אנשי ההפקה של תכנית הריאליטי המצליחה "האח הגדול", שרגילים לנהל את העניינים מאחורי הקלעים, התייצבו היום בכנסת לצד אנשי הרשות השנייה והוועדה לאתיקה של האיגוד הפסיכיאטרי לדיון מיוחד בפרשת "הכדורים הפסיכיאטריים" שעוררה סערה בשבועות האחרונים. את הדיון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
בישיבה השתתפו נציגי הזכיינית "קשת", המפיק אלעד קופרמן וסמנכ"ל התכניות רן תלם, לצד נציגי הלשכה האתית של ההסתדרות הרפואית, יו"ר הוועדה לאתיקה של האיגוד הפסיכיאטרי, סמנכ"לית טלוויזיה ברשות השנייה איילת מצגר והיועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אדווה פרי אבישי.
לדיון הגיע סער שיינפיין, שעומד במוקד הסערה. בנוסף השתתפו בדיון נציגי הרשות השניה, וכן משתתפים בעונות קודמות של "האח הגדול" שסיפרו כי חוויותיהם בבית היו שונות לגמרי משל שינפיין, בהם אלירז שדה, גואל פינטו, שרה לוין, אלעד צפני, פנינה טורנה מעונת ה-VIP, איתם ישראלי ויעל בראון מהעונה הנוכחית.
אנשי ועדת החינוך של הכנסת, בראשות ח"כ אלכס מילר, עורכים בירור על מידת המעורבות של אנשי ההפקה בהחלטה של חלק מהמתמודדים ליטול כדורים פסיכיאטרים לראשונה בחייהם במהלך התכנית, ויבדקו אם הייתה בכך חריגה מכללי האתיקה המקובלים. "אם היו ליקויים ואם היו דברים חריגים צריך לבדוק את זה, ואני מקווה שזה הדיון האחרון שנקיים בסיפור הזה", אמר מילר והוסיף: "אני חושב שהפירמידה התהפכה. אם פעם השאיפה הייתה לרכוש השכלה, היום חלומם של רוב ילדי ישראל הוא להידחף לתכנית ריאליטי ולהתפרסם".
יו"ר הלשכה האתית של ההסתדרות הרפואית, הפרופסור אבינועם רכס אמר בדיון כי מדובר במקרה נקודתי שאינו מאפיין את כל העונות, וכי הדבר ייבחן בוועדת הבריאות בוועדה של הרשות השנייה ובהסתדרות הרפואית שבראשה הוא עומד. פרופ' רכס עשה הבחנה ברורה בין העונה השנייה לבין העונות האחרות, בהן הנוכחית.
"כשרציתי לצאת נתנו לי כדורים"
"המעמד הזה קצת קשה לי ואני מגייס את כל הכוחות שלי כדי לדבר כאן ולהתעמת מול האנשים שיושבים מולי", אמר שיינפיין. "בגיל 37 ביקשתי להיכנס לאח הגדול. הבעתי בפני אנשי ההפקה את החששות שלי. יש לי משרד עורכי דין שאני מנהל שהשקעתי בו את חיי. הבטיחו לי שישמרו עלי וככה נכנסתי ל'אח הגדול'. אף אחד בחיים לא הזהיר אותי שיכול להיגרם לי נזק, להיפך - כל פעם שדיברתי על זה אמרו לי אתה לא מבין באיזה פורמט מדובר ואיזה אנשים עומדים מאחורי זה, הם השתמשו בכל דבר שאפשר להגיד כדי לשכנע אותי".
לדברי שיינפיין, אנשי ההפקה פנו אליו וגם לאחר שעבר את האודישן הראשון הביע חשש וסירב להיכנס מחשש לקריירה שלו. "הם כולם עטפו אותי בחום, ואני יודע שאתם לא מבינים את זה אבל אומרים לך בדיוק על מה שאתה רוצה לשמוע, וכבר באודישנים שואלים אם תסכים לעשות סקס מול המצלמה, 10 דקות לפני שאתה נכנס לאח הגדול, מגיע יורם קופרמן ויורם זק ואמרים לך באופן אישי 'תרגיש חופשי לעשות כל מה שאתה רוצה לעשות, גם במקלחת', ואתה מבין לאן אתה נכנס. אני אמרתי שאני לא אעשה דברים כאלה, ולכן נכנסתי", המשיך.
"במהלך השהות כשנהיה קשה ומשעמם ביקשתי לעזוב. אחרי תקופה מסוימת בתוך 'האח הגדול', כשאתה מנותק מהעולם ומתקשר עם יישות אחת, אתה מפתח אליה איזשהי תלות שהבנתי אותה רק אחר כך", הוסיף שיינפיין. "ביקשו ממני כל הדרגים באח הגדול שאשאר בבית ושכנעו אותי. יורם זק, העורך של התכנית אמר לי שפרוטוקול התכנית מחייב שאפגש עם אחראי המערך הפסיכילוגי של התכנית ד"ר רבינוביץ, וכשניסתי לסרב, הוא אמר שזה חלק מהפורמט ורק אחר כך אוכל לעזוב".
