המוסד לביטוח לאומי פירסם הבוקר את דוח העוני לשנת 2010. ממצאי הדוח, שמתפרסם השנה על רקע המחאה החברתית, מצביעים על מגמה של יציבות ואף ירידה במימדי העוני בישראל, בעיקר בקרב ילדים, קשישים ובמגזר הערבי והחרדי. את פרסום הדוח העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
מהדוח עולה כי בשנת 2010 חיו בישראל קרוב ל-1.8 מיליון בני אדם מתחת לקו העוני; כלומר שכל ישראלי חמישי וכל ילד שלישי הם עניים.
שר הרווחה משה כחלון פתח את הצגת הדוח. "הגידול בפערים החברתיים משליך באופן ישיר על הגידול בעוני", אמר. "המשימה שלנו היא לצמצם את הפערים הללו למינימום ואפשר לעשות זאת. אם יש דבר אחד שמעודד אותי זו הפעולה שהממשלה נוקטת, עצם זה שהגענו להכרה שממשלה מסוגלת לשנות".
"עוני זו לא גזירת גורל", הוסיף השר. "אנחנו רואים שאם ממשלה מחליטה באמצעות מדיניות לסייע
אפשר באמצעות מדיניות כלכליות להוריד את מימדי העוני".
פחות עניים, אבל עדיין - יותר מדי
מנכ"ל הביטוח הלאומי אסתר דומיניסיני הציגה את הנתונים. "אנחנו מדברים היום על כאלה שלא רק מרגישים שהם אינם גומרים את החודש, אלא לפעמים לא מסיימים את החודש. הדוח טוב מזה של שנת 2010. יש מגמת שיפור שתמשיך ככל הנראה ב-2011".
"הירידה היא בכל המדדים: עוני בקשישים, ילדים האוכלוסייה הערבית והחרדים. בכל פרמטר יש אינדיקציה של ירידה, גם אם קטנה מדי", אמרה. "יש עוד דרך ארוכה ללכת. המונחים הם עדיין דו ספרתיים, בהשוואה למדינות אחרות אנחנו נמצאים במקום לא טוב".
לפי הדוח, בישראל יש 433 אלף משפחות עניות. שיעור הנפשות העניות ירד מ-25% ב-2009, ל-24.4% ב-2010. מספר הנפשות העניות עומד 1,773,400 - שיעור גבוה ביחס למספר האזרחים במדינה. "חומרת העוני ירדה", הדגישה דומיניסיני.
"יש בישראל מעל 800 אלף ילדים עניים. זה מצב לא טוב, אבל זו ירידה של אחוז שלם בשיעור הילדים העניים", לדברי מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי.
בדוח לשנת 2009, היו 1.77 מיליון עניים, 30 אלף פחות. אולם, אך ההפרש בגודל האוכלוסייה בין השנים מצביע על פער לטובת שנת 2010. כלומר, ירידה באחוז העניים באוכלוסייה בישראל.