חמש שנים וחצי חלפו מאז תהליך ההתנתקות החד-צדדי מרצועת עזה, אך נראה כי הנוער בישראל כלל אינו בקיא בפרטיו. מסקר שנערך בקר בני נוער בגילאים 15-18, עולה תמונה קשה שמשקפת חוסר ידע בכל הנוגע להתיישבות היהודית בגוש קטיף ולביצוע תוכנית ההתנתקות.
מתוצאות הסקר, המפורסמות הבוקר על ידי מכון המחקר "מאגר מוחות", עולה כי 17% בלבד מבני הנוער בישראל יודעים כי היישוב "נווה דקלים" היה היישוב בגדול בגוש קטיף. 21% מהמשיבים טענו כי מדובר בשכונה תל אביבית, 9% טענו כי מדובר בבית מלון בהרצליה; 8% אמרו כי הם סבורים שמדובר בעיר תנ"כית, ו-45% מכלל הנשאלים אמרו כי הם לא יודעים במה מדובר.
עוד עולה מהסקר, כי 12% מכלל הנוער סבור כי גוש קטיף ממוקם בכלל ברמת הגולן. עם זאת, נתונים מהם כן ניתן להיות מעודדים הם ש-41% מהנשאלים ידעו באיזו שנה התרחשה ההתנתקות, ו-60% מבני הנוער ידעו כי ראש הממשלה אריאל שרון הוא שהוביל את התהליך.
"הנתונים - תמרור אזהרה"
בשאלה מתי נערכה ההתנתקות (יש לציין שגם השאלה הזאת כמו כל כל השאלות במחקר היא שאלה סגורה) ענו 41% הנוער את התשובה הנכונה. בקרב הנוער הדתי 70% זוכרים את השנה.
"מערכת החינוך צריכה לראות בנתונים הללו תמרור אזהרה", אמר הום בתגובה למחקר דורון בן שלומי, מנהל וועד מתיישבי גוש קטיף. "זוהי אחריות המערכת שהצעירים בישראל מגלים חוסר ידע מופגן לאירועים היסטוריים-חברתיים-אנושיים דרמטיים שהתרחשו 'מתחת אפם' בעת היותם ילדים גדולים".