משרד הבריאות ישלח פקחים למשחטות העופות ברחבי הארץ בעקבות תחקיר חדשות 2 על הטיפול המסוכן בעופות ששודר אתמול (שני). שר הבריאות יעקב ליצמן אמר לחדשות 2 כי אם התיעוד שהוצג בכתבה נכון - "זה בלתי נסבל".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מכיר את הנושא, אבל שמעתי על הדברים ואנחנו נבדוק את העניין", אמר ליצמן. "נשלח צוות לא רק לשם, לכל המקומות. צריך לבדוק מה העניין. אני מניח שזה נכון ובהחלט צריך לטפל בזה".
בתחקיר ששודר אתמול נחשפו שיטות העבודה של שתי המשחטות שנחשבות לספינות הדגל של המשחטות בארץ: "עוף הגליל" ו"מילועוף". במשך שלושה חודשים הועסקה ד', תחקירנית של אנונימוס, כמפקחת וטרינרית מתלמדת בשתי המשחטות הללו, מהגדולות בארץ, שאחראיות לאספקת מרבית תוצרת העוף שאנחנו אוכלים.
מהעדויות שנחשפות עלתה תמונה מטרידה, לפיה כשבמפעל מגלים עופות עם חיידקים מחוללי מחלות בבני אדם - העופות נפסלים לשיווק בחו"ל אך מועברים לשוק הישראלי. בנוסף, מהתמונות שצולמו במצלמה הנסתרת מתגלה כי הווטרינרים והפקחים העובדים במפעלים לא מקפידים על נהלי הבדיקה של העופות.
"מלא סלמונלה בישראל"
"בעוד שבועיים שוחטים משק עם סלמונלה, שזה סלמונלה אנטריטיס, סלמונלה מסוכנת, שכבר בודדו אותה", נשמע אחד הווטרינרים אומר לתחקירנית אנונימוס. "מה שוחטים אותה פה?", היא שואלת ונענית בחיוב. בנוסף לכך היא מתבקשת לא לדבר על כך עם אנשים אחרים.
ולא רק לעובדים לא מספרים, גם לנו הצרכנים: הווטרינר מסביר כי בכל יום ייצור מתבצעות חמש בדיקות לאיתור חיידק הסלמונלה. "אם יש אחד חיובי, הכול נפסל לייצוא", הוא מסביר. אבל לשוק המקומי? אין בעיה. "במדינת ישראל יש 60-70% סלמונלה", מסבירה וטרינרית נוספת. "מלא סלמונלה בישראל".
על מסירת המידע החשוב הזה לידי הציבור נשמע הווטרינר אומר: "מספיק שמישהו מפרסם דבר כזה, והמפעל יכול להיכנס לברוך של חצי שנה עד שהמוח של בנאדם מתנקה ממה שהוא שמע בתקשורת. ובגלל זה חשוב מאד שמפעל מזון יהיה סגור, יהיה אטום. אם יש תקלה פנימית, יש גופים שצריכים לטפל בזה. זה לא אומר שכל דבר צריך להיות שקוף לגמרי לאוכלוסייה".
מחברת "עוף הגליל" נמסר בתגובה: מדובר בכתבה שאינה משקפת את המציאות הנהוגה במפעל. יש לציין כי הווטרינרית והפקחים אינם עובדי המפעל ומועסקים על ידי השירותים הווטרינריים לצורכי בקרה ופיקוח. משחטת עוף הגליל ידועה כאחת המשחטות הטובות והמובילות בישראל, הפועלת על פי תקנים אירופאיים ומייצאת לחו"ל את מוצריה המאושרים על ידי הגורמים המוסמכים.
"המפעל השקיע בשדרוג תהליכים על פי דרישות השירותים הווטרינריים על מנת לעמוד בסטנדרט הנדרש. קיימת הקפדה שאיכות המוצרים תהיה הגבוהה ביותר ותעיד על כך שביעות הרצון של הלקוחות והמשווקים בארץ ובעולם. אנו נבדוק את הפרטים שיעלו בכתבה ונערוך בדיקה לטענות בשטחי העבודה המדוברים ובמידה שיימצאו ליקויים הם יתוקנו".
מחברת "מילועוף" נמסר בתגובה: מילועוף היא משחטה בפיקוח השירותים הווטרינריים ומשרד הבריאות ומאושרת לייצוא לארצות הברית ולאירופה. כל הפיקוח הווטרינרי במפעל מתנהל על ידי עובדים המועסקים במועצת הלול ובאחריות מקצועית של השירותים הווטרינריים. הכל מתנהל באופן עצמאי. המשחטה לא מתערבת ולא מעורבת בהחלטות המקצועיות. לקחנו לתשומת לבנו את נושא הכפפות ונפעל להפקדה יתרה בנושא. עופות שנמצאים נגועים בסלמונלה מסוכנת מושמדים. זאת בניגוד לדעת השירות הווטרינרי שלפיה ניתן לשחוט אותם במשחטה ולטפל טיפול תרמי.
"אנו משקיעים עשרות מיליוני שקלים בשנה כדי לשמור על בריאות הציבור בענף שאינו בעל רווחיות גבוהה. כל התהליכים נבדקים בקפידה ואנו עושים הכל לשמור על איכות המוצר. רק באוגוסט האחרון השמדנו על חשבוננו 700 אלף עופות במילועוף בגלל סלמונלה בעלות כספית מוערכת של כ-18 מיליון שקלים, כדי לא לקחת את הסיכון של זיהום המשחטה ופגיעה בצרכנים. עם כל הכבוד לאמירותיו של ד"ר גנדלר, הוא אינו עובד המפעל ואינו מייצג את מדיניותה של הנהלת המפעל".