כבר שנים שהמתמחים וצוותי הרפואה סובלים מאלימות מילולית ופיזית במקום העבודה שלהם. כעת הם מחליטים להפסיק לשתוק - ולצאת ולהילחם על הביטחון האישי שלהם. מול המצלמה הם חושפים את הסיפורים הקשים שמטרידים אותם כל יום, את האיומים המפורשים וגם את הנתונים המדאיגים. לחולים ובני משפחותיהם הם פונים בתחינה: "התייחסו אלינו בסבלנות, כמו שאנחנו מתייחסים אליכם בסבלנות". פרויקט מיוחד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מספר חודשים עברו מאז הרצח של האחות טובה קררו ז"ל במרפאה בחולון, וכמעט בכל שבוע יש שלושה אירוע אלימות נגד צוותים רפואיים. דוח מיוחד שמפרסם היום (שלישי) ארגון מרשם – ארגון המתמחים לרפואה בישראל - קובע כי כל רופא בישראל חווה 112 אירועי אלימות בממוצע בשנה. "דוקטור, אם האדון הזה מת היום, גם אתה תמות", מספר המתמחה אראל בוצ'ינסקי על המשפט המאיים שמלווה אותו עד היום.
לא מרגישים בטוחים
הדוח המיוחד בנוגע לאלימות בבתי החולים, שערך ארגון מרשם בקרב צוותי הרפואה מבוסס על שאלון מקיף מחודש יוני 2017 ונותן ביטוי לכלל אנשי הצוות הרפואי המשרתים את הציבור בבתי החולים בכל רחבי הארץ: מתמחים, סטאז'רים, אחיות, רופאים המחכים לתקן המבצעים תורנויות-חוץ ואף מומחים.
הדוח יוצג היום בשדולה מיוחדת בכנסת בנוכחות שר הבריאות יעקב ליצמן ובראשות חבר הכנסת עיסאווי פריג' (מרצ). אחד הנתונים היותר מטרידים שעולה בדוח הוא שרק 2% מהצוות הרפואי שענה על השאלון מרגישים בטוחים לחלוטין במקום עבודתם.
סיוון שלמה, אחות במיון בבית חולים במרכז הארץ, מספרת על מקרי האלימות שחווה מידי שבוע ועל תחושת הפחד: "אבא של ילד שהגיע למיון האורטופדי התפרץ לטיפול של מטופל אחר וביקשתי ממנו להמתין עד שאסיים. לא עברו מספר שניות והוא התחיל לצעוק עלי ואמר לי משפטים כמו 'אני אסגור איתך חשבון', 'חכי אני אחכה לך בחוץ אני אראה לך מה זה'". סיון משחזרת: "זו תחושה של פחד, של חוסר אונים, באמת פחדתי אחר כך ללכת לחנייה של הרכב לבד וביקשתי ליווי של איש ביטחון".
האלימים לא מורחקים
הנתונים מצביעים על כך שהגורמים האלימים הם לרוב המלווים של המטופלים: ב-45% מהמקרים הגורמים שמאיימים, מקללים או מטרידים מינית, אינם מורחקים גם אם הם לא נרגעו. מקרים רבים של אלימות כלל אינם מדווחים להנהלת בתי החולים: כפי שנמדד בדוח 67% מהצוות הרפואי מעולם לא הגיש תלונה.
הצוות הרפואי התבקש בסקר גם לנקוב בסיבות שבגללן הם אינם מדווחים: 45% מאמינים שמעצם תלונתם לא יצא מכך דבר ולא יושג פיתרון, 39% לא מתלוננים בגלל הביוקרטיה שמלווה לתלונה שכזאת, ו-18% מהצוות הרפואי חוששים מנקמה של הגורם האלים.
"ביצעתי החייאה לאיש צעיר והמצב שלו הידרדר ככל שההחייאה נמשכה", מספר המתמחה אראל בוצ'ינסקי על אחד ממקרי האלימות שחווה. "במקום נוצרה התקהלות נורא גדולה מחוץ לחדר. ניסינו להתרכז והבאנו רופאים בכירים באיזשהו שלב החולה נזקק למכות חשמל. ובעודי מחזיק את הכפות חשמל בידיים הייתי צריך להתמודד עם קרוב משפחה שפרץ לחדר בסערה ואת המשפט שהוא אמר לי אני בחיים לא אשכח. 'דוקטור, אם האדון הזה מת, גם אתה מת היום'".
"הזמן אצלי קפא ולא יכולתי להתרכז ולעשות את העבודה שלי כרופא עד שהתאוששתי", הוא מוסיף. "המקרה הזה השפיע קשות על הצוות הרפואי בזמן שהרגשנו מאוימים על הביטחון האישי שלנו. נאלצנו להזמין משטרה והייתי צריך להתחבא בחדר רופאים עד שהמשפחה עזבה את המקום. אם אני צריך להסתובב עם מאבטח במיון התחושה היא שהפקירו את הביטחון שלנו שננטשתי, של עצב של עלבון".
רצח טובה קררו - קו פרשת המים?
"החיים המקצועיים שלי בקטע של אלימות בעבודה מתחלקים לשניים, לפני הרצח של טובה קררו ואחרי הרצח", מספרת האחות סיוון שלמה. עד המקרה המזעזע בו קררו נשרפה למוות בקופת החולים, סיוון האמינה שמקרי האלימות יסתכמו בקללות או באלימות קלה - כיום היא מספרת שהיא חוששת ומפחדת הרבה יותר. "יש רגעים שאני תוהה למה בחרתי במקצוע הזה והאם אני צריכה את האלימות הזאת ביום יום שלי. בחרתי במקצוע מתוך אהבה לעזור לאנשים אבל לפעמים זה מרגיש שזה לא שווה את זה".
רק בשבוע שעבר בנו של מטופל תקף פיזית שני רופאים בבית החולים אסף הרופא: קרוב המשפחה זרק מסך טלויזיה על הרצפה וסטר לרופא שהגיע לעזור לרופאה שהותקפה. בשנה שעברה הוקם ארגון המתמחים מרשם בעקבות קמפיין גדול שעסק ב-26 שעות התורנות המעייפת של המתמחים. השנה הם פונים לכיוון מיגור האלימות בבתי החולים ומקווים שציבור המטופלים שמגיעים לבתי החולים יבין שכולם פועלים למען מטרה אחת.
רעות לסרי, מתמחה במחלקת ילדים, מסבירה: "אנחנו קמים בבוקר ואנחנו יודעים שעומדים לפנינו 26 שעות קשות של עייפות ורעב, ומה שמקשה עלינו זאת העובדה שבנוסף לכל זה אנחנו גם באים לשדה קרב. אנחנו לא צריכים להרגיש ככה, המטרה שלנו משותפת".
"התכבדנו להגיש את דוח האלימות בבתי החולים לשנת 2017", ציינו בארגון מרשם. "הנתונים בדוח מראים מציאות עגומה ובלתי מתקבלת על הדעת שבו אנשי הצוותים הרפואיים נאלצים להתמודד עם אלימות רבה עד לכדי מקרה אלימות פעם בשלושה ימים בממוצע. אנו מצפים מקובעי המדיניות משר הבריאות דרך האוצר ושר הפנים לפעול בנושא בהקדם האפשרי לטובת אנשי הצוות הרפואי והמטופלים כאחד".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il