כוונת הממשלה לבטל את המענקים לרופאים העובדים בבתי חולים בפריפריה שנחשפה הערב (חמישי) בחדשות 2 גררה גל של ביקורת על מקבלי ההחלטות. במחנה הציוני מאשימים את הממשלה בהפקרת יישובי הפריפריה וגם במערכת הבריאות הביעו תדהמה מהדברים וקוראים לסגן שר הבריאות ליצמן שלא לתת יד למהלך.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) הציגה במהלך דיון של ועדת הכספים בפרק הבריאות שבחוק ההסדרים את המסמך של משרד הבריאות בו התגלתה הכוונה לבטל את המענקים לרופאים שבחרו להתמחות בפריפריה. היא ביקשה להפסיק את הישיבה, ולבקשתה הצטרפו חברי כנסת נוספים ביניהם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני שהורה לנציגי משרדי הבריאות והאוצר לבדוק את הנושא לאלתר ולחזור אליו עם תשובות.
לוי-אבקסיס תקפה בחריפות את המהלך המתוכנן. "בזמן שכביכול בוחנים את מפת הטבות המס לפריפריה, מישהו בא ומתחת לשולחן פוגע בשירות הבריאות בפריפריה וברפואה הציבורית", אמרה. "למחוק את המילה פריפריה מהסכם שבא במטרה להיטיב עם הפריפריה זו לא משהו שנעשה בטעות, זו החלטה לבוא ובמכוון לפגוע במאות אלפי אזרחים במדינת ישראל שלא גרים במרכז הארץ".
ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) מחה גם הוא על היוזמה ואמר כי היא מסכנת את הציבור המתגורר בצפון הארץ ובדרומה. "הממשלה הורסת לפריפריה את הבריאות", אמר מרגלית. "לממשלת נתניהו אין בושה. אחרי שלקחה את הטבות המס ואת התעסוקה, עכשיו מפסיקה הממשלה את התמיכה ברופאים שתכננו לעבור לפריפריה. בלי רפואה ברמה, בלי קיצור התורים, הממשלה תגדיל את חוסר השוויון בין מרכז הארץ לצפון ולדרום".
"תושבי הפריפריה חשובים רק בתקופת בחירות"
"ביטול המענק הוא הוכחה נוספת שתושבי הפריפריה חשובים לממשלה רק בתקופת בחירות", הטיחה ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני). "במקום לחבק את תושבי הפריפריה הממשלה מפחיתה את הטבות מס ובמקום לעודד מעבר רופאים להתמחות בבתי חולים שאינם במרכז מבטלת המענק. הממשלה מוחקת את הפריפריה, לא רואה את תושביה, מזלזלת בבריאות ובאיכות חיי התושבים.
ביקורת על הצעד המתוכנן נשמעה גם מבית, לאחר שסגן שר הבינוי והשיכון ז'קי לוי (ליכוד) יצא בגלוי נגד ההחלטה. "ביטול מענקים כספיים לרופאים שיעברו לגור בפריפריה זו טעות גדולה מאוד שתפגע ברמת השירותים הרפואיים לתושבי הפריפריה וכמובן תפגע בחיזוק האוכלוסייה ביישובים אלו", אמר לוי. "אני קורא למשרד הבריאות ולעומד בראשו לאתר מקור תקציבי עבור המשך המענק ובכך להמשיך ולעודד את המעבר לפריפריה, שכן ההשלכות במקרה של ביטול המענק קשות".
גם במערכת הבריאות תולים את עיניהם בשר הבריאות יעקב ליצמן שימצא דרך לבטל את הגזרה, שצפויה להשפיע קשות על שירותי הרפואה בקצוות הארץ. "אני סמוך ובטוח שליצמן לא יתן יד לפגיעה בבתי החולים הציבוריים וברופאים בפריפריה", אמר מנהל ביה"ח זיו בצפת אל"מ (במיל) ד"ר סלמאן זרקא. "על משרד האוצר למצוא את התקציבים הדרושים בכדי לתמוך ולקדם בכל דרך את הפריפריה בכלל והמשך תמיכה ברופאים הבוחרים לעבוד בפריפריה הרחוקה, בחיזוק ובריאות האוכלוסייה מכלל המגזרים".
החלטה מתחת לרדאר
הערב שיגר יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר לאוניד אידלמן פקס לשר הבריאות ליצמן, ובו כתב כי הוא נדהם לגלות באקראי דרך מודעות בעיתונות על כוונת משרד הבריאות לבטל את את המענקים שניתנו לרופאים בפריפריה, תוך מחיקת יתרון משמעותי זה בעבודה בפריפריה. "במודעה שפורסמה על ידי משרד הבריאות נכתב כי המשרד מעוניין לקבל את הערות הציבור לתיקון המבחנים למתן תמיכה במוסדות רפואיים הנותנים מענקים לרופאים המועסקים בבתי חולים ציבוריים, במקצועות במצוקה ובפריפריה", כתב אידלמן. "רק לאחר עיון באתר משרד הבריאות נוכחנו לדעת כי התיקון המבוקש הוא מחיקת המילה 'פריפריה' בכל מקום בו היא מופיעה לצד מקצועות במצוקה".
בכך למעשה ניסה משרד הבריאות לבטל את המענק בצורה "שקטה" על ידי מחיקת המילה "פריפריה" מהסעיפים שעד כה איפשרו את מתן ההטבה. נציין שכבר בשנה שעברה ההטבה לרופאי הפריפריה צומצמה ונקבע שרופאים שיתמחו בפריפריה אך לא ב"מקצועות במצוקה" לא יקבלו את ההטבה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "המשרד לא ביטל את המענקים לרופאים לפריפריה. משרד הבריאות שמח שרופאים רבים ניצלו את האפשרות לעבור לפריפריה ולזכות בהטבות מיוחדות כפי שנחתם בהסכם. מדיניות משרד הבריאות פועלת מתוך העדפה והתחשבות עליונה בצרכי הפריפריה. אזל הכסף להסכם הרופאים מ-2011. משרד הבריאות השיג 75 מיליון שקלים למענקים לרופאים המועסקים במקצועות במצוקה אשר יקבלו % 60 יותר אם הם מועסקים בפריפריה".
עם זאת, גורמים במערכת הבריאות מאשרים שהכוונה אכן היא לבטל את העבודה בבתי חולים בפריפריה כקריטריון עצמאי לקבלת מענק, כפי שסוכם לאחר שביתת הרופאים ב-2011. התוקף של ההסכמים אז היה ל-9 שנים.