בכל פעם שנדמה שההתעללות בפרות, כבשים ועגלים בדרך אל השחיטה נפסקת כתוצאה מתחקירים בטלוויזיה, באות תמונות חדשות ומוכיחות שלא הרבה השתנה. תיעוד חדש שפורסם אמש (ראשון) במהדורה המרכזית חושף כיצד מזרזים את הבהמות באכזריות בדרכן אל השחיטה. הפעם מדובר במשחטת דבאח בדיר אל-אסד - הנחשבת לגדולה בישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בסרטון ניתן לראות כיצד מורידים שער מתכתי על גבן של הבהמות. השער מונף באכזריות שוב ושוב, גם כשלבהמות אין לאן להתקדם. "למרות שאנחנו אוכלים בשר, ומותר על פי התורה לאכול בשר, התהליך של הכנת הבשר לאכילה, של הכנת בעלי החיים לאכילה, צריך להיות הליך שיש בו רחמים ויש בו התחשבות", הבהיר הרב שבתי רפפורט ראש בית המדרש, אוניברסיטת בר אילן.
הצילומים אודות הנעשה במשחטה הגיעו גם לאוסטרליה, משם מיובאות הבהמות. ממשלת אוסטרליה, שדורשת להימנע מהתעללות בחיות שהיא מייצאת גם לאחר שהן יצאו מגבולותיה, פנתה לפני מספר ימים לממשלת ישראל בתלונה חריפה וחריגה, ובקשה לבצע חקירה דחופה של משרד החקלאות הישראלי
במשרד החקלאות טוענים כי הם רואים בחומרה רבה את התיעוד המזעזע במשחטה. "אנחנו נבצע חקירה עד תום, ואם יימצאו ליקויים - נדע כיצד לטפל בכך", אמר ד"ר סרחיו דולב, האחראי על פיקוח המוצרים מן החי במשרד החקלאות.
בתיעוד מהמצלמות הנסתרות, נראים העובדים מזרזים את הבהמות במכות עם מקלות על ראשן, וגם באמצעות תפיסת רגל אחת שלהן וגרירתן על הרצפה. כשהמכלאה מתמלאת, הכבשים נדחסות בכוח האחת על השנייה באמצעות בעיטות ומכות עם מקלות, והשער נסגר על גופן.
"בעלי החיים ממשיכים לסבול"
"משרד החקלאות נכשל, כישלון חרוץ, באכיפת חוק צער בעל חיים", טען רונן בר, מנהל צוות החקירות בעמותת אנונימוס. "עם זאת, לא צריך להיתמם - בית מטבחיים זה מקום מאוד אכזרי, גם אם המשרד היה עומד במשימתו - עדיין בעלי החיים היו סובלים סבל קשה מאוד".
כמחצית מהבקר הטרי המיובא לישראל מגיע מאוסטרליה. תיעוד מהסוג הזה שכבר שודר שם הוביל להפגנות ולעצירת ייצוא בקר לישראל. על פי צילומי המצלמות הנסתרות, ההתעללות נמשכת לכל אורכו של הליך השחיטה. אם בעקבות המחאות הללו הממשלה האוסטרלית תחליט לאסור את הייצוא לישראל, עלולות להיות לכך השלכות לא פשוטות על תעשיית המזון בארץ.
"המעשים אינם הולמים, צעדים ננקטו"
מחברת "בית המטבחיים דבאח" נמסר בתגובה: "החברה הינה חלק מתשלובת חברות דבאח, העוסקת בין היתר בגידול ופיטום בעלי חיים למעלה מ-60 שנים. במשך כל שנות פעילותה, פעלה ופועלת החברה על מנת להבטיח תנאים אופטימליים לבעלי החיים השוהים במתקניה, תוך הקפדה על כלל הנהלים וההנחיות בנושא".
"החברה מבקשת להדגיש שפגיעה בלתי מוצדקת בבעלי חיים נתפשת מאז ומעולם בעיניה כבלתי מוסרית ואינה עולה בקנה אחד עם השקפת עולמה, זאת ללא קשר להגבלות וההנחיות הרגולטיביות בנושא. מיד עם קבלת המידע, ננקטו צעדים משמעתיים נגד העובדים המעורבים לרבות פיטוריהם. בנוסף, פעלה החברה בתיאום עם השירותים הווטרינריים לתיקון הליקויים", טענו בחברה.
עוד הוסיפו כי "החברה ממשיכה לבחון את עצמה ואת עובדיה ופועלת באופן מידי לנקיטת כל האמצעים האפשריים על מנת למנוע הישנות המעשים המתוארים בכתבה. החברה תמשיך לשרת בצורה המיטבית את כלל תושבי מדינת ישראל ולהעניק לבעלי החיים במתקניה את התנאים האופטימליים תוך עמידה במלוא הדרישות והתקנים הרלוונטיים".
לאחר שידור הכתבה במשרד החקלאות ביקשו לעדכן כי "בעקבות פנייה מהשירותים הווטרינרים באוסטרליה על הפרות נהלי צער בעלי חיים בבית המטבחיים 'דבאח' בדיר אל אסד, השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר בישראל החלו בבדיקת הפנייה לאלתר".
במשרד החקלאות הסבירו כי "במסגרת הבדיקה התקיימו שתי ביקורות במקום, שכללו תשאול העובדים, בדיקת מסמכים וצפייה בחומר שצולם במצלמות המותקנות במקום. הבדיקה העלתה כי המפעל אינו מקיים את מלוא הנחיות משרד החקלאות ופיתוח הכפר למזעור סבל בהמות מהכניסה לבית המטבחים ועד לאחר השחיטה, הן על ידי בית המטבחיים עצמו, הן על ידי הרופא הווטרינר המפקח בבית המטבחיים מטעם הרשות המקומית, והן על ידי הרופא הווטרינר הראשי מטעם השירותים הווטרינריים".
בעקבות הממצאים, במנהל שירותים וטרינריים במשרד החקלאות ציינו כי "הוחלט להורות לבית המטבחיים להפסיק לאלתר את פעולות השחיטה עד הסדרת מפגעי תשתית הגורמים להמשך סבל הבהמות בפריקה ובהמתנה לשחיטה. בנוסף הוחלט להורות לבית המטבחיים להקטין באופן מיידי את היקפי השחיטה בהתאם להיתר. עוד נקבע כי האחראי על בית המטבחיים והווטרינר המפקח במפעל יזומנו לבירור שבסופו יוחלט אילו צעדים יינקטו, לרבות האפשרות לביטול היתר הפעלה לבית המטבחיים והאפשרות לביטול ההסמכה של הווטרינר המפקח". לבסוף ציינו במינהל כי "יושלם בירור באשר לאופן ביצוע תפקיד הפיקוח של הרופא הווטרינר מטעם השירותים הווטרינריים בעניין זה".