דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון "לתת" לשנת 2010 מעלה כי בישראל חיים כיום כ-1.77 מיליון עניים, 850 אלף מהם ילדים, וזאת חודשיים לאחר שבמוסד לביטוח לאומי דיווחו על 123,500 ישראלים שהצטרפו בשנה שעברה למעגל העוני.
בנוסף, ממחיש הדוח את החיים הקשים בצל העוני, כש-75% מהעניים מעידים כי הם נאלצים לוותר על ארוחות בשל מצבם הכלכלי - קפיצה של 21% בהשוואה לשנים הקודמות. 55% אף מונעים מילדיהם ארוחות בשל המצב הקשה. עוד עולה באופן חמור כי 22% מהעניים אף התוודו שמצבם הביא אותם לשקול אף התאבדות.
נתונים מדאיגים מעלים בנוסף כי 7% מהילדים אוספים אוכל מהרצפה, 5% מקבצים נדבות ו-8% מהם אף גונבים מזון כדי להשביע את רעבונם.
כך גם 38% ממקבלי הסיוע מהעמותות סובלים ממחסור במוצרי יסוד, זאת על אף העזרה שהם מקבלים. לצד זאת, 25% מהעניים כלל לא מקבלים סיוע מהעמותות מאחר שאלו אינן יכולות לעזור לכל הפונים. בעניין זה מדווחות העמותות כי בשנת 2010 חל גידול של למעלה מ-25% בדרישות הנזקקים לעומת השנה שעברה.
דור העתיק של העניים יהיה עני
באופן בלתי נמנע, גם בתחום הבריאות עולים נתונים קשים, כש-71% מהנזקקים לא מסוגלים לשלם עבור תרופות ושירותים רפואיים חיוניים. מדובר בזינוק של 115% בחמש שנים בלבד. נתון זה אף מסביר את העובדה כי 6% מהעניים מעידים כי אדם במשפחתם נפטר רק בגלל שלא היו יכולים לממן טיפול רפואי עבורו. גם במקרה הזה סובלים הילדים, כש-70% העידו שאינם יכולים לממן טיפולים רפואיים גם עבור ילדיהם.
בעוד שהעוני מכה קשות בדור הנוכחי, מעלים הנתונים כי גם הילדים לא צפויים לשפר את מצבם. 70% מילדי העניים שנכנסו למסגרת לימודית נאלצו לוותר על פעילות חברתית בגלל המצוקה הכלכלית, זאת לצד נתונים עגומים על 20% נשירה ממערכת החינוך בקרב הנזקקים.
הציבור, כך עולה, לא עיוור לנתונים ואף העניק ציון "נכשל" לאופן הטיפול של ראש הממשלה והשרים בנושא. ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא שקיבל את הציון הנמוך ביותר מבין בעלי התפקידים הרלוונטיים.
כשליש מהציבור מאמין שהסיבה העיקרית שבגללה הממשלה לא מטפלת בבעיית העוני היא תעדוף לא נכון של פעולות או אפילו אינטרסים פוליטיים. 12% טוענים כי הממשלה מנותקת מהעם וחסרת אכפתיות. לעומת זאת, 65% מהם אומרים כי אין תחליף בעניין זה לממשלה, ושהיא הגורם היחיד שיכול לעזור להם להיחלץ ממצבם.