חברת "משען" היא רשת הדיור המוגן הגדולה בישראל. היא מנהלת תשעה בתים ברחבי הארץ, מעסיקה יותר מאלף עובדים ומאכלסת כ-5,000 דיירים. אבל בחודשים האחרונים משהו רע עובר על "משען". מאבקי כוח בהנהלה הבכירה ויושבת ראש ועד כוחנית גורמים לתהליכים להיתקע, והקשישים הם שמשלמים את המחיר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
כוכבה קניסטר היא יושבת ראש ועד העובדים, והאישה החזקה בחברה. "משען" היא חברת בת של הסתדרות העובדים. קניסטר נמצאת בתפקיד שלה כבר 18 שנים. היא צברה כוח פוליטי אדיר בארגון ומקורבת ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.
מי שאמור בפועל לנהל את החברה הוא המנכ"ל איל דרורי, אלא שזה חלה בשנים האחרונות. מי שסייע בפועל בניהול השוטף היא יושב ראש הדירקטוריון צבי גוטווטר. "כשהגעתי להיות יו"ר משען בינואר 2011", הוא מספר, "מצאתי אדם מתפקד, מתהלך, ולאט לאט ראיתי הידרדרות".
גוטווטר הפך ליותר ויותר דומיננטי בניהול היומיומי ככל שמצב המנכ"ל הידרדר, דבר שלא מצא חן בעיני יו"ר הוועד קניסטר. "היא הייתה מגיעה לישיבות הנהלה, ראתה שני סמנכ"לים יושבים בחדר ומדברים - והייתה נכנסת ומתערבת", מספר גוטווטר. "אחרי שדיון בפורום של ההנהלה לא הצליח להגיע לשורה תחתונה בגלל הצעקות שלה, נכנסתי עם הסמנכ"ל אליי לחדר. היא נכנסה אחריי והתחילה לצרוח".
בתיעוד התקרית הזאת שאותה מתאר גוטווטר אפשר לשמוע את קניסטר צורחת בקולי קולות: "אני לא יוצאת, אתה החוצה. זה לא החדר שלך, אין לך שום זכות פה". במשך דקות ארוכות עומדת קניסטר בחדרו, והטונים הולכים ועולים. החיכוכים בין היו"ר לקניסטר נמשכים במשך חודשים, ואת המחיר משלמים הקשישים בדיור המוגן של "משען".
מוטי שלו עבר יחד עם אשתו לבית בדיור המוגן של "משען" בשכונת אפקה בתל אביב לפני כמה שנים, בגלל השירותים שמציע המקום - אחזקה שוטפת של הבית ופעילויות חברתיות. "זו חברה שאמורה לתת רוגע נפשי לאנשים בשלב מסוים בחייהם", הוא אומר. "כמעט שנה שאין כאן מנהל אחזקה". בבית הזה באפקה, שמאכלס מאות דיירים, חלקם סיעודיים, אין מנהל אחזקה כבר שנה, לאחר שהמנהל הקודם עזב ולא מצאו מי שיחליף אותו.
קניסטר רצתה שאת התפקיד יקבל עובד מבפנים, אבל לא נמצא מישהו מתאים. לכן היא הכריזה, בגיבוי ההסתדרות, על סכסוך עבודה ב"משען". שנה אחרי, והסכסוך על גבם של הדיירים עדיין לא נפתר.
בשיחה עם תחקירן חדשות 2, שצולמה במצלמה נסתרת, נשמעת קניסטר מכחישה את הבעיות בחברה: "אני לא מנהלת את 'משען' ואני לא אחראית על מה שהולך. אני אחראית לעובדים, ואני אמשיך להנהיג את העובדים".
"אמרו לי: 'עדיף שתעזוב'"
העובדים, לעומת זאת, יודעים היטב מה הבעיות. "המנהל שם קצת חלש", אומרת ר', אחת העובדות בחברה. "יש שם הרבה פוליטיקה. אין להם מנהל אחזקה הרבה זמן וזה פוגע בעובדים".
בעיות כמו אלה ב"משען" באפקה חוזרות על עצמן בחיפה, שם רכבת התרבות סיימה את תפקידה. גם כאן אמור היה להיות מינוי חדש, אבל קניסטר רצתה לקדם עובדת שההנהלה לא תמכה במינויה. במסמכים הפנימיים של ועדת המכרזים קובעים חברי הוועדה כי המועמדת של קניסטר אינה מתאימה לתפקיד, כי אין לה יחסי אנוש תקינים וכי היא מקיימת יחסים עם הדיירים ברמה לא מקצועית. לפרוטוקול אומרת קניסטר בתגובה כי יש לתת לה תקופת ניסיון וכי אחרת לא תתקבל אף מועמדת אחרת. וכך, גם כאן, כבר שנה התפקיד הזה לא מאויש.
כשיחסים בין קניסטר לגוטווטר מגיעים לנקודת רתיחה, יושב הראש פונה למוצא האחרון. "ברגע שהגעתי למסקנה שזה לא יכול להימשך כך, כי זה הגיע לשלב מזיק, פניתי ליושב ראש ההסתדרות", סיפר. "התוצאה הייתה שנאמר לי: 'עדיף שאתה תעזוב'". הגשתי מכתב התפטרות מידי ועזבתי, והבעיה למעשה לא טופלה".
כבר נתקלנו לא פעם בוועדים חזקים במשק שדואגים בעיקר לעובדים שלהם, בלי להתחשב בהשלכות. אבל במקרה הזה הפגיעה היא בקשישים. פגיעה מתמשכת ומיותרת, והכול בשם מאבק על כוח.
מחברת "משען" נמסר בתגובה: "צר לנו כי צבי גווטווטר בחר לעשות ניצול ציני במידע על מצבו הרפואי של מנכ"ל רשת 'משען' כדי לקדם את האינטרסים האישיים שלו וכתגובה לסיום העסקתו. מצבו הפיזי של המנכ"ל אינו משפיע על כישוריו הקוגניטיביים. 'משען' מנוהלת בצורה טובה ואנו דוחים בשאט נפש את הביקורת.
"יו"ר הוועד, כוכבה קניסטר, פועלת למען רווחת הדיירים תוך מתן סיוע לעובדים ושמירה על זכויותיהם. באופן טבעי, תפקידו של יו"ר ועד העובדים לדאוג שעובדים מתוך החברה יתפתחו ויתקדמו בתוך הארגון בתנאי שהם עומדים בדרישות התפקיד.
"משען פועלת באמצעות ועדת מכרזים על מנת לאייש משרות. במידה ובמסגרת ההליך הפנימי לא נמצא עובד בארגון שעונה על דרישות התפקיד – אזי המכרז נפתח למועמדים חיצוניים. משרת מנהל אחזקה באפקה ומשרת מנהל תרבות בחיפה יאוישו בימים הקרובים. רווחת הדיירים נמצאת בראש סדרי העדיפויות של משען".