מה עושים קילוגרמים של מנגו בג'קוזי? כבר בחמש בבוקר יצאו היום (ראשון) העובדים בבקעת הירדן להתחיל בקטיף המנגו. הטמפרטורות בקיץ גבוהות מאוד והחום בחוץ, כמעט ובלתי נסבל. אבל במקום להוביל את הפרי הכתום ישר למקרר – את המנגו הזה מעבירים מהסאונה שבמטע דווקא לאמבט חם - ג'קוזי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
האמבטיה הזאת היא חלק מניסוי שנערך כבר שנתיים ומטרתו להאריך את חייו של המנגו: היום פרי בשל שורד על המדף לא יותר משבוע, אבל החוקרים גילו שאחרי התהליך הזה שכולל טבילה בטמפרטורה של 45 מעלות וגלי קול שמשוגרים תוך כדי לעבר המנגו - הוא מפתח עמידות רבה וניתן יהיה לאכול אותו כמעט חודש לאחר שנקנה.
חלק מהמחיר הגבוה של פירות נובע מחיי המדף הקצרים שלהם: פרי שישרוד זמן ארוך יותר מחוץ למקרר יעלה בסופו של דבר פחות בסופר. אם ניסוי הג'קוזי יוכתר לבסוף כהצלחה, הוא יאפשר לכולם ליהנות הרבה יותר זמן מפירות העונה.
מגדלי המנגו מנסים לא רק להאריך את חיי המדף אלא גם שהעצים יניבו יותר פרי: קיבוץ מירב החליף את האדמה במטע שלו ונטע את העצים שלו בתוך בורות של טוף על מנת לספק לשורשי העצים יוצר ברזל ומינרלים. יוסי פורטל, מנהל מטעים בקיבוץ מירב, מספר: "התוצאה של המהלך הייתה פי 3 פרי לכל עץ ואפשרות לנטוע בצפיפות רבה יותר. מדובר בהגדלה משמעותית של התוצרת תוך השקעה קטנה יותר".
"בסוף יום הקטיף אתה נוטף"
פורטל הוסיף: "עונת המנגו בסך הכל די מצומצמת, חודשיים וחצי–שלושה שמתנקזים למרכז אוגוסט ואם ניתן היה להאריך את עונת הפרי כדי שיהיה אפשר לספק לשווקים עוד חודש זה דרמטי מאוד".
ד"ר טלי גולדברג ממעבדת פירות החברה לפיתוח הגליל הסבירה: "הטיפול באולטרסאונד הפחית את הריקבון בפרי ויש פוטנציאל להצלחה וזה דורש עוד ניסויים. היעד הוא ליישם את זה במערכי המיון ובפירות נוספים. תוצאת הקצה זה שחיי המדף יתארך, הפרי יהיה איכותי יותר עם מרכיבי תזונה רבים יותר ופחות פחת".
דור בינון מקיבוץ מירב הסביר על הליך הקטיפה של המנגו: "אפשר למלא שק ב-2-3 דקות, אדם קוטף בערך שתי טונות ביום. זה קשה, בסוף היום אתה נוטף". יוסי פורטל, מנהל מטעים בקיבוץ מירב, הסביר: "החום הגיע ל-45 מעלות בשבוע שעבר וגם השבוע מצפים לטמפרטורה גבוהה, מדברים על הצל ולכן מתמקדים בקטיף המוקדם".