"אחרי מספר ימים קראו לי לחדר 'האח הגדול' יושב שם בן אדם אחר, שאתה רואה אותו בפעם הראשונה אחרי הרבה זמן. אותו אדם מזמין אותי לשבת לידו ומציג את עצמו כפסיכיאטר הכי טוב בארץ שמטפל בשמנה וסלתא של המדינה", הסביר שיינפיין. "הוא אמר לי שיש לי תכונות של נרקיסיסט שיבטיחו לי הצלחה והתחיל לנתח אותי ולתת לי פרטים שכנראה קרא עלי לפני כן כדי לרכוש את אמוני. כשביקשתי לצאת הביתה הוא אמר שאני צריך לשמוע לו, והבטיח שכשאצא החוצה המבנה האישיותי שלי לא יאפשר לי להתמודד עם זה שהרמתי ידיים ויצאתי החוצה. הוא אמר שכל מי שהצביע לי ובזבז עלי כסף לעולם לא יסלח לי ואני אצטרך טיפול הרבה יותר חמור מאשר כשאני אצא במצב רגיל. הרגשתי בין הפטיש לסדן וביקשתי בכל זאת לצאת, ואז הוא אמר לי שיש פיתרון והוא כדור שהייתי צריך לקחת כבר לפני שנים".
"נתנו לי כדור נגד הפרעות אישיות במסווה של כדור שינה"
"כשסירבתי לכדור הוא התחיל פשוט לצחוק עלי, ביטל את דברי וגרם לי להרגיש כאילו הוא קורא את העתיד ואודה לו על היום שפגשתי אותו וקיבלתי ממנו את הכדור", טען שיינפיין. "הוא אמר שאם אני רוצה לצאת בצורה שפויה מהבית, אני צריך לקחת את הכדור הזה. עד היום אני שואל את עצמי למה לקחתי את הכדור הזה, מי שנמצא במצב הזה לא יוכל להבין את זה. התחלתי לקחת את הכדורים כל ערב ואחרי שביקשתי לעזוב פעם נוספת הוא הגיע ואמר לי האופי הקשה שלך מתנגד לכדורים בגלל אתה לא מרגיש טוב, ולכן תיקח מהיום שני כדורים ביום. 37 שנה לא לקחתי כדורים פסיכיאטרים, אני קצין התמודדתי עם דברים בחיים שלי, רק בבית זה התחיל".
ח"כ מיכאל בן ארי התערב בדיון וציין כי עדותו של סער "היא הקצה של הקצה של הטיפולים הפסיכיאטרים שנחשפים לציבור, אני יודע שבשירות בתי הסוהר עושים דברים דומים קשים ביותר".
שיינפיין שב וסיפר כי "התחלתי לחוות בלילות תופעות שהפריעו לי לישון. הרופא אמר לי שהוא מוסיף לי חצי כדור שינה שגיליתי אחר כך שהוא כדור שמטפל בהפרעות אישיות. כמעט חודשיים לקחתי כדור להפרעות אישיות וסכיזופרניה במחשבה שהוא כדור שינה", סיפר שיינפיין שסיפר שבכל פעם שהלך לישון הרגיש שהגוף שלו מחובר לזרם חשמל. "הייתי אוכל פרוסות עם שוקולד כל לילה, ואף אחד לא הבין שאלו תופעות לוואי. חשבתי שהדברים האלה באים מתוכי וחשבתי שאני משתגע", אמר.
"גם עכשיו אני בפחד גדול מגוף התקשורת הזה", הביע שיינפיין את חששו. "רן תלם קרא לכדורים האלה כדורי אהבה. הם השתמשו בכוח שלהם כדי להציג אותי כמאיים וסוחט. אתם נבחרי הציבור שצריכים להגן על אנשים כמוני. היום זה אני ומחר זו הבת של השכן שלכם. יש לי דבר אחד - את האמת, ויש לי ראיות למכביר שההפקה ידעה מה קורה שם".
נציגי קשת: "אין קשר בין אנשי התוכן לטיפול התרופתי"
ב"קשת" וב"קופרמן הפקות", בירכו על הבדיקה. מנהל התכניות ב"קשת", רן תלם, הגיב לטענות ואמר "יש פסיכיאטר שמטפל בדיירים ונותן לנו הוראות לגבי טיפול תרופתי שצריך לתת למתמודדים, אבל אין קשר בין התוכן של התכנית לטיפול הרפואי. עורך התכנית יורם זק מעולם לא נפגש עם ד"ר רבינוביץ'". בהמשך ציין כי המפגשים עם הפסיכיאטר לא צולמו והתנהלו בארבע עיניים.
הדברים זכו לתגובה זועמת מצדו של שיינפיין, שהתפרץ לדיון והאשים את אנשי ההפקה בכך שאיפשרו לו לצרוך אלכוהול בתכנית מבלי להסביר לו את ההשלכות של ערבוב שלו עם התרופות שנטל. "אם יתברר לנו שהדוקטור ניסה לעצב את התכנית בדרכו, אנשי ההפקה יכולים לומר שלא ידעו אבל אי אפשר להתעלם מכך שהעסיקו אדם שיכול להעניק טיפול פסיכיאטרי בלי להתייחס להשלכות שיש לזה", אמר ח"כ מילר.
