פעוטה בת שנתיים נדבקה בנגיף הזיקה - מקרה ראשון מסוגו בישראל, כך נמצא היום (חמישי) בבדיקות שנערכו במרכז הארצי לנגיפים זואונוטיים, המעבדה המרכזית לנגיפים של שרותי בריאות הציבור בתל השומר. הפעוטה נדבקה לאחר שחזרה מקולומביה - מדינה שיש בה תחלואה אנדמית למחלה זו ומצבה מוגדר טוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון (במהלך כל ההיריון) ולנשים שמנסות להיכנס להריון לשקול לדחות נסיעה לכל אזור שבו העברת נגיף הזיקה מתמשכת. אם לא ניתן לדחות את הנסיעה, מומלץ להתייעץ עם רופא המתמחה בנושא, כגון מומחה במחלות זיהומיות, צוות אפידמיולוגי בלשכות הבריאות ורופא במרפאות ליוצאים לחו"ל. בנוסף, יש לנקוט בקפדנות בצעדים למניעת עקיצות יתושים במהלך הנסיעה.
בכל האמור ליתר הנוסעים, במשרד הבריאות חוזרים וממליצים להדריך את המטיילים המגיעים לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לדרום מזרח אסיה ולאיי האוקיינוס השקט להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות עם שרוולים ארוכים, מכנסיים ארוכים, כובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים.
הידבקות במחלה בזמן היריון עלול לגרום למומים קשים
מחלת נגיף הזיקה היא מחלה המועברת בעיקר על ידי עקיצת יתושים ומתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים. בנוסף, קיים חשש כי הדבקה במחלה זו בזמן הריון עלול לגרום למומים נוירולוגיים קשים, כולל מיקרוצפליה של העובר.
הזיהום מועבר על ידי עקיצת יתושים הנגועים בנגיף במהלך שעות היום.בנוסף, דווח על העברת הזיהום סביב לידה, ביחסי מין ובדרך עירוי דם מזוהם מתורם ללא תסמינים. תקופת הדגירה של הנגיף הינה כ-3 עד 12 יום.
1 מתוך 5 אנשים מפתח אחד או יותר מהתסמינים קליניים: מחלת חום חדה מלווה בפריחה מקולופפולרית, כאבי פרקים (לפעמים עם נפיחות) ודלקת לחמית. החולה עלול לפתח כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבים בארובת העין והקאות.
המחלה בדרך כלל קלה, נמשכת מספר ימים עד שבוע ועוברת לרוב ללא סיבוכים. מחלה קשה המצריכה אשפוז היא נדירה - ושיעור הקטלניות נמוך. לזיהום אין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך.