"המלאכה הייתה למצוא יופי בתוך הדבר הזה, כי היה ברור שהיגיון אין שם": שלומי שבן חתום על לא מעט שיתופי פעולה מוזיקליים, אבל הוא הראשון שיודה שבפרויקט הזה הוא הגיע למחוזות שלא דמיין מעולם. במקום תווים, ביצירה הזאת יש תאים, ולהכרה היא תזכה אולי רק בעוד שנים רבות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אם מחפשים כותרת פרובוקטיבית, אפשר להגיד שהלחנתי סרטן. אם נחפש כותרת רומנטית יותר, אפשר להגיד שהלחנתי משהו מתוך הנשמה הרפואית של האישה שיושבת לצדי", אומר שבן.
עדה נאמני, שחלתה לפני כ-14 שנים בסרטן השד היא חולת הסרטן הראשונה בעולם ששומעת את המחלה שלה. נאמני אומרת כי העובדה שהביופסיות שלה הולחנו "מצאה חן בעיניה", ומכנה את התוצאה הסופית "מקסימה". "יש בתוצאה גם את מתינות השירה, שזו השאיפה שלי, וגם הרבה פראות ושיגעון, פן שמצוי בי אף הוא", היא אומרת.
יוזם הרעיון: ד"ר לביולוגיה
החוקר שחתום על הרעיון להלחין תאים סרטניים הוא בכלל דוקטור לביולוגיה, ד"ר עידו בצלת, שרוב הזמן עסוק במחקר הסרטן באוניברסיטת בר אילן, ובשעות הפנאי הוא גם מוזיקאי חובב.
אז איך זה עובד? "אנחנו מתרגמים את הביופסיה לתמונה תלת-ממדית, כאשר כל מאפיין בתמונה התלת-ממדית הזו הוא מאפיין של הצליל. אנחנו מעבירים את הנתונים לתוכנה אחרת שעושה את המיפוי בהתאם לפרמטרים שנקבעו מראש, וכך מתקבל צליל".
מי שאחראי על החיבור בין עדה, שלומי ועידו היא חברת התרופות "Roche" שהחליטה להשקיע בפרויקט ולהעלות אותו לבמה במסגרת כנס "TedMed" שנערך בירושלים. "אנחנו משקיעים הרבה מאוד במדע וביצירתיות, ואמנות ואנחנו חושבים שהחיבור בין מוזיקה ואומנות יכול לתרום גם למדע" אומר אבי דנציגר, מנכ"ל "רוש ישראל".
"אפשר לשמוע במוזיקה דברים שאי אפשר לראות בעין" מוסיף ד"ר בצלת. "אולי בעתיד זה יהפוך להיות גם אמצעי דיאגנוסטי. אולי נוכל לשמוע גם ביופסיות במקום רק להסתכל עליהן" מסכם החוקר.