ספק אם הנהגים שנוסעים בכביש 90 סמוך לעין גדי מודעים לסכנה הגדולה שאורבת להם מתחת לקרקע: אלפי בולענים פזורים בישראל, מרביתם בים המלח. מדובר אומנם בתופעה גיאולוגית מעניינת, אבל בעיקר מסוכנת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הבולען הזה נמצא במרחק של 30-40 מטר מהכביש", מצביע שמעון נסיכי, מדען ראשי ב"נתיבי ישראל". "התופעה הזאת הולכת ומתקרבת אל הכביש, בגלל זה אנחנו לא יכולים להיות אדישים ורגועים".
הבולענים נמצאים פה כבר שנים ומדי שנה מתווספים עשרות נוספים. רק בחודשים האחרונים נפערו באזור צפון ים המלח כ-30 בולענים חדשים - כולם ברדיוס של קילומטר זה מזה וקרוב מאוד לעומק התחבורה הראשי - כביש 90. אחד מהבולענים האלה, בעומק 15 מטרים, נפער והתרחב בשבועות האחרונים. ניתן רק לשער מה עלול לקרות אם בולען כזה ייפער באמצע הכביש בזמן שכלי רכב עוברים.
ים המלח הוא אזור מורכב מאוד מבחינה גיאולוגית. השיטפונות, התאיידות החוף הצפוני והשאיבה המוגברת של מפעלי ים המלח מעצימים את התופעה. בחברת נתיבי ישראל עמלים בימים אלה על סלילת כביש עוקף, ובינתיים נמצאות ניידות מטעמם באופן קבוע על הכביש ומחפשות את הבולען הבא.
את הסכנה הבינו גם הארגונים הירוקים, ולמרות החשש לפגיעה בשמורת הטבע ובחיות - הם הסירו לאחרונה את התנגדותם לסלילת הכביש. המעקף שייבנה במקום הוא פתרון זמני, ובינתיים הטבע ממשיך לאותת שאי אפשר להתעמר בו ולצפות שיישב בחיבוק ידיים.