חגית קרוג, בת 48, היא ככל הנראה החולה שהמתינה את הזמן הממושך ביותר לניתוח השתלת כליה בישראל: 31 שנים, מאז הייתה בת 17. היא עברה בעבר שני ניתוחי השתלה שנכשלו, וכדי להישאר בחיים נזקקה לשלושה טיפולי דיאליזה מדי שבוע, טיפולים קשים שכל אחד מהם נמשך כ-4 שעות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כבר הייתי במצב מאוד קשה, וסבלתי מכאבי תופת", אמרה קרוג לחדשות 2. "אני פשוט איבדתי תקווה". מנהל מחלקת ההשתלות בבית החולים בילינסון, הפרופסור איתן מור, אמר: "לא זכורים לי כרגע מקרים דומים של כל כך הרבה זמן, חולה ממתינה לכליה".
כל תרומות הכליה שיכלו להציל אותה נפסלו מסיבות של חוסר התאמה וחשש כבד שהגוף שלה ידחה את הכליה החדשה. כמוצא אחרון פנתה חגית לעמותת מתנת חיים המאתרת תורמים אלטרואיסטיים - אנשים שמוכנים לתרום כליה לחולים שאינם מכירים, ללא שום תמורה.
"כשחגית פנתה אלינו על מנת למצוא לה תרומת כליה, הדבר היה נראה חסר סיכוי לחלוטין", אמר הרב ישעיהו הבר, יו"ר עמותת מתנת חיים. אבל לסיפור הזה יש סוף: תמי יחיאלי ביקשה לתרום כליה לחולה שאינה מכירה, ולמרבה ההפתעה - נמצאה מתאימה לחגית. הניתוח, התקיים בשבוע שעבר.
"הרווחתי גם משפחה וגם כליה חדשה"
"כל החיים שלי רציתי אחות, הרווחתי אחות", אמרה יחיאלי. "ביחד יש לנו שתי כליות, נכון? אז אנחנו בן אדם אחד". קרוג הוסיפה: "אני הרווחתי גם משפחה וגם כליה חדשה".
קרוג עדיין מתאוששת מהניתוח הקשה, אבל נראה שהפעם זה הצליח. תמי, המבוגרת מחגית ב-16 שנים, שוחררה מבית החולים יומיים לאחר הניתוח. הסיכון לתורם כליה שעובר בדיקות רפואיות קפדניות ונמצא מתאים לכך הוא נמוך מאוד, אבל עדיין - המעשה שעשתה יחיאלי הוא אמיץ ואצילי.
"הייתי מקווה מאוד שעוד אנשים ילכו בדרכי", אמרה יחיאלי. "אני לא בעד לשכנע, אבל אם מישהו יקבל השראה מזה כמו שאני קיבלתי השראה מאנשים אחרים, אז זה יהיה שכרי".