יום ולילה מועמסות מאות משאיות בבוצה, החומר המוצק שמצטבר במכוני טיהור השפכים ברחבי הארץ, ומשליכות את החומר המסוכן לסביבה בשדות חקלאיים בעמק בית שאן. בדיקות המעבדה מוכיחות: החומר שפוזר בשדות גידול המזון מסוכן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחודשים האחרונים החלו תושבים באזור בית שאן ובמועצה אזורית עמק המעיינות להתלונן על מטרדי ריח חריפים, שעולים מכיוון השדות באזור. התושבים חשדו כי מקור הריחות הוא בצואה ופסולת אחרת, ששופכות משאיות ליד בתיהם - ופנו למועצה האזורית ולמשרד להגנת הסביבה בבקשה שיטפלו בנושא. לטענתם, בכל פעם התנערו הגופים מאחריות, או שביקשו מהם להעביר הוכחות ברורות.
אחרי מספר שבועות בהן המטרד לא פסק, החלו התושבים לחקור את הנושא בעזרת חוקר פרטי שנכנס לתמונה, במטרה להגיש תביעה ייצוגית. המעקב אחר המשאיות הוביל אותם לאתר "קומפוסט שלוחות" שבעמק בית שאן - מתקן מורשה לטיפול בבוצה ולהפיכתה לדשן חקלאי.
מהתחקיר עלה כי מדי יום המפעל קולט טונות של פסולת ממכוני טיהור שפכים ברחבי הארץ ואמור לטפל בהם עד להפיכתם לחומר בלתי מזיק לסביבה, בהליך שאורך חודש לפחות. אבל על פי החשד, החומר המסוכן, המכיל חיידקים ומתכות מסוכנות, לא הופך לדשן - אלא פשוט מגיע לשדות.
בדיקות מעבדה של הדגימות שנלקחו מהחומר שפוזר בשדה, מצביעות על כך שהוא מכיל אחוז גבוה של מתכות מסוג כרום, ניקל, נחושת ואחרות - מה שמוכיח שהחומר לא טופל, והוא עדיין מסוכן. בשלוש דגימות שנאספו מהקרקע בשדה ליד קיבוץ שדה נחום נמצא כי בממוצע בכל גרם אדמה ישנם כ-40 מיליון קוליפורמים צואתיים, זאת לעומת התקן של אלף קוליפורמים בלבד - כלומר מדובר בצואה גולמית לכל דבר.
מאתר "קומפוסט שלוחות" נמסר בתגובה: "אנחנו מברכים על החקירה ובטוחים שהאמת תצא לאור ותראה שקומפוסט שלוחות פועל על פי כל הנהלים והכללים. כל הטענות נגדנו משוללות כל בסיס ומקורן במתחרה עסקי שמבקש לסגור את האתר שלנו".
מהמועצה האזורית עמק המעיינות נמסר כי "הממונים על תחום איכות הסביבה במועצה העמיקו את הפיקוח על האתר, תוך דרישה לצמצם ככל הניתן את הפוטנציאל להיווצרותם של מפגעי ריחות, ולמציאת פתרונות מתקדמים להתמודדות עם מפגעים. כל תלונה שתבוא לידיעתנו תיבדק באופן מיידי, יוסקו מסקנות בהתאם, ויועברו לטיפול הגופים המוסמכים".