ירידה משמעותית באבחון של נשאי HIV בקרב גברים הומוסקסואלים, כך פורסם היום (רביעי) בדוח משרד הבריאות. הירידה ההדרגתית החלה לסירוגין משנת 2011, ומ-2013 היא עקבית; משיעור של 6.2 מקרים ל-100,000 גברים ישראלים ב-2011, לשיעור של 4.9 בשנת 2015.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים ידועים כקבוצת סיכון מרכזית למחלה, בישראל שיעור נשאות ה-HIV נמוך מרוב מדינות מערב אירופה בקרב גברים הומוסקסואלים. עם זאת, בשנת 2013 השיקו במשרד הבריאות תכנית לאומית מקיפה להתמודדות עם HIV בקהילה הגאה. לתכנית קדמה תקופת למידה שכללה מחקר אודות תופעת ההדבקות בקהילה. התכנית כללה הצהרה של ארגונים בקהילה ש-HIV היא סוגייה מרכזית שיש להאבק בה ופתיחת מרכזי בידוק של הוועד למלחמה באיידס. כמו כן הוגברו מספר הבדיקות וחלוקת הקונדומים באתרי בילוי של הקהילה והושקו קמפיינים בהם גם סרטונים ויראליים.
במשרד מתגאים בכך שיעלה בקרוב סרטון המשך לסדרת הסרטונים שהשיקו: "תפסיקו ללרלר". בסרטון חדש מופיעים ארבעה חברים, החולקים ממחשבותיהם וחוויותיהם על סקס, HIV והעולם הגאה. על פי המשרד הסרט יעסוק "במערכות יחסים בקהילה הגאה ובקשר של אלה למניעת הדבקה.
"המסר העולה מהסרטון הוא שבין אם מדובר על תחילה של מערכת יחסים לפני שנבדקים, או 'יציאה מהשגרה' במהלך מערכת יחסים, חשוב להשתמש בקונדום ולשמור על עצמנו ועל בני זוגנו", מסבירים במשרד הבריאות. "סיסמתנו: אהבה היא לא אמצעי מניעה".
"המאבק באיידס היה ונותר בליבה הפועם של הקהילה"
"לפני כשנה פתחנו מרכז בדיקות חדש לקהילה הגאה בדרום תל-אביב", אמר דר' יובל לבנת, מנכ"ל הועד למלחמה באיידס, "בקרוב נפתח מרכז דומה ב"בית הקהילות" בחיפה, וזאת על מנת שכל גבר הומוסקסואל ייבדק באופן שגרתי, למען הורדת שיעור נשאות HIV באוכלוסייה זו". לבנת גם הוסיף כי הוא מקווה שבקרוב יכנס לישראל גם הטיפול המונע לפני חשיפה, PrEP, כדי להוריד את מספר הנשאים בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים אף יותר.
"מין ומיניות הם עדיין טאבו בחברה שלנו, גם בקהילה הגאה ובוודאי אצל בני נוער זה לא נושא שבהכרח יש סביבו שיח פתוח ובריא, ולעיתים בדיוק להפך", מסבירים מנדי מיכאלי ורן לייבל, מנכ"ליות שותפות באיג"י-ארגון הנוער הגאה: "בשלוש השנים האחרונות הרחבנו והעמקנו את השיח בנוגע למיניות בריאה על כל המורכבויות שבה. אנחנו מרגישות שבשטח לנוער והצעירים שמשתתפים בפעילויות יש היום הרבה יותר ידע, רצון ויכולת לקיים שיח פתוח וכנה בנושא".
אוהד חיזקי, מנכ"ל אגודת הלהט"ב: "המאבק באיידס היה ונותר בליבה הפועם של הקהילה הגאה ברחבי העולם. זכרון קורבנות הנגיף עומד במרכזן של קהילות רבות והשלכותיו עוד מעצבות את התרבות הקהילתית. פירות המאבק הביאו את החיוביים ל-HIV לחזור לחיקינו בחיים מלאים, אך עם תופעות לוואי בריאותיות וחברתיות קשות. בידיה של ממשלת ישראל לפעול כדי למנוע את הדבקתם של אזרחיה ותושביה ולסייע לקהילה הגאה במאבקה לחיים ובריאות. האגודה תסייע לוועד למלחמה באיידס ולשאר הארגונים במאמצים להגביר את המודעות לשימוש באמצעי מניעה, לזרז את הכנסתו של ה-PrEP לסל הבריאות ולעודד קיום בדיקות דם שגרתיות".