197 מדינות הצליחו להגיע היום (שבת) להסכם דרמטי שנועד לסייע למאבק נגד ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים: המדינות חתמו בכנס אקלים בינלאומי ברואנדה על מתווה שמטרתו להפחית משמעותית שימוש בגז HFC (פחמן הידרו-פלואורידי) במקררים ובמזגנים. הגז המדובר "תורם" לאפקט החממה עד פי עשרת אלפים מפחמן דו-חמצני.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ההסכם שנכללות בו גם ארצות הברית וסין - שתי הכלכלות הגדולות בעולם - מחלק את מדינות העולם לשלוש קבוצות עם שלושה יעדי זמן שונים להפחתת השימוש בגזים הללו. "מדובר בצעד עצום קדימה", אמר מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. נציגי כל המדינות עמלו במשך כל הלילה על ניסוח הסעיפים האחרונים של ההסכם, ועם ההכרזה של שר המשאבים הטבעיים של רואנדה על הגעה להסכם - הנציגים פצחו במחיאות כפיים סוערות.
במסגרת ההסכם מתחייבות מדינות מפותחות, בהן ארצות הברית ומדינות רבות באירופה, להפחית את השימוש שלהן בגזים המדוברים באופן הדרגתי. בשלב הראשון הן יידרשו להפחית את השימוש ב-10% עד 2019 ובשלב השני יצטרכו להשלים הפחתה של 85% עד 2036.
שתי קבוצות אחרות של מדינות מתפתחות יתחייבו לא להגדיל את השימוש בגזים הללו עד שנת 2024 או שנת 2028 ולאחר מכן בהדרגה יחלו בהפחתה בשימוש בגז. בין המדינות שיידרשו לעמוד בתאריך היעד של 2028 נמצאות הודו, אירן, עירק, פקיסטן ומדינות המפרץ.
ההסכם שנחתם בבירת רואנדה קיגאלי מצטרף להסכם שנחתם בין 176 מדינות בפריז בשנה שעברה, במסגרתו הסכימו המדינות על צמצום פליטת גזי חממה. עם זאת, בניגוד להסכם פריז - ההסכם הנוכחי מחייב מבחינה חוקית, לוחות הזמנים שלו ברורים מאוד והוא כולל התחייבות של מדינות עשירות לסייע טכנולוגית למדינות עניות לעמוד ביעדים.
מדענים אומרים שלמרות שהפחתה משמעותית של HFC עלולה להיות כרוכה בהוצאה של מיליארדי דולרים, השפעתה על בלימת ההתחממות הגלובלית עשויה להיות דרמטית: הימנעות מעלייה של חצי מעלה בטמפרטורה הממוצעת עד 2100, כפי שחוזים כיום.