"גרמו למים להיות מסוכנים לציבור": היום (רביעי) הוגשה תלונה למשטרת ישראל נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו - המכהן גם כשר הבריאות - וסגנו יעקב ליצמן. הרקע לצעד הדרסטי: ההחלטה להחזיר את הפלואוריד למי השתייה של הציבור ("הפלרה"). מגישי התלונה טענו כי ההחלטה הממשלתית עוברת על סעיפים בחוקי העונשין ומזהמת מקורות חים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מטרת ה"הפלרה" היא מניעת עששת בקרב האוכלוסייה. "ההפלרה" במדינת ישראל הייתה נהוגה לאורך שנים רבות, עד שבוטלה ב-2013 על ידי שרת הבריאות הקודמת, יעל גרמן. בחודש יוני האחרון החליט סגן שר הבריאות יעקב ליצמן להשיב את ההפלרה. מספר מומחים, שהגישו את התלונה למשטרה, הסבירו כי מדובר לדעתם גם בזיהום וגם בפגיעה בחוק היסוד כבוד אדם וחירותו, בשל הוספת הפלואוריד למי השתייה ללא אישור ובקרה של האזרח.
מגיש התלונה מכיר היטב את הנושא: אהוד לשם, מומחה לתשתיות מים וביוב שכיהן בעברו כמהנדס מחוז. פרופ' גדעון אורון מאוניברסיטת בן גוריון, העוסק במשאבי מים וסביבה וערך מחקרים יישומיים רבים במערכות מים, ליווה אותו בעת הגשת התלונה. שניהם סבורים כי החזרת הפלואוריד למי השתייה היא החלטה הרת אסון שעשויה לפגוע בבריאות אזרחי המדינה ובוודאי שלא תסייע במניעת עששת - וכך לטענתם הוכיחו מחקרים רבים. לשם הגיע למשטרה כשבידיו קלסר בו עדויות ומחקרים רבים התומכים בטענתו.
בתלונה שהוגשה הבוקר במרחב ירקון פירט לשם את סעיף 221 לחוק העונשין: "המעכיר או מזהם מי מעיין, מיכל או מאגר ועושה אותם בכך פחות מתאימים למטרה שהם משמשים לה - דינו 3 שנות מאסר". עוד מצוטט בתלונה סעיף מתוך חוק המים: "זיהום מים - שינוי בתכונותיהם של מים שבמקור מבחינה כימית, ביולוגית, רדיואקטיבית... או שינוי הגורם למים להיות מסוכנים לציבור".
"פסולת רעילה, סכנת דליפה"
לשם הוסיף, במכתב שהגישה למשטרה, כי "בהצהרות משרד הבריאות הוספת הפלואור היא כתרופה נגד 'מגפת העששת' והליך זה נוגד את חוק זכויות החולה ולחוק היסוד: כבוד אדם וחירותו". לדבריו, "הדבר דומה לכך שמחר יחליטו על החדרת ויטמינים למי השתייה בגלל צורך בריאותי או חיסון לשפעת במי השתייה כדי לחסוך ימי אשפוז ולפתור את בעיית הצפיפות בבתי החולים".
במכתב שהגיש במשטרה טען המתלונן כי "החומצה הפלואורוסיליצית" שמוכנסת למים היא פסולת רעילה של מפעלי פוספטים, שעל פי חוק החומרים המסוכנים אמורה להיות מטופלת באופן מיוחד ולהיות מפונה לאתר ייעודי, דבר שלטענתו מעיד על הסכנה שבחומר הרעיל. כמו כן הוסיף במכתב דוגמאות לדיווחים שונים אודות תקלות ודליפות במתקני ההפלרה שהובילו לשיבושים חמורים שעשויים להיות קריטיים כשמדובר במי השתייה של מדינת ישראל.
חשוב לציין כי בחלק ניכר מהעולם המערבי נהוג להוסיף פלואוריד למי השתייה: גם ארגון הבריאות העולמי תומך בהליך וסבור שהוא אמצעי יעיל ובטוח למניעת עששת. בכנסת ישראל ערכו דיונים רבים סביב שאלת ההפלרה וכעת, כשסגן שר הבריאות החליט להשיב את ההפלרה למי השתייה, צצות פעם נוספת ההתנגדויות להליך.
יעקב גורמן, מייסד עמותת איזון חוזר, טען לאחר הגשת התלונה כי "מר אהוד לשם הוא איש אמיץ שדואג לשלום הציבור כולו. התלונה אותה הגיש חשובה ביותר. אזרחים רבים נוספים ופעילים למען 'מים נקיים בישראל' מתכוונים להגיש תלונות דומות במשטרה בימים אלו - כדי למנוע פשע של הכנסת פסולת תעשייתית רעילה למי השתייה של כולנו".
מלשכת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן נמסר:
ההחלטה להחזיר את ההפלרה למים, אינה פוליטית חלילה. מדובר באימוץ עמדת אנשי המקצוע במשרד הבריאות ומחוצה לו, לאחר דיונים רבים ומעמיקים. אנו מחזירים למה שהיה נהוג כאן כל השנים. ההחלטה מסתמכת על פי המלצתם הברורה והחד משמעית של רוב גורמי המקצוע המובילים, בארץ ובעולם. במשרד הבריאות ומחוצה לו. כי זו הדרך היעילה והבטוחה ביותר למניעת עששת.
בניגוד לרבים הרואים שחורות ומכניסים את הציבור לפאניקה מיותרת - יש להדגיש ולהבהיר כי במינון של הפלואור הניתן במים בישראל. לא הוכח סיכון בריאותי מעבר לפלואורוזיס (כתם אסטטי על השיניים). המחקרים שמצאו סיכון בריאותי התייחסו למינון הרבה יותר גבוה מזה הניתן במים בישראל.
במחקר שערך משרד הבריאות נמצא כי באזורים מופלרים יש הרבה פחות תחלואה בעששת לעומת אזורים לא מופלרים. יתר על כן, במחקר שערך איגוד רופאי הילדים בישראל נמצא כי באזורים לא מופלרים יש יותר אשפוזים בגלל סיבוכי עששת כגון דלקות בחניכיים.
מדוברת מחוז ת"א סנ"צ הילה חמו נמסר בתגובה:
״מדובר בתלונה בה נטען כי בכוונת משרד הבריאות להחזיר את הליך הפלרת המים בישראל וזאת ללא הצגת מקרים ספציפיים, כלומר מדובר בויכוח עקרוני באשר לנחיצות הפלאוריד במי השתיה. משטרת ישראל אינה הגוף הרלוונטי בעניין זה ואין מדובר בסוגיה פלילית״.
לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv