בשבועות האחרונים, מה שעורר בהלה וחשש בקרב תושבי האזור. ההחלטה התקבלה בעקבות סדרת תקלות מגמתית במתחם בתי הזיקוק בתקופה האחרונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
החלטה להוצאת הצו התקבלה בעקבות ממצאים שנמסרו לעירייה, לפיהם המפעל מפר את תנאי ההיתר הזמני שנתגלו בסיור שנערך ע"י נציגי המשרד לאיכות הסביבה ביום חמישי האחרון ונוכח התקלה החמורה שהתרחשה למחרת היום. לפיכך, נקבע כי המשך פעילותו במתכונת הנוכחית, מסכנת את תושבי העיר נוכח פעולות זיהום הנגרמות לסביבה.
בצו נקבע כי המשך העיסוק במפעל מהווה סכנה חמורה ומידית לסביבה ולשלום ובטיחות הציבור ובריאותו: "באיזון שבין פגיעה בפרנסתם של בעל המפעל ועובדיו מחד, והצורך המניעתי והמיידי בשמירה על הסביבה ועל שלומו ובטחונו של הציבור מאידך, ברור כי לאור הסיכון החמור ביותר הנשקף מן המפעל, האינטרס הציבורי והסביבתי גוברים. בשלב זה אין צורך בהוכחת קיומן של ראיות מעבר לספק סביר ודי כי השתכנעתי מן הראיות המנהליות שהוצגו בפניי לצורך ביסוס החלטתי."
ראש עיריית חיפה: "תושבים נכנסו לפאניקה, נמשיך לפעול נגד מפעלים מזהמים"
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, נימק היום מה עומד מאחורי ההחלטה לסגור את המפעל בשיחה עם חדשות 2 Online: "ערב החג ערכנו שימוע לבעלי המפעל וחיכינו לחוות דעת של המשרד להגנת הסביבה, קיבלנו אותה אתמול וגם הם היו מאוד לא מרוצים מהתכיפות של התקלות האלה, שמכניסה תושבים לפאניקה אמיתית".
"לא השתכנענו מהם ולא קיבלנו תשובות למה זה קורה בכזאת תכיפות", הוסיף ראש העיר, "הם לא שכנעו אותנו שינקטו באמצעים הראויים ולכן סגרנו אותם לחודש. עשינו מה שנכון, ולבעלים עוד צפוי שימוע במשרד עצמו. הסמכויות אמנם מצויות בידי המשרד להגנת הסביבה, אבל אני מתכוון למצות את הסמכויות שלי עד תום בלי לעשות שום חשבון אחר".
"לא נתיר התנהלות לא חוקית או חריגה, קלה כחמורה במתחם בז"ן. מבחינתנו, נחצו שוב קווים אדומים וכפי שהצהרתי בעבר, מפעלים אשר יפעלו בניגוד לכללים ויפרו את תקני איכות הסביבה יטופלו בכפוף לסמכויות שניתנו בידנו", הוסיף ראש העיר יהב.
"עיריית חיפה תמשיך לפעול לצמצום משמעותי של מתקני התעשייה הכבדה, ותפקח על תקני איכות הסביבה ולשם כך היא נחושה להפעיל את כל הסנקציות העומדות לרשותה, הגיע העת שגם ממשלת ישראל תבין שהגיע העת לסיים את עידן הקנסות הכספיים ולעבור לפעולות מעשיות אשר יאלצו את המפעלים להתחיל להתייחס לסביבה".
במקביל יצאה הבוקר פניה משותפת של ארגוני הסביבה אזרחים למען הסביבה ומגמה ירוקה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות על עריכת דיון חוזר בתכנית ההרחבה של בתי הזיקוק בחיפה. המועצה הארצית לתכנון ובניה דחתה לפני שלושה חודשים את העררים שהוגשו מטעם ארגוני הסביבה על החלטת הועדה המחוזית חיפה שאישרה את תכניות ההרחבה.
תקלה הובילה לבעירת הלפיד - ולבהלה במפרץ
החלטת העירייה התקבלה לאחר שהמשרד להגנת הסביבה הודיע שיערוך שימוע למפעל, בטענה שהמפעל פלט עשן שחור מהארובות וגם "לא סיפק מידע מלא ולא עמד בנוהל דיגום בארובה". מהמשרד נמסר כי השימוע ידון בשני מקרים: הראשון אירע ב-7 בספטמבר בבוקר, כאשר תקלה באחד המתקנים הובילה להזרמת גזים רבים ללפיד (כ-25 טונות לשעה). "בסיום האירוע נצפה עשן שחור במשך יותר מחמש דקות מצטברות, דבר המהווה הפרה של היתר הפליטה", נמסר מהמשרד. בהמשך אותו יום אירעו תקלות בשני מתקנים נוספים, שהובילו להזרמת כשבע טונות ללפידים.
האירוע השני התרחש בתחילת חודש אוקטובר: תקלה במערכת הבקרה הובילה להזרמת 35 טונות של גזים לשריפה בלפיד. "מצילומים שהועברו למשרד עולה, כי במהלך האירוע, במשך דקות ארוכות, היתמר עשן סמיך נראה לעין, המצביע על חשש כי הייתה הפעלה לא תקינה של הלפיד, אשר עלולה להוביל לפליטת מזהמים ולזיהום אוויר חזק ובלתי סביר".
בעקבות זאת זימן המשרד את אבנר מימון, מנכ"ל קבוצת בז"ן, לשימוע - בסופו יוחלט על נקיטת צעדי אכיפה כנגד חברת כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן בגין הפרה לכאורה של תנאי היתר הפליטה. במשרד ציינו כי מהאירועים עולה הסברה ש"החברה לא נקטה באופן מתמשך בכל האמצעים כנדרש בהיתר הפליטה, כדי שפעולת הלפיד תהיה תקינה. התנהלות זו של הפעלת הלפיד באופן לא תקין, יחד עם תכיפות התקלות בחודש האחרון - כמו גם היעדר הפעלת אמצעי בקרה כנדרש בהיתר - מהווים הפרה של תנאי היתר הפליטה וחוק אוויר נקי".
במשרד ציינו כי באחד המתקנים בבז"ן, מתקן ה-RTO המיועד לשריפת גזי פליטה, היו מספר תקלות במהלך השנה - אך האירועים לא תוחקרו כראוי על ידי המפעל, שלא סיפק מידע מלא למשרד על הנושא. בביקורת שנערכה החודש במפעל כרמל אולפינים התברר כי שתי ארובות אינן עומדות בנוהל בדיקת הארובות של המשרד - דבר המהווה לכאורה הפרה של היתר הפליטה. על כן שוקלים במשרד להחמיר את הדרישות ולהשתמש באכיפה הפלילית והמנהלית.
מבז"ן נמסר לאחר האירועים: "עקב שיבוש בפעילות אחד המתקנים נראה לפיד גבוה. המתקן שב לפעילות סדירה והודעה מתאימה נמסרה לרשויות. הלפיד הינו אמצעי שנועד לשמור על הבטיחות בעת התפעול השוטף של המתקנים, תוך שריפת גזים עודפים ומניעת פליטתם לאוויר".