בבית הספר היסודי בחיפה, שבו הדגימה ביום השואה מורה לתלמידי כיתה ג' מהי סלקציה ומהו הגזע הארי - בעזרת כמה ילדים רוסים הלומדים בכיתה, מנסים להרגיע את הסערה שהתעוררה בעקבות ההדגמה השנויה במחלוקת. "המורה הובנה לא נכון", ניסו היום גורמים המקורבים לבית הספר להסביר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במוסד החינוכי ניסו היום לתקן את הנזק בעקבות מעשיה של המורה. "מנהלת בית הספר זימנה את תלמידי הכיתה והוריהם לשיחה כדי לנסות ולהכניס את המקרה לפרופורציות", אמרו היום גורמים המקורבים לבית הספר לחדשות 2 באינטרנט.
"כבר בכיתה ג' מתחילים להסביר לילדים על נושאים שונים סביב השואה, לא בעובי הקורה", ניסו הגורמים להסביר. "המורה סיפרה על הגזע הארי והילדים לא הבינו מה זה. היא ניסתה להדגים להם על כמה ילדים בהירים יותר, חלקם עולים רוסים שלומדים בכיתה. הם כנראה נפגעו מהדברים האלה".
"היא המומה מאיך שהתפרשה ההדגמה", המשיכו הגורמים להסביר והתייחסו גם למצבה של המורה שנמצאת כעת בעין הסערה. "הם הבינו לא נכון את הדברים, אבל הילדים נפגעו מהדרך שבה המורה בחרה להסביר איך נראה הגזע הארי. זה המצב - וההורים של הילדים פנו למנהלת".
"הילדים בבית הספר קוראים לבני גרמני"
במקביל גם בעיריית חיפה הגיבו לסערה שהתעוררה, כשראש העיר יונה יהב הנחה את השירות הפסיכולוגי להגיע מיד לבית הספר ולטפל בילדים ובמורה. כמו כן, במסגרת ההנחיות של יהב, הוגשה פנייה למשרד החינוך לבדיקת פרטי המקרה. כעת ייבדקו שם האם המורה חרגה מגבולות האתיקה במקרה זה.
האתר ברוסית איזרוס דיווח על המקרה, שאירע ביום השואה האחרון, אז ניסתה המורה להסביר לתלמידים בכיתתה מהי סלקציה ומהו הגזע הארי. ההסבר התמים לכאורה עורר סערה בכיתה. אמא לאחד התלמידים סיפרה על שעבר על בנה. "הילד שלי בשוק כי בבית ספר קוראים עכשיו לו ולחבריו גרמנים", אמרה לאתר. "סבא שלי נלחם בנאצים ושם המשפחה של אמא שלי נמצא בארכיון ביד ושם".
על פי עדויות התלמידים המורה סיפרה, כי "הנאצים היו הורגים יהודים והיו מזהים אותם לפי צבע העור והשיער שלהם". כדי להדגים זאת לתלמידים היא ביקשה משישה תלמידים לבוא ללוח, כשכולם רוסים - בהירי עור ושיער.
ההורים ישלחו מכתב לשר החינוך
לשאר התלמידים היא הציעה לעשות השוואה בצבע העור והשיער שלהם מול התלמידים שליד הלוח. המורה הוסיפה והסבירה שאת הילדים שעמדו ליד הלוח לא היו הורגים, אלא משחררים אותם מהגטו, כי הם היו דומים לגרמנים ולגזע הארי.
הוריהם של התלמידים שהועמדו ליד הלוח כותבים כעת מכתב תלונה למשרד החינוך ולשר שי פירון ממפלגת "יש עתיד", בדרישה לחקור את מה שקרה בבבית הספר ביום השואה.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי הם רואים בחומרה רבה כל התנהגות שיש בה ביטויים של גזענות. "בעקבות האירוע שוחחה מנהלת המחוז, רחל מתוקי, עם המורה וציינה בפניה כי אין כל מקום להתנהגות שכזו בכלל, ובמערכת החינוך בפרט", אמרו במשרד. "המורה מצדה חזרה בה מהמעשה, וציינה כי היא מביעה התנצלות עמוקה על המקרה. המורה בשיתוף עם הייעוץ של בית הספר מקיימים שיחות עם התלמידים לצורך יצירת אוירה מכבדת וסובלנית בכיתות ובבית הספר".
ביד ושם הגיבו גם כן לאירוע וציינו - "לפעילות המתוארת בכתבה אין כלל מקום בתהליך חינוכי, לא כל שכן תהליך חינוכי העוסק בנושא הרגיש של השואה. סימולציות יכולות ליצור טראומה קשה, חרדות ותחושות אשם, ואף באופן פרדוקסלי להעמיק דווקא את חוסר ההבנה של התלמידים למצבם של הקורבנות היהודיים. עלינו להודות על כך שאין לילדים את היכולת להבין את התחושות של מי שחי בטראומה קיצונית במשך שנים, איבד את כל משפחתו ונמצא בחרדה קיומית בכל דקה".
"לצערנו, תופעות דומות של יצירת סימולציות ושימוש באמצעיים מוחשיים לא ראויים אינן נדירות", המשיכו וכתבו ביד ושם, "לדאבוננו אנו פוגשים שוב ושוב במורים אשר מרוב הרצון לקרב את הנושא לתלמידים שוגים בכלים בהם הם משתמשים. במסגרת בית הספר הבין-לאומי להוראת השואה ביד ושם אנו מקיימים קורסים בכל רחבי הארץ, המכשירים את המורים לכך. לצערנו, באין תוכנית לימודים מוסדרת גם לגילאי היסודי בנושא השואה, אין המורים מחוייבים ללמוד על הדרכים המתאימות ללמד נושא מורכב זה".