כל מי שהיה מספיק בוגר במהלך שנות ה-80 זוכר שהסרטים הכי נפוצים בארץ היו סרטי מתיחות - ולאחריהן גם תכניות המתיחות השתלטו על הטלוויזיה גם בתחילת שנות ה-90. סרט תיעודי חדש מנסה לספר את הסיפור של סרטי המתיחות שמילאו אולמות מקיר לקיר במשך 15 שנים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סרטי המתיחות עברו תהליך של הדחקה: לא רק שהז'אנר נעלם לחלוטין מהקולנוע, יש שמתייחסים אליו כאנקדוטה שולית, אולי אפילו מביכה, בתולדות הקולנוע הישראלית. הז'אנר הזה היה שיא המיינסטרים בטלוויזיה ובקולנוע במשך יותר מעשור, ובשנות ה-80 לא היה ישראלי שלא הכיר את הסרטים הללו.
הנאיביות של הישראלי ברחוב הייתה זו שהבטיחה את הצלחת הסרטים הללו. הנאיביות הזאת הצליחה בכל פעם מחדש, וקשה להאמין שבישראל של היום היא עדיין נמצאת. המתיחות התחילו ברדיו, בתחנות של קול ישראל בשנות ה-60, כשלא כל כך היה בארץ בידור אחר. "גם אלה שמעקמים את האף לא יכלו להתאפק וצחקו בקול רם", אומרת רבקה מיכאלי, מהשדרניות הוותיקות של קול ישראל. "קשה להאמין שהיום בידור כזה, בו נכנסים לעתים לאנשים לבתים רק בשביל המתיחה, היה מקובל".
"אם הנמתח אכל אותה - מגיע לו"
"מה עושה סרט המתיחות? הוא גורם לך לראות פראיירים", אומר נחמן אינגבר, מרצה ומבקר קולנוע. "הוא מראה לך איך המותחים שנמצאים בסט הופכים כל אדם שהם רואים לפראייר. הצופה רואה את עצמו, טופח לעצמו על השכם ואומר 'אני לא פראייר'". יהודה ברקן הוא האיש שעד היום מזוהה יותר מכל אחד אחר עם סרטי המתיחות, ובשנות ה-80 הוא מילא את אולמות הקולנוע בסרטי המתיחות שלו שנה אחרי שנה.
"חוץ מבדרום אפריקה, לא הייתה מדינה שנעשו בה כל כך הרבה סרטי מתיחות. בין 1978 עד 1992, נעשו 13 סרטי קולנוע של מתיחות", אומר אורן שי, במאי הסרט התיעודי "בלי בושה". "הסרטים היו הכי מצליחים בקופות במשך יותר מעשור", הוא מוסיף. בפועל, בשטח, לא תמיד המתיחות התקבלו בחיוב על ידי העוברים והשבים, הנמתחים, וגם לא על ידי המשטרה מעת לעת.
סוד ההצלחה של המתיחה תלוי בנמתח ולא במותח, ובתגובה שלו למתיחה. "תמיד השארתי לנמתח את האפשרות לתפוס אותי. השוטר בקיץ היה עם בגדי חורף והפוך. זה היופי, זה לא מסובך לבוא שוטר שיבהיל את האזרח כי מה שהוא יגיד הוא יעשה. אם הוא ייראה לא סדיר ובכל זאת הנמתח אכל אותה - מגיע לו", אומר היום יהודה ברקן.
המבקרים מאוד לא אהבו את הסרטים. "אחד המבקרים כתב שאם זה מה שהקהל אוהב - מגיע לו", מוסיף ברקן. הסרט התיעודי החדש "בלי בושה" סוקר את ההיסטוריה של הז'אנר בארץ, ומנסה להשיב לו את הכבוד האבוד מהתקופה שהוא שלט בקולנוע ובטלוויזיה הישראלית.