סרטן השד הוא מהגורמים המובילים למוות מסרטן בקרב נשים ברחבי העולם, אולם מחקר חדש שנערך בישראל ממגלה ממצא מפתיע. על פי המחקר של אוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית וחיל הרפואה, עודף משקל בקרב נערות מתבגרות מפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד עד לגיל 45.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
החוקרים בדקו את הקשר בין מדד מסת הגוף (BMI) לבין תחלואה בסרטן השד לפני גיל 45 בקרב כ-950 אלף מועמדות לשירות בצה"ל שנשקלו ונמדדו בלשכות הגיוס לקראת גיוסן בגילאים 16-19 משנת 1967 ועד שנת 2011.
המחקר פורסם לקראת חודש המודעות לסרטן השד במסגרת עדכון של האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות שכלל את הנתונים המעודכנים על סרטן השד מהם עולה כי כיום חיות בישראל 28,823 נשים שאובחנו עם סרטן השד. כ-5,207 חולות חדשות אובחנו בשנה האחרונה עם סרטן שד.
מתוצאות המחקר עולה כי אצל מתבגרות בעלות עודף משקל הסיכון לחלות בסרטן השד עד גיל 45 היה נמוך יותר באופן ניכר בהשוואה למתבגרות עם מסת גוף תקינה. לעומת זאת בקרב מתבגרות הסובלות מתת משקל קיימת עליה בסיכון לחלות בסרטן השד עד גיל 45.
"אין להסיק מממצאי המחקר שיש המלצה לנערות צעירות להיות במצב של משקל עודף", אמרה פרופסור ליטל קינן-בוקר מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, שהיתה בין החוקרות שביצעו את המחקר. "משקל עודף והשמנה נקשרים לתחלואה אחרת, ואף שכיחה יותר מאשר סרטן השד, ולכן הדבר אינו מומלץ. יתרה מכך, ידוע שבגיל מבוגר יותר, השמנה דווקא מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. ההמלצה מתבקשת היא שמירה על משקל גוף תקין והימנעות מעלייה במשקל במהלך החיים".
קינן-בוקר הציגה מספר הסברים אפשריים לממצאים המפתיעים. לדבריה, עודף ברקמת השומן מצמצם את מספר מחזורי הביוץ של האישה ובעקבות כך החשיפה להורמון האסטרוגן שמגבירה את הסיכון לחלות בסרטן השד - מצטמצמת. הסבר נוסף הוא כי ההורמונים שמיוצרים ברקמת השומן של נערות עם עודף משקל יכולים לתרום להבשלה מהירה יותר של תאי רקמת השד ובכך להפכם לחסינים יותר מפני המחלה.
מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן מירי זיו הדגישה כי: "האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד היום, הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכוי הריפוי לכ-90% ויותר. אני קוראת לנשים לקחת אחריות על בריאותן, לאמץ אורח חיים אשר מפחית את הסיכון לחלות, להיבדק על פי ההנחיות, כמו גם ללמוד להכיר את גופן ואת מצבו הרגיל, כך שבכל גיל ובכל מצב אם מתגלה שינוי, חשוב שיפנו לרופא בזמן ויתעקשו על בירור טיבו".