חמש שנים פועלת חברת "כל יכול", חברה עסקית עם הכנסות נאות המפעילה מוקד טלפוני. רוב עובדיה הם נכים קשים המשתכרים כמו כל עובד אחר. שני מוקדים ומאות עובדים הוכיחו שהאנשים האלה שישבו בבית מובטלים במשך שנים, יכולים לעשות הכל.
"בהתחלה עשיתי טעויות חבל על הזמן", סיפרה דוברת "כל יכול" - גם היא נכה - אפרת בן יצחק, "אבל הם לא ויתרו עליי. במקום אחר כבר היו מוותרים". יוסי, עובד נוסף בחברה סיפר כי הוא "נוהג לחלק את החיים לשתי תקופות: לתקופת המובטלות הכרונית ולתקופה שהגיעה כשהתחלתי לעבוד ב'כל יכול'. מאז היום הראשון כאן אני פורח, הביטחון העצמי שלי עלה, הדימוי עלה, אפילו ההליכה שלי נהייתה יציבה וזקופה יותר".
"כל יכול" הצליחה לשלב בעבודה אנשים שבמשך שנים המדינה כשלה בשילובם. חברות מסחריות גדולות בישראל שכרו את שירותיה ונעשו עליה כתבות בתקשורת בארץ ובעולם. נציגים מ-30 מדינות באו לראות איך עושים את זה, ואפילו נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון דיבר על החברה כעל בשורה חברתית. כולם שיבחו וחיבקו - חוץ מגורם אחד: ממשלת ישראל. בעיקר המטה לשילוב בעלי מוגבלויות בראשות בני פפרמן במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה.
"שמים לנו מקלות בגלגלים"
"הכל נופל תחת השם 'התאמות'", תיאר הדוקטור גיל וינוש מ"כל יכול". "'התאמה' יכולה להיות שירותים לנכים, מעברים רחבים יותר ברכבי ההסעות כדי שיוכלו להכניס אליהם כסאות גלגלים, וגם ליווי למנהל שצריך סיוע בכדי לדעת איך מתמודדים עם העובדים הנכים בכל מיני קטעים. כל אלה 'התאמות'. ואנחנו - מהרגע שקמנו - פנינו למדינה ואמרנו שזה מה שאנחנו הולכים לעשות, וביקשנו שאת אותם כספים שאנחנו מוציאים בגין ה'התאמות' יחזירו לנו".
מי שאמור לדאוג להתאמות האלה הוא המטה לשילוב בעלי מוגבלויות במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה. אבל זה לא קרה. ממסמכים שהגיעו לידינו עולה כיצד פעם אחר פעם המטה נמנע מהעברת כספים המגיעים לחברה. מאז 2007 טען ראש המטה פפרמן שאין איך לסייע לחברה. המטה לשילוב מוגבלויות מנע תקציבים שמגיעים לה והעלים פרטים על מסלולים מיוחדים שפתח משרדו כדי לעודד תעסוקת נכים.
בהודעת דואר אלקטרוני שנשלחה בטעות על ידי מיכאל מורג, עוזרו של פפרמן, נחשפה הרוח והגישה השלילית כלפי "כל יכול": "נמאס לי ממנה", נכתב במייל, "תעני לה בזעם כמו שאת יודעת, עד 30 יום לאחר השלמת כל הפרטים. נראה לי שהם קרובים לפשיטת רגל אם היא כל כך לוחצת". מכך משתמע שבמטה לשילוב בעלי מוגבלויות מייחלים לסגירת העסק שבאמת משלב אותם. שיא חדש לחוצפה ביורוקרטית.
"זה יהיה חסר אחריות, כמעט פשע, אם המדינה תאפשר למפעל הזה להיסגר ולהתמוטט", אמר בריאיון לחדשות 2 ח"כ יצחק הרצוג, לשעבר שר הרווחה. "מה גם שזה מנוגד למדיניות המדינה, זה מנוגד להחלטות הממשלה שדורשות ותובעות שילוב נכים בתעסוקה".
אבל את ההנחיות האלו לא ממלאים. אפילו את הנחיות השר - לפטור את החברה מתשלום השתתפות עצמית על "התאמות" - המטה לשילוב לא מילא. פפרמן עשה את ההיפך: הוא גבה מהחברה יותר כספים, העביר את החברה מרווח להפסד ובכך מנע ממנה קבלת כספים ממרכז ההשקעות של המשרד. הסכום: מיליוני שקלים. את המימון עשו הבעלים בכוחות עצמם.
ממשרד התעשייה המסחר והתעסוקה נמסר בתגובה כי "מעולם לא היו התנכלויות אישיות, והנורמות בהן מאשימים את מנהל המטה בכדי לקבל סכומי כסף שאינם מגיעים על פי חוק, לא יועילו, אלא אם כן ישונה החוק. המטה לשילוב אנשים עם מוגבלויות מעולם לא עיכב העברת כספים לחברה. צוות בראשות מנהל המטה המליץ עוד לפני החלטת השרים לבטל את ההשתתפות העצמית והנושא נמצא בהכנה. ככלל, יש להדגיש כי בשנתיים וחצי האחרונות, מדינת ישראל עבירה סכום של כ-5.5 מיליון שקלים ל"כל יכול", כ-4 מיליון שקלים מהם, אישר משרד התמ"ת מתקציבו".