חיליק זקס בן ה-70 נחשב למקרה נדיר בעולם הרפואה. הוא חלה בסרטן הלבלב, מחלה שאין לה בדיקות יעילות לגילוי מוקדם, ולכן 95% אחוזים מהחולים מתים ממנה. אבל חיליק, שאביו נפטר מהמחלה הקשה לפני 15 שנים, נותר בחיים והיום הוא בריא לגמרי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חייו של חיליק ניצלו לאחר שהחליט להשתתף במחקר בו מצליחים הרופאים לעשות את מה שבעבר היה בלתי אפשרי: גילוי מוקדם של סרטן הלבלב ולהציל חיים. "אם לא הייתי במחקר הזה, אני חושב שהסיכויים שלי היו אפסיים לדבר אתכם היום", סיפר זקס.
"קשה מאוד לאבחן משהו בלבלב בגלל המיקום שלו. הוא נמצא בחלקה האחורי של הבטן ועד שהוא מראה סימפטומים ועד שהחולה מרגיש שמשהו לא בסדר, זה כבר מאוחר מדי", הסביר פרופ' ישי לכטר, אחראי שירות אולטרסאונד אנדוסקופי בבית החולים רמב"ם.
במחקר משתתפים אנשים בריאים כמו חיליק, שקרוב משפחה מדרגה ראשונה שלהם נפטר מהמחלה ולכן גם הם נמצאים בסיכון לחלות. הרופאים בודקים אותם באמצעות מכשיר שנקרא "אולטרסאונד אנדוסקופי", שנכנס אל תוך הגוף, קרוב מאוד ללבלב ומצליח לגלות גילויים סרטניים באופן שאף מכשיר לא הצליח עד כה. חייו של חיליק, שאכן חלה במחלה לאחר שנכנס למחקר, ניצלו.
"אנחנו ברמב"ם מצעים את המחקר הזה לכל הציבור הרחב בישראל", הכריז פרופ' לכטר. "כולם מוזמנים לבוא אלינו, לפנות אלינו, להיות חלק מאותו מחקר".
"קשה לשכנע בהצטרפות למחקר"
המחקר שתוצאותיו הוצגו היום בוועידת רמב"ם לרפואת המחר, מתקיים במקביל בעשרים בתי חולים ברחבי העולם, ביניהם גם רמב"ם במשך כעשור, והביא להצלת חייהם של אנשים בריאים שכלל לא ידעו שבקרוב יהיו חולים.
לפני 6 שנים ניסה חיליק לשכנע גם את אחיו להשתתף במחקר, אבל האחר שהיה בריא אז סירב, התוצאה היתה שתוך מספר חודשים הוא נפטר. הוא היה בריא לגמרי ולכן סירב, למרות שהיה בסיכון לאחר שהאב והאח חלו. עכשיו חיליק מנסה לשכנע את אחותו להצטרף, אך בינתיים גם היא מסרבת. "יש לה רתיעה מבתי חולים ומכל מיני בדיקות. אני מקווה שאחרי שהיא תראה את הריאיון הזה היא תשתכנע".