זה התחיל כמו משמרת טיפוסית רגילה במוקד האחיות של מכבי שירותי בריאות: קביעת תורים, הפניות, התייעצויות ובקשה למתן חוות דעת ראשונית. אלא ששיחה אחת של אם, שדיווחה על כאב ראש קיצוני של בתה, הדליקה אצל האחות נורה אדומה: האחות קבעה כי "יש לפנות מיידית את הבת לבית החולים", שכן ככל הנראה מדובר בהיווצרות קריש דם שיכול לגרום למוות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ליאת חג'אג', אחות במוקד, ענתה לשיחה לפני חודש כשמהעבר השני של הקו נמצאת נ': ר', בתה בת ה-22, סבלה בשעות שלפני השיחה מכאבי ראש לא מוסברים. נ' תיארה את בתה כצעירה בריאה לחלוטין. הרקע הבריאותי התקין לחלוטין של בתה חיזק את ההשערה של האם שלא מדובר במשהו מדאיג ולא עלה בדעתה שכאב הראש עלול להתברר כתסמין חמור ומסכן חיים - אך כשכאבי הראש החלו להתגבר, האם פנתה אל מוקד האחיות בבהלה ובלחץ, כשברקע נשמעת כל העת בתה, ר', נאנקת מכאבים.
בשלב זה קיבל הסיפור תפנית: חג'אג' ניסתה לשאול שאלות מדויקות שיעזרו לה להגיע לאבחנה מכריעה בעזרת שיחת טלפון. בהמשך, גם ביקשה לדבר עם ר' עצמה, למרות הקושי והכאב. התשובה שקיבלה: כאב הראש של ר', שהחל כתסמין מציק אך "תמים", התפתח לתופעות לוואי נוספות כמו חולשה בכפות הידיים, טשטוש ראייה, רעידות בגוף וחולשה קיצונית: כל אלה חיזקו את החשש של האחות שמדובר בתסמינים שמעידים על משהו חמור. אט אט, הבינה חג'אג': ר' נוטלת גלולות שככל הנראה גורמות לקרישת דם מוגברת ומסוכנת וכאב הראש הוא חלק מהתסמינים.
הממצאים הוכיחו: האבחון הטלפוני היה נכון
לאחר שיחה קצרה ודרמטית עם ר', הפנתה האחות את הצעירה ואת אמה בדחיפות לבית החולים "קפלן" - בפינוי מיידי של אמבולנס. בבית החולים קיבלה ר' טיפול במדללי דם ומשככי כאבים. הממצאים גילו את מה ששיערה חג'אג': לר' היה קריש דם במוח שנגרם עקב פקקת ורידים שגרמה לחסימת דרכי הדם למוח ולתופעות הלוואי שחוותה בכל חלקי גופה.
במכבי מסבירים לחדשות 2 Online כי מדובר במקרה נדיר מאוד ביחס לגילה של ר' ונגרם ככל הנראה עקב נטילת הגלולות. אלמלא אבחנתה המדויקת והמהירה של ליאת, קריש הדם היה מתרחב וממשיך לחסום את זרימת הדם וגורם לאסון תוך מספר שעות.
"אני יודעת שהייתי בסכנת חיים והאמת, חשבתי שמוות זה דבר יותר כואב, אני מרגישה שקיבלתי את החיים שלי בחזרה", סיפרה ר'. "מאז אני יודעת מה חשוב ומה פחות, אין ספק שקיבלתי פרופורציות".
נ', אמה של הצעירה, מספרת: "אני מרגישה שקיבלתי את הילדה שלי בחזרה, אין לי מילים איזה תקופה מתישה אנחנו עוברים, אני מודה שהיה לי את מוקד האחיות המקוון בזמן אמת כי לא ניתן לדעת מה הייתי עושה בשעה כל כך מאוחרת בשיקול דעתי בלבד". היא הוסיפה כי "רק כשהגענו לבית החולים והם נתנו אבחנה וטיפול הבנו עד כמה המצב היה חמור".
ומה אומרים במוקד? "זה נס שהיא התקשרה אלינו למוקד באותו לילה", מסבירה סיגלית אברהמי, מנהלת מוקד האחיות. "אם הייתה נשארת ככה כל הלילה בביתה מבלי להיבדק, אני משערת שהיה נגרם נזק בלתי הפיך".