בעקבות פרסום חדשות 2, לפיו בבדיקות נמצאו חריגות משמעותיות של עופרת בקפה ממכונות קפה בבתי קפה, מסעדות ומקומות עבודה, במשרד הבריאות פרסמו מספר הבהרות לגבי השלכות הממצאים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מהן ההשפעות הבריאותיות של עופרת?
חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון השפעות בריאותיות, כאשר האוכלוסיה הרגישה ביותר להשפעותיה היא ילדים קטנים ועוברים. במהלך ההיריון חלק מהעופרת משתחרר מרקמות העצם של האם כדי לסייע בבניית שלד העובר, וכן יכול לעבור לתינוק דרך השלייה ובחלב אם. נמצא קשר בין חשיפה לעופרת לעלייה בסיכון להפלות, לירידה במשקלי לידה ולפגיעה בהתפתחות קוגניטיבית של ילדים. אצל מבוגרים, החשיפה לעופרת נמצאה קשורה למחלות לב וכלי דם, כמו גם לעלייה בלחץ דם. בנוסף, עופרת עלולה לפגוע בתפקודי כליה ובמערכת הרבייה.
האם קיים ריכוז מותר של עופרת בקפה?
על פי התקן, הריכוז המרבי של עופרת במי שתייה מוגבל ל- 10 מיקרוגרם לליטר, בדומה לרמה המרבית שנקבעה במדינות אירופה ובמדינות נוספות. מכיוון שהתקן חל גם על מכונות קפה, הריכוז המרבי המותר במים שמקורם ממכונות קפה עומד גם הוא על 10 מיקרוגרם לליטר. על פי הקווים המנחים של משרד הבריאות לכמות מרבית של מתכות כבדות במזון, מותרת רמה של עד 20 מיקרוגרם עופרת לליטר במשקאות. השוני בין הדרישות למים לבין הדרישות למשקאות נובע מההבדלים בצריכה ובחשיפה. כלומר, הרמה המותרת במי שתייה מבוססת על ההנחה שאדם ממוצע צורך 2 ליטר מים ביום, כאשר הצריכה של משקאות אחרים נמוכה יותר.
האם בכל המכונות שנבדקו נמצאו רמות חריגות של עופרת?
לא. כ-30% מהמכונות שנבדקו עד כה נמצאו תקינות, וב-20% מהמכונות ריכוז של העופרת היה נמוך מ-20 מיקרוגרם לליטר. בשאר המכונות החריגות ברמות עופרת היו בטווח של 20-150 מיקרוגרם לליטר.
האם כל המכונות בהן נמצאו חריגות של עופרת אסורות לשימוש?
כל המכונות בהן התגלו ריכוזים מעל 20 מיקרוגרם לליטר אסורות לשימוש. במכונות בהן נמצא ריכוז עופרת בטווח ערכים של 10-20 מיקרוגרם לליטר שנמצאו במסעדות ובתי קפה ניתנה לחברות חצי שנה למצוא חלקי חילוף ולבצע בדיקות חוזרות במטרה לוודא שריכוז העופרת במים המופקים מהן יעמוד בתקן. ההחלטה אינה תקפה לגבי מכונות בבתים פרטיים או במקומות עבודה, שכן אנשים עלולים לצרוך כמויות גדולות של קפה מדי יום מאותה מכונה. לנשים בהריו מומלץ לצמצם שתיית קפה ממכונות קפה.
האם ייתכן שהחריגות שהתגלו הם ממי הברז המזינים את מכונות הקפה?
לא. עופרת נבדקת במקורות המים ובמערכת האספקה של המים באופן שגרתי.
האם ייתכנו חריגות עופרת בקפה שמוכן בבית עם מים מקומקום חשמלי?
התקן שחל על מכונות קפה חל גם על קומקומים ביתיים וישנה דרישה לבדיקת עופרת. אין בידי משרד הבריאות נתונים המעידים על נוכחות של מתכות כבדות במים המחוממים בקומקום ביתי.
אני בהריון ושותה קפה במקום העבודה או בבית קפה באופן קבוע. האם קיים חשש לעובר?
התשובה תלויה בכמות הקפה שאת שותה וריכוז העופרת שנמצא במכונה הספציפית. אם את חוששת, ניתן לפנות לרופא המטפל, שיחליט לפי שיקול דעתו האם יש צורך בבדיקת ריכוז עופרת בדם.