מאות אלפי בני נוער יוצאים בבת אחת לחופש הגדול. כמעט כולם רוצים לעבוד, בעיקר בחודש יולי, אבל הבעיה היא שיש מעט מאוד מקומות עבודה שמחפשים עובדים. התוצאה היא ניצול של בני נוער. השנה צצה תופעה חדשה - עסקים שקמו וכל תפקידם לשדך בין בני הנוער לבין המעסיקים. בדרך הם כמובן גוזרים קופון, ופוגעים עוד יותר בזכויות של בני הנוער.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סיור באולמות האירועים בראשון לציון מראה שהמעסיקים לא מקפידים למלא אחרי הוראות החוק. "בעיקרון מדובר ב-150 שקל ליום", אומר אחראי על המלצרים באולם אירועים, שצולם במצלמה נסתרת. "עובדים עד 11, 12, אחת, שתיים, שלוש, אפילו ארבע - וזה כולל נסיעות". חשבון פשוט מראה שאם מחלקים 150 שקלים ב-11 שעות עבודה - מחמש אחה"צ ועד ארבע לפנות בוקר - מקבלים 13.6 שקלים - 5 שקלים פחות משכר המינימום לגיל 17. המעסיקים טוענים שהטיפים משלימים, אבל החוק לא קובע באופן חד משמעי האם זה חוקי.
בכל מקרה אסור לשלם שכר גלובלי שאינו כולל שעות נוספות, אסור להעסיק בני נוער יותר משמונה שעות ביום וחובה להעניק החזר נסיעות. שיחה עם אחד המלצרים במקום חושפת בעיה נוספת - בני נוער רבים מקבלים את התשלום במזומן ולא בתלוש שכר, בניגוד לחוק.
"התפטרתי אז עשו לי בעיות עם המשכורת"
בבית ים לדוגמה, לא רק המעסיקים גוזרים קופון על צעירים שנואשים לעבודה. י' הוא קבלן עבודה של בני נוער. הוא משדך בינם לבין אולמות האירועים, לוקח ומחזיר וגם משלם להם את השכר. כשנשאל האם בת 17 יכולה לעבוד עד 2 בלילה, הוא עונה: "אני אסדר את זה שיהיה בסדר, אבל אם מישהו ישאל - היא יורדת בעשר".
הקבלן מספר לתחקירנית שהוא, בניגוד לאחרים, משלם לפי חוק, כולל שעות נוספות ועושה הכל באישור ההורים. אבל לנערות ששוחחנו איתן בהמתנה להסעות לאולמות יש לא מעט טענות כלפיו. "עכשיו עוד פעם יש לו את הקטע הזה עם המשכורות", מספרת אחת הנערות. "עכשיו אנחנו לא מקבלים משכורת. אני אמרתי לו מזמן שאני מתפטרת, אז הוא עשה לי בעיה עם המשכורת".
"אנחנו עדיין מתמודדים עם תופעה של ימי התלמדות ללא תשלום, שהייתה כבר אמורה לעבור מהעולם", אומר יעקב אביד, מרכז המחלקה המשפטית בנוער העובד והלומד. "אנחנו נתקלים במעסיקים שמפטרים בני נוער בלי שימוע, בלי הודעה מראש, בלי תשלום פיצויי פיטורים. אנחנו נתקלים הרבה בצורות העסקה פוגעניות".
בנוער העובד והלומד מבקשים מבני הנוער לא לפחד ולהתלונן במקרה שנוצלו. בשנה שעברה הם הצליחו להשיג באמצעות תביעות נגד מעסיקים יותר מ-2.3 מיליון שקלים. מדובר בתהליך ממושך ולא פשוט, אבל בסופו של יום הוא עשוי להשתלם.
קבלן העסקת בני הנוער המופיע בכתבה מסר בתגובה: "כל עובדי החברה, בלי יוצא מן הכלל, מועסקים באופן חוקי ומקבלים את השכר והתנאים המגיעים להם כדין".