בכנס שקיפות בבריאות בת"א שנערך היום (רביעי), התייחס דברי שר הבריאות יעקב ליצמן למשבר הדסה ולתכתובות התיאום בין הרופאים המתפטרים להנהלת שערי צדק והפנה אצבע מאמשימה לעבר הרופאים. "אני חוזר ומדגיש שלא תהיה מחלקה בשערי צדק, זוהי קביעה מקצועית של משרד הבריאות ולא שלי כשר", אמר ליצמן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"לאורך כל הדרך הדבר היחיד שעניין אותי הוא רק הילדים, לא הסתכלתי על מי יצא נגדי ולא על שלטי החוצות והאוטובוסים, עניין אותי מצב הילדים בלבד", אמר השר. "הנחיתי את מנכ"ל הדסה רוטשטיין שמה שהרופאים ביקשו הם יקבלו, כלומר להחזיר המצב לקדמותו לפני המשבר והוא קיבל את הנחייתי. לצערי הרופאים לא קיבלו זאת".
השר התייחס לחשיפת חדשות 2 בדבר התיאום בין הרופאים לשערי צדק, ואמר כי הוא בהלם מהדברים. "קשה לי לחשוב שרופאים בכירים ינסו לעשות פוטש לביה"ח במחשכים ולנסות לקחת את העובדים, עובדים סוציאליים, אחיות ואנשי מנהלה ולהרוס את המחלקה. זה משהו שלא יעלה על הדעת. זהו הרס של מערכת הבריאות. אצטרף לבדוק את ההתנהלות הזו שבין הרופאים ושערי צדק".
השר ליצמן האשים את הרופאים המתפטרים בכך שדחו את הצעות הגישור, ולאחר מכן כלל לא חזרו למנכ"ל המשרד שהציע את מתווה הגישור. "היום אני מבין למה הם לא ענו. אני לא עושה חשבון נפש עם אף אחד - אני קורא לרופאים תחזרו לעבודה לטובת הילדים. אני את המתווה שלי אקיים ואעמוד בהבטחתי. תצילו את הילדים ותחזרו לעבודה".
"פרופ' רוטשטיין החליט לבצע השתלות מח עצם בילדים במחלקת מבוגרים", נמסר בהודעה לעיתונות מטעם הרופאים. "אין דבר כזה בארץ ובעולם". זו החלטה פזיזה, רעה, שהתקבלה על ידי מנהל בית החולים, ללא התייעצות עם אנשי מקצוע והיא מסוכנת לחיי הילדים".
הרופאים הוסיפו כי חודשים רבים הם ניסו להסביר את עמדתם. "הרופאים אמרו להנהלה כי אם ההחלטה לא תשתנה הם יתפטרו", הוסבר במכתב. "במקום להקשיב להם, רוטשטיין והשר ליצמן בחרו לאטום את אוזניהם ולהקשיח את ליבם. עד היום אין תוכנית סבירה לניהול המחלקה. כדי לפתור את המשבר הציעו הרופאים הליך גישור, משרד הבריאות לעולם לא נתן הסכמתו. במקום זאת, כל מה שנעשה הוא הכפשה שלנו בתקשורת".
בהנהלת שערי צדק מכחישים כי תיאמו עמדות עם הרופאים. "פרופסור יונתן הלוי, מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק, הודיע כבר לפני חודשים כי לא תפתח בשערי צדק מחלקה המטו-אונקולוגית לילדים בעת הזו ולאורך כל הדרך פעל במטרה להגיע לפתרון למשבר הזה", נמסר הבוקר מהנהלת בית החולים. "בניגוד למצג לפיו המגעים לפתיחת המחלקה בשערי צדק ממשיכים להתנהל, בשלב מאד מוקדם בסאגה הזו עסק פרופסור הלוי בשכנוע הרופאים לשוב להדסה וכל תקשורת בינם לבינו היתה אך ורק בכיוון הזה".
"כואבים את המצוקה הגדולה בטיפול בילדים חולי סרטן"
על רקע הסכסוך המחריף, מתפרסמת היום קריאה של עשרות אנשי ציבור למצוא פתרון למשבר. המסמך שהגיע לידי חדשות 2 Online קורא "לכל צד בסיפור העצוב הזה, לראשי המדינה ומערכת הבריאות, לראש העיר ירושלים ולראשי הרשויות שסביבה, לא לנוח ולא לשקוט עד שימצא פתרון". חתומים עליו בכירים כמו השר לשעבר שי פירון, החוקרים ד"ר חאלד אבו-עסבה ותהילה אלטשולר-שוורץ, השופט בדימוס צבי טל , הסופר דב אלבוים, הרבנים דוד סתיו ובני לאו, הרבנית מלכה פיוטרקובסקי, מנכ"ל "שלום עכשיו" אבי בוסקילה ועוד.
"אנו, החתומים מטה, כואבים את המצוקה הגדולה בטיפול בילדים חולי סרטן בירושלים רבתי", נכתב במסמך. "אנו שותפים לצער, לעוגמת הנפש ולקשיים הרבים שחווים יום יום הילדים החולים ומשפחותיהם - באבדן הבית הרפואי שנתן להם ביטחון ותמיכה ובצורך לקבל טיפול רחוק מביתם, על הסיכון והטרחה הכרוכים בכך. אנו רואים בכאב את האתגרים המלווים את הרופאים מהמחלקה ההמטואונקולוגית בהדסה עין כרם ואת משרד הבריאות והמערכת הרפואית".
מאחורי היוזמה עומדות נעה מבורך ותהילה אליצור, שתי פעילות חברתיות שמלוות מקרוב את המאבק והילדים בשבועות האחרונים. "היוזמה לצאת בקריאה ציבורית א-פוליטית חוצת מגזרים, באה להציף ולהחזיר לסדר היום הציבורי את הצורך בפיתרון מהיר למשבר של ילדים חולי סרטן בירושלים, עם כל המורכבות", הסבירו. "בכל יום שעובר ללא פיתרון, מתגברים הצער והכאב של הנוגעים בדבר ובראשם הילדים והמשפחות שמגיעים מכל סוגי האוכלוסיה ורק דורשים את הטיפול הכי טוב שיש".
בהכנת הידיעה השתתפה ארנת כהן