כל מי שאושפז או טופל בבתי החולים הציבוריים חש על בשרו את התשתיות החסרות, את המחסור ברופאים ואחיות ואת הגירעון התקציבי המחמיר ששולח מנהלים לחפש את הכסף. אחד הראשונים שנזעק לעזרת בתי החולים בצפון הארץ היה מוטי וגנר, שבמשך שנים רבות כשימש כמנהל מחלקת הרווחה של חברת החשמל - אך מאחורי הקלעים הסיבות לסיוע הכספי הן אחרות לגמרי. איך השיטה עובדת? תחקיר "הרפואה השחורה". בעקבות התחקיר במשרד הבריאות כבר הודיעו שיפתחו בבדיקת התנהלות בתי החולים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

כך עובד המודל: כל עובד בחברת החשמל מאשר לנכות מתלוש המשכורת שלו כמה עשרות שקלים בחודש עבור תרומות לבתי חולים. בסך הכל מדובר בעשרות אלפי שקלים מדי שנה שנתרמים לבתי החולים רמב"ם, כרמל, בני ציון ועוד, אבל לא מדובר בפילנתרופיה טהורה.

מדי שנה נערך הטקס המסורתי בו וגנר עצמו וחברי הועד מעבירים את התרומות למחלקות השונות בהן בחרו, אבל מאחורי הקלעים הוועד החזק דואג בתמורה לקדם את הטיפול הרפואי באלפי עובדיו - גם כשמדובר בבית חולים ציבורי.

צפו בתחקיר המלא (צילום: חדשות 2)
"ממציא השיטה", מוטי וגנר | צילום: חדשות 2

המצלמות הנסתרות ושיחות הטלפון חושפות ששיטת "מוטי יסדר" הפכה לרווחת: עובדים רבים בבית החולים לא מתביישים להודות ש"אם מוטי ידבר זה יהיה יותר מהר" ו"בלעדיו התורים הם רק לאוקטובר". גם בוועדים מודים שעובד שיציין את שמו של וגנר יקבל יחס שונה.

"כאשר אתה מקצר תור למי שמשלם לך בעבור קיצור התור את המאריך את התור לי שלא משלם", הסביר פרופ' גבי בן בנון מהמחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן גוריון. "נוצר מצב שכל ארגון שקנה את התור באמצעות תרומה גרם לזה שהאזרח הפשוט שלא היה מאורגן בארגון עובדים או מפלגה פוליטית בעצם נדחק לסוף התור".

בשנה שעברה מוטי וגנר פרש לגמלאות אבל לא נטש את בתי החולים. וגנר הקים חברה בע"מ בשם "בריאות בקלות" והפיץ את המודל שייסד בחברת החשמל.

משרדי חברת החשמל בתל אביב (צילום: חדשות 2)
עובדי חברת החשמל קודמו בתור | צילום: חדשות 2

בין הראשונים ליישם היו 8,000 עובדי רפא"ל ששמחו לשמוע על שירות בריאות מועדף. לאחר רפאל פנו אל וגנר בחודשים האחרונים עוד כמה ועדים חזקים של חברות ממשלתיות שלא מתכוונים לעמוד בתור. בעקבות התחקיר, הודיע משרד הבריאות כי בכוונתו לבדוק את הנהלים בנושא.

מבית החולים רמב"ם נמסר בתגובה: "תרומות למרכזים רפואיים הם עניין מבורך וחסר תחליף במדינה שבה מערכת הבריאות מתפקדת בתת תקציב ותלויה בתרומות לבניית מבנים חדשים ולרכישת ציוד רפואי המשרת את כלל המטופלים. עם זאת, צריכה להיות הפרדה מוחלטת בין שירות רפואי לבין תרומות. הסיוע הנדיב לא גורם לאף מטופל ברמב"ם להפסיד תור או שניתוח שלו יידחה לטובת אדם אחר. בבית החולים מתקבלות פניות מכל הסקטורים ואנו מנסים לעזור לכולם. הנהלת רמב"ם לא ידעה שמר וגנר, משמש כיום לכאורה כיועץ פרטי".

בית החולים רמב"ם, ארכיון (צילום: אלי גרוס)
בית החולים רמב"ם, ארכיון | צילום: אלי גרוס



מטעמו של ד"ר בצלאל פסקין מרמב"ם נמסר בתגובה: "מתאמי התורים מקבלים עשרות בקשות לקיצור תורים או להקדמת ניתוחים, ומשתדלים להיענות כמיטב יכולתם, ללא קשר למגזר שממנו מגיעים החולים".

מהנהלת בית החולים כרמל נמסר בתגובה: "כמו גורמים נוספים, גם ועד עובדי חברת החשמל תורם לנו ביוזמתו המלאה, באופן גלוי ומסודר, לרכישת ציוד רפואי. אף תרומה לא הותנתה ולא תותנה בקיצור תורים לעובדים שתרמו. השיקול היחיד לשינוי מועד תור הוא השיקול רפואי. פעילותו העסקית של מר וגנר אינה קשורה לבית החולים".

מוטי וגנר מסר בתגובה: "אני גאה במודל המיוחד שיזמתי בחברת החשמל, בברכת ההנהלה ומרצונם החופשי של העובדים. בסיוע התרומות שהעברנו רכשו בתי החולים ציוד רפואי מתקדם ומציל חיים שלא יכלו לרכוש בדרך אחרת - ציוד המשמש את כלל האוכלוסיה. הנהלות בית החולים, מנהלי מחלקות ורופאים רבים פנו אליי וביקשו לסייע ולגייס ארגוני עובדים ותורמים נוספים למען בית החולים. התרומות לא לוו מעולם בהתניה לקבלת עדיפות או כל סיוע אחר. כמנהל הרווחה בחברה הגעתי לבתי החולים לעיתים קרובות כדי לסייע לעובדים מאושפזים".

בית החולים כרמל, ארכיון
בית החולים כרמל, ארכיון | צילום:



יעקב דבידה, יו"ר ארגון עובדי חברת החשמל בצפון, מסר בתגובה: "ארגון העובדים מקבל עשרות בקשות לתרומות מבתי חולים, לסיוע ברכישת ציוד מציל חיים. העובדים תורמים יותר מ-20 שנה ממשכורתם לבתי חולים, לעמותות ולגופים נוספים, ואנו יותר מגאים על כך. מעולם לא התננו את מתן התרומות בשירות מיוחד. צר לנו אם מן דהוא עשה שימוש פסול בקשרים שרכש במסגרת עבודתו בחברת חשמל לטובת עסקיו הפרטיים. אנו מוקיעים כל שימוש שכזה באם נעשה".

מוועד עובדי רכבת ישראל נמסר בתגובה: "מר מוטי וגנר אינו יועץ לענייני רווחה של ועד הרכבת. במהלך פגישה עמו עלה נושא תרומות לבתי חולים. הוועד גילה עניין בנושא, אך מעבר לפגישה והתעניינות ראשונית לא נעשה דבר. עובדי הרכבת לא מקבלים יחס מועדף בבתי חולים ואינם מצפים לקבל יחס כזה". יו"ר ועד עובדי רפאל יאיר שלמה בחר לא להגיב.