אחרי הסערה הגדולה ואיומי שר הבריאות לנקוט "צעדים דרסטיים" נגד "תלמה-יוניליוור" - בעקבות חיידקי הסלמונלה שהתגלו באריזות הקורנפלקס, הגיעו הבוקר (ראשון) אנשי משרד הבריאות למפעל בערד כדי לבצע ביקורת בפס הייצור. "המטרה היא להבטיח את בריאות הציבור", אמר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, עם כניסתו למפעל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
פרופ' גרוטו ציין כי במסגרת הביקורת יוודאו אנשי המשרד כי אין חריגות מהנהלים הנדרשים וילקחו דגימות מעבדה מפסי הייצור של הקורנפלקס. "נוודא שהכול מיוצר באופן תקין ושאין חריגות", הבהיר.
זהו ביקורם הראשון של אנשי משרד הבריאות בפסי הייצור במפעל דגני הבוקר של "תלמה-יוניליוור" בערד מאז תחילת משבר הסלמונלה בקורנפלקס. פקחי משרד הבריאות מתכוונים לבחון את התנהלות המפעל ואת הגורמים שהביאו לתקלה.
בנוסף, יבוצע תחקיר לבדיקת נסיבות התקלה וההסתרה, כולל המלצות לתיקון ולמניעת מקרים דומים בעתיד. בשלב זה כל האריזות הנגועות בחיידקי הסלמונלה נמצאות במחסן באזור הסגר. בחברה מנסים להבין כיצד אחד המשטחים הנגועים הופץ לשיווק ופועלים לבדוק האם מדובר בתקלה או בצעד שנעשה במזיד.
מוקדם יותר היום איים שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה) לשלול את רישיון המפעל של החברה. "אם שיקרו ביודעין זה חמור מאוד", אמר הבוקר השר בריאיון לגל"צ. "אם זה במכוון תהיה תגובה חזקה מאוד. לא נהסס לעשות דברים דרסטיים אם שיקרו לנו".
במקביל, ספקים שעובדים עם המפעל הביעו היום חשש כי שאם איומי שר הבריאות אכן יתממשו - המפעל ייסגר והדבר ייפגע בפרנסתם.
"חובת דיווח כשיש חשש לבריאות הציבור"
המשבר המתמשך בקורנפלקס של חברת "תלמה-יונילוור" הביא את חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני) וקארין אלהרר (יש עתיד) ליזום הצעת חוק במסגרתה מבקשים להחיל חובת דיווח ציבורי בכל מקרה של הרעלה או חשש לבריאות הציבור.
כיום, לפי חוק בריאות הציבור (מזון), מחויב היצרן בדיווח כזה אך ורק אם הוא משוכנע כי המוצרים המזוהמים יצאו משטח המפעל ונמצאים כבר על המדפים. במצב הנוכחי חברות המזון נמצאות בניגוד עניינים: מצד אחד, במקרה של תקלה, מצופה מהן לדווח לגורמים האחראיים. מצד שני, אם יעשו כן, סביר שהמוניטין שבנו בעמל רב כל כך ייפגע באופן משמעותי.
מטרת התיקון לחוק הינה לעגן בחקיקה את מחויבותם של חברות המזון לדווח לציבור על כל מקרה של חשש להרעלה או לזיהום בייצור. הדיווח ייעשה בתיאום מלא עם מנהל שירות המזון במשרד הבריאות. על פי ההצעה, במקרה של תקלה, על החברה לדווח מראש ולא בדיעבד.