המשרד להגנת הסביבה הכריז היום (שלישי) על תכנית הפעולה הלאומית לאזור מפרץ חיפה. התכנית, אומרים במשרד, צפויה להביא להפחתה של 50% בזיהום האוויר במפרץ חיפה. איך זה יקרה? לראשונה בישראל יוקם בחיפה "אזור אוויר נקי", על פי מודל המיושם ב-200 ערים ברחבי העולם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בחמש השנים הקרובות יושקעו כ-330 מיליון שקלים בשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה. הכסף ישמש להגברת הפיקוח והאכיפה, לצמצום הסיכונים באוכלוסייה, לניטור המזהמים, לביצוע מחקרים בריאותיים ולהנגשת המידע לציבור. "לתושבי מפרץ חיפה יש זכות בסיסית לנשום אוויר נקי", אמר השר להגנת הסביבה אבי גבאי. "אנחנו מתניעים תכנית עבודה מלווה בתקציבים מתאימים בכדי לממש את זכותם".
כניסתם של רכבי דיזל לאזור שייקבע תוגבל ותעריפי הנסיעה למשאיות במנהרות הכרמל יופחתו בכ-40%. משאיות האשפה של העירייה יוסבו לגז טבעי וייושם פרויקט של אוטובוסים המונעים בגז טבעי. כמו כן, ייקבעו תקני פליטה לכלי שיט במטרה לצמצם את זיהום האוויר.
בדיקות פתע
עד שנת 2018 צפויה הפחתה של כ-80% בפליטות המזהמים העיקריים על ידי מעבר לשימוש בגז טבעי, הגברת הפיקוח, הגדלת מספר הסיורים והביקורות והרחבת בדיקות הפתע בארובות. לשם כך, יקצה המשרד תוספת של 60% בכוח האדם המוקצה לפיקוח באזור.
היעד המרכזי שהציב לעצמו המשרד להגנת הסביבה הוא שיפור משמעותי באיכות החיים של תושבי מפרץ חיפה והגנה על בריאותם. "מטרופולין חיפה הוא מטרופולין ענק שחייב לקבל תמיכה על מנת שיוכל להמשיך ולממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בו", אמר שר האוצר משה כחלון.
"ממשלת ישראל מפשילה את השרוולים לראשונה ומגלה סוף סוף אחריות לאומית לבריאותם ואיכות חייהם של תושבי מטרופולין חיפה ועל כך תודה, בראש ובראשונה, לשר להגנת הסביבה אבי גבאי", אמר אחרי פרסום התכנית ראש העיר חיפה יונה יהב. "ההירתמות המקצועית של המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות על כל דרגיהם בשיתוף עם הדרגים המקצועיים בעיריית חיפה ואיגוד ערים תחולל שיפור משמעותי באיכות החיים של תושבי מטרופולין חיפה".