"יש חולים שמפחדים לישון במיטה כי הרעש של המזגן מזכיר להם את תאי הגזים והם חושבים שמחדירים ציקלון B לחדרים, אז הם ישנים במסדרון על כורסאות" - פרופ' יורם ברק,
מנהל החטיבה הפסיכוגראטרית בבית החולים לבריאות הנפש אברבנאל, פוגש מדי יום את מי שלא מצליחים להשתחרר לרגע מהצלקת הנפשית שהותירה בהם מכונת ההשמדה הנאצית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת עבודתו במוסד לבריאות הנפש ומחקריו, מנסה פרופ' ברק להבין את נפשם של ניצולי השואה שחוויות מלחמת העולם השנייה הרסו את נפשם, ומנסה להקל במעט על חייהם. "לכאן מגיעים לרוב אנשים שמסוכנים לעצמם או לאחרים", הוא מסביר בריאיון לחדשות 2. "זה קריטריון המפתח להיכנס למחלקה הסגורה".
חלק מניצולי השואה במחלקה סובלים מדיכאון, והסכנה שיפגעו בעצמם גבוהה ממטופלים אחרים שסובלים מדיכאון. "הסיכון שניצול השואה יהיה אובדני במקרי דיכאון הוא פי 3 או 4 מאשר אדם זקן שסובל מדיכאון שלא סבל את זוועות השואה", אומר פרופ' ברק. "הרצון לאובדנות בא לעיתים בגלל הגעגוע והרצון להתחבר להורים או ליקירים אחרים שמתו בשואה. הגעגוע הוא לרוב לדברים ששום דבר לא יכול למלא כמו ריחות, צלילים ואוכל. שום דבר שאנחנו יכולים להציע לא ממלא את המקום הזה".
לא רק דיכאון מאפיין את ניצולי השואה המאושפזים. "לניצולים יש סיכוי גבוה יותר לחלות באלצהיימר מאשר לשאר האוכלוסייה", מוסיף פרופ' ברק. "גם בארה"ב, לאלה שחזרו ממלחמת וייטנאם עם הלם קרב יש סיכוי גבוה יותר לחלות במחלה".
"מדינת ישראל מתייחסת לניצולי השואה בעת זקנתם באופן מחפיר"
ולמרות המראות והחוויות הקשות שהפכו לחלק מנפשם של כל מי שהיה שם, רוב הניצולים לא מגיעים למצב של מחלת נפש ואשפוז. "ברור לנו שניצולי השואה הם אנשים עם יכולות עמידות מדהימות", מסביר פרופ' ברק. "הם כל כך עמידים, שרובם לא היו צריכים לבוא הנה, הם הצליחו להסתדר בלי השירותים שלנו".
לפרופ' ברק יש בטן מלאה על שירותי הרווחה בישראל שלדבריו מזניחים את הניצולים פגועי הנפש. "מדינת ישראל מתייחסת לניצולי השואה בעת זקנתם באופן מחפיר", הוא טוען. "במחקר שעשינו התברר כי אחד מכל ארבעה ניצולי שואה שמגיע לאשפוז פסיכיאטרי סובל מתת תזונה. איפה אנחנו, כמדינה, כשניצולי השואה בישראל של 2013 סובלים מתת תזונה?".
ההזנחה, הוא מעריך, מושרשת בהיסטוריה של קום המדינה. "לא עלה על דעתנו, כמדינה צעירה, לתכנן איך יהיה הטיפול בניצולי השואה בזקנתם כי חלק מהתפיסה החברתית, הסוציאלית והרפואית הייתה בשנות ה-50 לא לתת ייחודיות לניצולי השואה", מנתח פרופ' ברק. "לא רצו שהשואה תיתפס כגורם לתחלואה".
את האחריות שצריכה לקחת המדינה לוקחות, לדברי פרופ' ברק, העמותות. "איפה האחריות שלנו?", הוא שואל. "ניצולי השואה לדעתי צריכים להיות זכאים לכל הזכויות של נכי משרד הביטחון. זה משנה באיזו מלחמה נפגעת? הם נפגעו מעצם היותם יהודים, וזה לא משנה אם המלחמה הייתה מעט לפני קום המדינה".
הערב במהדורה המרכזית של חדשות 2 הצצה נדירה אל המחלקה בבית החולים אברבנאל המטפלת בניצולי השואה בה יספרו פרופ' ברק ואנשי צוותו על מצבם של הניצולים המאושפזים בה.