התשובה לוועדת טרכטנברג: פחות מיממה אחרי פרסום מסקנות הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי, מנהיגי המחאה וצוות המומחים שהתגייס למען המאבק להשגת צדק חברתי כינסו מסיבת עיתונאים בה הודיעו כי ימשיכו במחאה, והציבו אוליטמטום לראש הממשלה בנימין נתניהו. "אנחנו נותנים לך עוד חודש, עד אחרי החגים, להציג אלטרנטיבה חדשה", אמרה דפני ליף, ממובילות המאבק. תן לנו תקציב חברתי חדש וצדק חברתי. ב-29 באוקטובר נצא לרחובות במלוא הכוח! לא נוותר ולא נעזוב ולא נשקוט! העם דורש צדק חברתי!".
"כבר שלושה חודשים אנו דורשים צדק חברתי", אמרה ליף. "יש לשנות את המדיניות ההרסנית שפוררה אותנו. מה קיבלנו מוועדת טרכטנברג? גז לבישול? אני לא רוצה להסתלבט על ועדת טרכטנברג אבל היא הסתלבטה עלינו. אנו לא מוכנים שיתייחסו אלינו כאל מובן מאליו. המלצות הוועדה לא פונות לאמהות החד-הוריות, לזקנים, לחסרי הדיור. ביקשנו טיפול שורש וקיבלנו שיננית".
ליף הביעה חשש מהתמוססות המלצות הוועדה בחוק ההסדרים, שיכול לבטל חוקים קיימים לתקופה קצובה, והביעה תרעומת על כך שגם חוק הו"דלים לא בוטל, חרף דרישותיהם. "אתם באמת חושבים שניכנע שוב לספין העלוב הזה של קיצוץ בביטחון ואובדן 'כיפת ברזל'? אתם באמת חושבים שתצליחו לשטות בנו כפי ששיטיתם בנו עד היום? לא, זה לא יילך יותר", פנתה ליף לממשלה.
פרופ' יונה, שנשא דברים אחרי ליף, טען כי "הציבור רוצה מדינת רווחה צודקת וסולידרית". הוא קרא לפתוח מחדש את תקציב המדינה לשנת 2012 ולהכניס בו שינויים חברתיים ולבטל את חוק ההסדרים. "רק צעדים אלה יאפשרו דרך חדשה בישראל. טרכטנברג יודע שאם המגבלות הללו לא יוסרו - לא ניתן יהיה לעשות היסטוריה. העם רוצה מדינת רווחה!", הוסיף יונה.
"לבטל את חוק ההסדרים"
בהמשך דבריו קרא יונה להקים פורום הידברות קבוע בין המדינה, המגזר הפרטי והארגונים החברתיים, והדגיש את הצורך בהעברת סמכויות לשלטון המקומי ולהגברת שיתוף הציבור בהחלטות היומיום. נושא נוסף שאליו התייחס הוא הצורך לעצור את ההפרטות ולחזק את המגזר הציבורי בישראל.
"אנחנו מבקשים העסקה ישירה של עובדי קבלן. המעבר של עובדי קבלן להעסקה ישירה לא יעלה דבר למעסיקים - מדובר פה על אי רצון של הוועדים. זה צעד שאפשר לעשות אותו ממחר - ולגמור אותו תוך ארבע שנים. אנחנו מבקשים הפסקה של הפרטות חדשות".
מבחינת הצעדים המעשיים, הציע ספיבק לפתוח את התקציב ולהרחיב את הגירעון: "אם אתה מגדיל את ההוצאות אבל מגדיל גם את ההכנסות, הרי שלא ישתנה שום דבר. אפשר לגייס כ-20 מיליארד שקל במסים. רוב המסים האלה יוטלו על בעלי ההכנסות הגבוהות במשק - המאיון העליון. אני מדבר בעיקר על מסי חברות שייתנו תוספת של שבעה מיליארד שקל ועוד ארבעה מיליארד וחצי שקל בגין ביטול פטורים. אפשר להגיע ל-20 מיליארד".
ליף ביו טיוב: להמשיך את המחאה
אמש העלתה ליף סרטון לאתר יו-טיוב, בו קראה לציבור להמשיך במאבק "בפעם האחרונה שהעליתי סרטון ליו-טיוב זה היה כשהעליתי אוהל בשדרה והזמנתי אתכם להצטרף", אמרה ליף. בהמשך מצהירים הפעילים לשכנע את כל חברי הכנסת כדי להביא לשינוי, שכברקע נשמעות מילות השיר של שלמה ארצי "פתאום קם אדם".
בסרטון מוצגים אנשים שונים המזדהים עם המחאה ודורשים, בין היתר, תקציב חדש לשנת 2012 במקום התקציב הדו-שנתי שהעבירה הממשלה. "התאחדנו בקיץ האחרון ולא נוותר על מחוסרי הדיור, על המעמד הבינוני, על הרווחה, על האמהות החד-הוריות", אומרים המוחים. "לא נוותר עד שנשיג שינוי עדיפויות אמיתי במדינה".
פרופ' ספיבק תקף האשים את הממשלה בבירוקרטיה, שמעכבת תהליכים נחוצים במדינה. "כמה זמן לוקח, למשל, לבנות רכבת תחתית? יש ערים בעולם שעשו את זה תוך מספר שנים. אצלנו זה נצח", אמר.
"הוועדה לא נשאה שום פירות"
מנהיגי המחאה קיבלו כבר אתמול באכזבה את ממצאי ועדת טרכטנברג. דפני ליף, ממובילות המאבק, אמרה לחדשות 2 דקות לאחר פרסום המלצות הוועדה כי הן "מאכזבות ונטולות שינוי מרחיק לכת".
"אני מכבדת את מר טרכטנברג, אך הקשבנו לצערי הרב למסקנות מאכזבות המיישמות את המדיניות הכלכלית שהביאה אותנו למצב הקיים", אמרה אמש ליף, זמן קצר לאחר מסיבת העיתונאים בה הוצגו מסקנות הוועדה. "יש פה שימוש בעולם המושגים של המחאה, מה שבקלות יכול להטעות את הציבור. הוועדה לא נשאה שום פירות, ולא היה בה אפילו מעט ממה שיכול היה להפתיע אותנו", סיפרה ליף.
גם יו"ר התאחדות הסטודנטים איציק שמולי תקף את המלצות הוועדה. "יש פער בלתי סביר בין החזון שמציג טרכטנברג לבין ההמלצות הסופיות של הוועדה שלו", אמר בשיחה עם חדשות 2. "זה מצער ומאכזב מכיוון שאם מדברים על תכנית חומש, חלק מהעניין זה לטעת בנו תקווה שבעוד חמש שנים יהיה פה טוב יותר, אבל זה לא קורה ולכן נמשיך את המאבק".
עוד אמר שמולי: "הוכחנו שאנחנו יודעים לנהל מאבק ברחובות וחלק מהמאבק יעבור למסדרונות הפוליטיים. נדע להפעיל שם לחץ יחד עם ראשי המחאה האחרים. נקדם את הדברים הטובים בהמלצות טרכטנברג ונציע הצעות חלופיות לדברים הפחות טובים".