ראשי הערים והמועצות המקומיות יקיימו הערב דיון הערכת מצב, על מנת להכריע האם לקיים מחר לימודים באזור הדרום לאור המשך "טפטוף" ירי הרקטות מרצועת עזה. בימים חמישי ושישי לא התקיימו לימודים במרבית היישובים והערים הגדולות בדרום, בהחלטה עצמאית שקיבלו ראשי הערים - וזאת בניגוד להנחיות פיקוד העורף.
ראשי הרשויות מתנים את חידוש הלימודים בעריהם בשקט מוחלט. "אם יורים - אין לימודים", הכריז השבוע ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', שבמהלך סבב העימות האחרון התפוצץ טיל גראד בבית ספר בעיר, בו למרבה המזל באותו הזמן לא התקיימו לימודים. דנילוביץ' ועמיתיו טוענים כי כל עוד אין ערבויות לכך שייפסק הירי, אין בכוונתם לשלוח את הילדים למוסדות החינוך.
לשבוע החולף היו גם השלכות כלכליות על תושבי הדרום. עשרות אלפים מהם, שנאלצו להישאר עם ילדיהם בבית בשל המצב הביטחוני, הבינו כי לא יקבלו פיצוי על השבוע הזה. לפי מנגנון הפיצוי שסוכם בין ההסתדרות לאוצר, הוחלט כי עובדים שנעדרו ממקום עבודתם יקבלו פיצוי רק במקרים בהם הורה פיקוד העורף להשבית את מערכת החינוך, ולא במקרים בהם החליטו על כך הרשויות המקומיות.
עובדי הדרום יקבלו פיצוי?
בעקבות פניית העיתון "גלובס" הודו גורמים בהסתדרות כי מדובר בבעיה לא פשוטה, וכי בכוונתם לעלות את הסוגיה בפני האוצר לפני שייחתם הסכם רשמי בעניין. בכיר בארגון העריך כי ניתן יהיה למצוא פתרון לכך, לפחות בנוגע לסבב ההסלמה הנוכחי ולהשבתה של היום בפרט, וכי בכוונת הארגון לדרוש להסדיר את הסוגיה גם בטווח הארוך, זאת כדי שהמבחן הקובע יהיה עצם השבתת הלימודים ולא זהות הגורם שהחליט על כך. מנגד, גורמים המעורים בנושא טוענים כי ראשי הרשויות, להבדיל מפיקוד העורף, הם אנשים פוליטיים ולכן לא כל החלטה שלהם בעניין נובעת בהכרח משיקולים ביטחוניים.
כך או אחרת, גם באוצר מודים כי את העובדים שנאלצים להישאר בבית לא מעניין מי הורה להשבית את הלימודים, והם דורשים פיצוי בהתאם. על פי ההערכות, בהסתדרות ובאוצר עשויים להציע מספר דרכים לפתרון הסוגיה, בין היתר על ידי הפקעת הסמכות של ראשי רשויות להשבית מוסדות חינוך על רקע ביטחוני או על ידי חיוב הרשות המקומית בפיצוי העובדים שנאלצו להישאר בביתם.