ימים ספורים לאחר דליפת החומצה המזהמת לנחל אשלים, גורמי הביטחון מעריכים כי מספר מוקשים שהיו טמונים בקרבת האזור נסחפו במורדות הנחל. בשל כך, קיים חשש כי כתוצאה מהסחף, חלק מהמוקשים הגיעו למקומות לא מוגדרים, ובהם אזורים אליהם מגיעים מטיילים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לעומת זאת, במשרד הביטחון הודיעו כי אין חשש לסכנה באזור. "לפי הערכתינו, אל נחל אשלים נסחפו מספר מוקשים בודדים סמוך לנקודת החיבור עם נחל עזגד", נמסר היום (שלישי) ממשרד הביטחון. "האיזור מגודר ומשולט ולא ניכרת סכנה לציבור. נושא פינוי המוקשים הבודדים מנחל אשלים נמצא כעת בבחינה, תוך תיאום עם רשות הטבע והגנים".
אמש פורסם במהדורה המרכזית כי הוצא מכתב אזהרה לחברת "רותם אמפרט" כבר לפני שנתיים - לאחר שזוהתה זליגת מזהמים למעיינות. עוד דווח כי נפתחה חקירה פלילית נגד חברת "רותם אמפרט" וגם חברת האם "כימיקלים לישראל", אך בחברה הודפים כל קשר בין המכתב לבין האירוע הנוכחי.
בעקבות עתירת חופש מידע שהגישה תנועת "אדם טבע ודין", כבר ב-2015 ביצעו אנשי המשרד להגנת הסביבה שני סיורי פתע במפעל "צים - רותם אמפרט". הפקחים לקחו דגימות מהקרקע, בדקו את השטח, וזיהו שם חלחול וזליגה של מזהמים מהמאגרים למעיינות עין צים ועין עקרבים.
לאחר הביקורת שיגרו אנשי המשרד מכתב תקיף למנהלי המפעל וכתבו: "משרדנו רואה קשר בין חלחול מאגרי רפש הפוספט ואי אטימותם לעליית המזהמים במעיינות. הממצאים מצביעים כי המפעל מפר לכאורה את הוראת חוק המים והתקנות. לאור כל זאת יש לבצע איטום של המאגרים המכילים רפש פוספט".
חברת רותם אמפרט מסרה בתגובה: "אנו נענים באופן מלא לדרישות המשרד ופועלים לפיהן כדי לאבטח תחזוקה שוטפת ועמידה בתקנים מחמירים. הניסיון לקשור את המכתב לאירוע באשלים תמוה מכיוון שמדובר במתקן אחר באתר אחר של החברה".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין', טען כי "הזיהום בנחל אשלים הוא הוכחה נוספת לכך שנכסי הטבע בישראל הם הפקר. חשוב להבין, לא מדובר כאן בתקלה שיכולה להתרחש בכל מפעל, אלא באסון אקולוגי שהגורם לו הוא מפעל שאחראי לזיהום כרוני שנמשך שנים רבות בנחל צין ובנחל בוקק". ב"אדם טבע ודין" דורשים לנקוט פעולה נמרצת ונחרצת להפסקת הזיהום המתמשך שמקורו במפעלי רותם אמפרט וענישת האחראים: "למשרד להגנת הסביבה ולרשות המים אסור להסתפק בכך ולאפשר למפעלי רותם אמפרט להמשיך במצב של עסקים כרגיל תוך כדי פגיעה בסביבה. יש צורך לנקוט מיידית גם באמצעים הנדרשים לשם עצירת הזיהומים הנוספים של שמורות טבע באזור שמקורם הידוע הוא מפעלי רותם אמפרט".
פגרי חיות נמצאו בנחל אשלים
בעקבות דליפת הענק של מי חומצה לנחל אשלים, המשרד להגנת הסביבה ערך להנהלת מפעל רותם אמפרט שימוע - והודיע הערב על פתיחת חקירה פלילית נגד מנהלי חברת רותם אמפרט והחברה האם - כימיקלים לישראל. על הכוונה לחקור את ראשי החברה פורסם לראשונה בחדשות 2, כיממה לאחר תחילת האסון. בתוך כך נמצאו מספר פגרי חיות באזור נחל אשלים.
"המשרד רואה בחומרה רבה את האסון האקולוגי בנחל אשלים", אמר השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין. "לכן, מחובתנו להפוך כל אבן כדי לחקור לעומק את הסיבות ליצירת הזיהום הכבד ולמצות את הדין עם האחראים, וכן למנוע את הישנות המקרה בעתיד. ללא קשר להליך הפלילי, נדרוש שהמפעל יישא בעלויות ניקוי ושיקום הנחל. בהתאם להנחייתי, רשות הטבע והגנים מכינה אומדן ראשוני של הנזק ועלות השיקום".
השימוע נערך היום במחוז דרום של המשרד להגנת הסביבה בראשות מנהל המחוז ברוך ובר ובסופו הוחלט על החקירה, אותה תנהל המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה. החקירה תכלול שורת פעולות חקירה כנגד בעלי תפקידים בתאגיד.
כמו כן נמסר מהמשרד כי במהלך השימוע נבחנו הדרכים בהן המפעל יימנע מפעילות תוך כדי יצירת נזק סביבתי נוסף: "המשרד הורה להפסיק לאלתר כל שימוש בקבוצת הבריכות שמאחת מהן אירעה הקריסה, והעביר הנחיות לשימוש בבריכה תפעולית זמנית עד שתנוח דעתו כי המשך עבודת המפעל לא תייצר מפגעים סביבתיים נוספים".
פגרים של יעל, שועל, לטאות וציפורים קטנות נמצאו בנחל אשלים - כך דיווחו פקחי רשות הטבע והגנים. הפגרים הועברו למכון הווטרינרי בבית דגן לבדיקות לבחינת נסיבות מותם: פקחי הרשות ממשיכים בסיוריהם בשטח במטרה למנוע עד כמה שניתן מחיות הבר להגיע לאיגומי המים הרבים שבשטח , להמשיך לבחון את השפעות זרימת החומצה בשטח ולמנוע כניסת מטיילים לאזור.
המפעל נדרש להתחיל אתמול באופן מיידי בשיקום הנחל ובשאיבת המים המזוהמים: ההערכה היא שבשל הזיהום הכבד והחומצות שנמצאו באפיק הנחל, ההערכה היא שהנחל יהיה סגור למטיילים במשך שנה שלמה
במשרד הוחלט כי המפעל יידרש להתחיל באופן מיידי בשיקום הנחל: בשלב הראשון יחלו לשאוב את המים החומציים שעדיין ממלאים את הגבים העמוקים במורד נחל אשלים. לדברי המשרד, בדיקת החומציות שבוצעה בערוץ מעידה על רמת גבוהה לכל אורך ערוץ הנחל - ולכן הוחלט כי האזור יוסיף להיות סגור לכניסת מטיילים.
לצוותים שחוקרים את התפשטות הזיהום ברור שהיה כשל שגרם לדליפת הענק כי הסוללות שנבנו ליד הבריכות של המפעל אמורות לעמוד גם בפני רעידת אדמה. על פי הממצאים הראשוניים מדובר ביותר מ-100 אלף קוב של מים מזוהמים שזרמו לנחל וגרמו הרס רב.