גבר בן 50 זכה בשבוע שעבר לתרומת כליה, לאחר שאחותו בת ה-59 הלכה לעולמה בעקבות אירוע מוחי שחוותה. אולם זו לא הפעם הראשונה בה הכליה הזו נתרמת - האחות עצמה קיבלה את הכליה בתרומה לפני כתשע שנים, אז נזקקה גם היא להשתלה.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר בניתוח נדיר במיוחד, שבוצע בבית החולים בילינסון בפתח תקווה על ידי הפרופסור איתן מור, מנהל מחקלת ההשתלות בבית החולים. זו הפעם הראשונה בישראל - והחמישית בעולם כולו - בו כליה שהצילה חיים של מטופל פעם אחת הוצאה מגופו לאחר שנפטר, ואז הושתלה שוב בגופו של חולה שני ומצילה גם את חייו.
"האתגר בהשתלה זו הוא ההתמודדות עם אזור מרובה בכלי דם שעשוי להיות מצולק", הסביר פרופסור מור. "למרות בדיקות ההדמיה המקדימות, רק בפתיחת הבטן ניתן לדעת אם אפשר לחבר את הכליה עם כלי הדם למקבל החדש. כיוון שמצבה של הכליה מצוין, החלטנו לאפשר השתלה של הכליה בשנית".
"כיום, כבר ברור שעם חשיבה מחוץ לקופסא בשילוב עם מיומנות הרופאים והאמצעים המתקדמים העומדים לרשותנו - יש דרכים רבות להתגבר על החוסר באיברים להשתלה במדינת ישראל, הוסיף. "הסיפור הפעם מרגש כפליים כיוון שאותה כליה שמושתלת פעמיים, הושתלה בגופו של אח הנפטרת, שגם הוא נזקק להשתלת כליה עקב אותה מחלת כליות מולדת. זהו המקרה החמישי בעולם המדווח בספרות, והראשון בעולם בו מועברת כליה בטווח כה ארוך ובתוך המשפחה".
בבית החולים נערכה מוקדם יותר החודש השתלת כליה מרגשת נוספת, לאחר שאביבה קליין בת ה-59 תרמה כליה לקולגה לשעבר, זכי סיגלוביץ' בן ה-63. השניים נפגשו במקרה לאחר עשור בו לא התראו, וקליין, שבמשך מספר שנים חיפשה אדם לתרום לו כליה, החליטה לתרום אותה לסיגלוביץ'.
בנוסף, דיווח המרכז הלאומי להשתלות על עליה משמעותית בהסכמה לתרומת איברים. רק בשבוע האחרון היו ארבעה מקרים של תרומות איברים הודות להם בוצעו 17 ניתוחי השתלות והושתלו 21 איברים: שני לבבות, שתי ראות, שלושה כבדים, לבלב, כליה-לבלב ושש כליות.