בקשה טריוויאלית כמו לרדת לשתות קפה בקפיטריה אינה מובנת מאליה כשאתה דייר סיעודי ברשת בתי הדיור המוגן "עד 120". מתברר, כי הנהלת הרשת אוסרת על דיירים מהמחלקה הסיעודית - אלה מהם המרותקים לכיסאות גלגלים - להתרועע עם הדיירים העצמאיים בלובי המפואר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשבוע שעבר הצטרפף צוות חדשות 2 ליעקב פרנס - דייר סיעודי - ולאשתו מרים. ביחד הצליחו לחדור אל השטחים האסורים לכניסה. עובדת הקפיטריה הסבירה להם מדוע יקבל ממנה הצוות שירות - למרות האיסור. "אני מאוד רוצה, כיף לי שאתם באים לפה. יש לי פרנסה", היא אומרת. אבל מתברר שאם אחד מאנשי הצוות היה מבחין באורחים הלא קרואים - הם היו מתבקשים לעזוב. "אמרתי לאחת הדיירות: 'אין אף אחד כרגע, תעברי, תשבי עם הבת שלך', אבל היא לא מוכנה לעבור את הקו", מספרת העובדת. "המנכ"לית אמרה שהן לא ייכנסו לפה".
כשביקש צוות חדשות 2 לברר במשרדי ההנהלה מה מקור האיסור, הוא זכה לשלל תירוצים. "המקום הזה כאן הוא לעצמאיים", אמרה אחת מנציגות הנהלת הדיור המוגן. "לדיירים עצמם מפריע שיש כאן כיסאות גלגלים. יש פה המון דיירים עצמאיים שהלובי הזה לא מכיל אותם ולכן יש פה קצת צפיפות".
תופעה מוכרת במסגרות דיור מוגן יוקרתיות
"יש אנשים צלולים אבל מוגבלים פיזית, אז לא נותנים להם לחיות?", שואלת מרים פרנס. "לא מגיע גם להם לראות אווירה אחרת, נוף אחר?". מתברר שהאיסור הזה לא ייחודי רק לרשת "עד 120". לארגון "בזכות", המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות, הגיעו תלונות על מסגרות יוקרתיות אחרות לאוכלוסייה הבוגרת האוסרות כניסה של דיירים סיעודיים לשטחים הציבוריים של הדיירים העצמאיים.
"מצפים מהם להסתגר במקומות משלהם, לא להיראות במרחב הציבורי, לא להרוס לדיירים אחרים את חוויית הדיור המוגן", ציין עו"ד יותם טולוב מארגון "בזכות". "זו אפליה, זו סטיגמה הכי קשה של חברה".
מרשת בתי האבות "עד 120" נמסר בתגובה: "מדובר במחלקות נפרדות המשרתות צרכים שונים של אוכלוסיות שונות, חלקן עצמאיות וחלקן סיעודיות. הבית שם במרכז את שמירת שלומו וביטחונו של כל דייר ודייר. משום כך ועל מנת לאפשר לכל אחד מהם השתתפות שוויונות בפעילויות הנותנות מענה לצרכיהם הייחודיים, מרוכזת הפעילות הייחודית המתקיימת בעבורם בשטחים המותאמים לכך בכל ההיבטים הרלוונטיים".