ח"כ אדטו: להגדיר את הקשר בין רופאים למטופלים בתכניות
גואל פינטו, אחד המתמודדים בתכנית שמגיש היום תכנית בזכיינית קשת, סיפר שבמהלך השתתפותו בתכנית קיבל טיפול רפואי כשנפל או סבל מכאבים, וגם טיפול נפשי כשנזקק לכך. "חוויתי סוג של התמוטטות במהלך התכנית ופוניתי לחדר 'האח הגדול', שם חיכה לי ד"ר רבינוביץ' שהחזיק כדור ביד. לא שאלתי אותו מה הכדור ומה תופעות הלוואי. הוא אמר לי שזה מה שירגיע אותי ואכן זה הרגיע אותי. ושם ניהלנו שיחה ראשונה שבעקבותיה הרופא החליט שאני צריך לקבל כדורים באופן סדיר", אמר פינטו.
"חשוב לי להבהיר, לא הייתה פגישה. אני התמוטטתי והביאו לי רופא שיטפל בי. הוא אמר לי שכדי שאוכל להמשיך עם התתמודדות בבית האח, אני צריך לקחת כדורים שהיו גלויים לכל עין. בכל יום ראשון האח הגדול הודיע לי שהכדורים מחכים לי בחדר השירות וכך היה".
בעקבות הדברים אמרה חברת הכנסת ד"ר רחל אדטו כי יש צורך להגדיר את מערכת היחסים בין רופאים לאנשים שמקבלים מהם טיפול במסגרת תכניות טלוויזיה או רדיו. "רופא לא אמור לתת כדורים דרך הטלפון או הרדיו. יש לו אתיקה, ויש לו מקצוע שצריך שהנהלים בהם יהיו ברורים. נותן הכדור הוא האחראי והוא צריך להסביר את תופעות הלוואי וצריך להגדיר את מערכת היחסים בין הרופא למטופל בפלטפורמה הזו", אמרה.
יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ניצן חן, הגיב לטענות על הפיקוח שמפעילה המועצה על התכניות שמשודרות בה. "בסופו של דבר ואחרי תום הבדיקות, אם יתברר שההפקה הפעילה לחץ על המתמודדים בניגוד לתנאי הרישיון שניתן להם, המועצה לא תהסס לקחת את הרישיון שניתן להם מבלי למצמץ, אבל נטילת כדורים אינה עבירה אתית", אמר חן. "בקוד האתי קבענו כללים שמחייבים את ההפקה, ובהם נאסר שאסור להפקה להפעיל לחץ כלשהו על המתמודדים".
ח"כ זאב: "רק מסוממים יכולים להשתתף בתכנית כזו"
ח"כ ניסים זאב מש"ס בחר לתקוף בבוטות את התכנית ואת צופיה ואמר כי מבחינתו "התכנית היא זנותית לכל דבר ואני חושב שעושים חסד שנותנים כדורים למשתתפים שם, כי אי אפשר להיות שותף בדבר הזה בלי זה. רק מסוממים יכולים להשתתף בתכנית כזו. יתרה מזו, גם הצופים מסוממים לתכנית וגם הם צריכים כדורים לא פחות מהמשתתפים".
בסיום דבריו הוסיף ח"כ זאב ואמר "שלא ייצא מצב שאני נותן גיבוי לתכנית, אבל אם צריך לתת כדורים שיתנו כדורים כי אי אפשר להישאר נורמלי שולשה חודשים בתכנית כזו. הרייטינג זה מה שחשוב למי שמשתתף בהן".
ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' (קדימה) מתחה ביקורת על התכנית, וציינה שהיא עצמה לא צופה בה ולא מרשה לילדיה לצפות בה. בהמשך טענה חברת הכנסת לאחריות גם מצד המשתתפים בתכנית שמקבלים שכר ופרסום בעקבות התכנית. בשלב זה התפרצה לעברה פנינה טורנה ואמרה שהעבירה מסר לנשים מוכות באמצעות החשיפה שבה זכתה, אך ציינה כי גם קיבלה 120 אלף שקל עבור השתתפותה בתכנית. בהמשך התווכחה עם ח"כ שמאלוב על כך שהיא משפיעה על הציבור יותר ממנה, והוצאה מהדיון.
בסיום הדיון אמר ח"כ מילר שיש לקבוע כללים ברורים לאופן שבו משתתפים בתכניות ריאליטי מקבלים טיפול תרופתי פסיכיאטרי. בנוסף, נקראו נציגי ועדת האתיקה והרשות השנייה לבדוק כל אחד בתחומו את הטענות ולהגיש את ממצאיהם לחברי הוועדה. "אם מדינת ישראל מרשה לערוך תכניות שהמתמודדם בה עלולים לצאת ממנה עם נזק נפשי, המתמודדים צריכים לדעת מזה", סיכם יו"ר הוועדה.