לרגל יום הסרטן הבינלאומי שיתקיים מחר, באגודה למלחמה בסרטן מפרסמים היום (רביעי) נתונים בנוגע לתחלואת הסרטן בישראל. מהנתונים עולה כי חולים מתים מהמחלה באחוזים גבוהים יותר בפריפריה מאשר במרכז הארץ. סוגי הסרטן הנפוצים אצל גברים כוללים את סרטן הריאה, המעי הגס, והערמונית, ואילו אצל נשים - סרטן השן, המעי הגס והריאה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הפרסום כולל גם מספר נתונים לגבי התחלואה העולמית, לפיה בשנת 2012 אובחנו 14.1 מיליון בני אדם כחולים במחלן הסרטן. באותה השנה נרשמו גם 8.2 מיליון מקרי מוות בעולם הקשורים למחלה. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מעבר לחיי האדם, הנזק הכלכלי מוערך בכ-1.16 טריליון דולר בשנה.
על פי הנתונים של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, בשנת 2014 אובחנו 29,516 חולי סרטן חדשים בישראל. באותה השנה נפטרו מהמחלה 10,931 ישראלים, כשהחלוקה היא כמעט שווה בין גברים לנשים.
על פי נתוני משרד הבריאות בשנים האחרונות חלה ירידה דרמטית במספר התחלואה והתמותה ממחלת הסרטן בישראל. בשני העשורים האחרונים נרשמה ירידה של כ-25% בנתונים אלו. ישראל ממוקמת במקום ה-18 מבין 34 מדינות ה-OECD בתחלואה בסרטן ובמקום ה-28 בתמותה מהמחלה.
דוח מיוחד של משרד הבריאות בדק את סיכויי הופעת המחלה ואת סיכויי ההחלמה ממנה במרכז הארץ לעומת יישובים פריפריאליים. מהדוח עולה תמונה קשה לפיה גברים בפריפריה הם בעלי סיכויים גבוהים ב-8% לחלות בכל סוגי מחלות הסרטן ביחס לאוכלוסייה הכללית.
הדוח מצביע על סרטן הערמונית כסוג בו קיים השוני הגדול ביותר בין המרכז לפריפריה. גברים הגרים ביישובים פריפריאליים בעלי סיכויים גבוהים ב-17% לחלות בסוג סרטן זה, ואילו אצל נשים הסיכוי גבוה יותר ב-12%. גם הסיכון לתמותה מסרטן בפריפריה היה גבוה מעט יותר: באזורים הפריפריאליים ביותר היה הסיכון למות ממחלות הסרטן גבוה ב-8.1% יותר מהסיכון למות מסרטן באזורים המרכזיים ביותר.
בדוח של משרד הבריאות מציינים כי יכולות להיות מספר סיבות לפערים בין המרכז לפריפריה. מודעות גבוהה ושימוש גבוה יותר בטכנולוגיות לגילוי מוקדם הנגישים יותר במרכז הארץ לעומת המרכז עלולים לתרום לשוני. אחוזי עישון גבוהים מאוד בחברה הערבית, שיישוביה נחשבים פריפריאליים עלולים לתרום להבדל גם כן.
באגודה למלחמה בסרטן מציינים את היום עם אופטימיות זהירה כשלפי מחקרים שבוצעו, אם קצב ההתקדמות יישאר דומה, בעוד כ-20 שנה שלושה מכל ארבעה חולים יחלים מהמחלה.
בנוסף השיקו היום באגודה מסע פרסום חדש המעודד אנשים לאמץ אורח חיים בריא. על פי מחקרים עדכניים כשליש ממחלות הסרטן ניתנות למניעה באמצעות פעילות גופנית, הימנעות מעישון והשמנה, ואימוץ אורח חיים בריא.
"אם מה שידוע היום ייושם בעתיד, ניתן יהיה להפחית את שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן ב-50%", כתבה מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "מאחורי הנתונים המעודדים, ניכרת הפעילות המאומצת של האגודה למלחמה בסרטן שיזמה והובילה תכניות למניעה, אבחון מוקדם כמו גם לשיפור הטיפול והשיקום".