שירות חובה? היום מתגלה כי הממשלה ביטלה בישיבתה לפני שבועיים את חובת השירות הצבאי לבחורי הישיבות מגיל 22. ההחלטה התקבלה בחשאי כסעיף נחבא במסגרת חוק ההסדרים, ולא קדם לה כל דיון ציבורי. משמעות הדבר: כל בחור ישיבה שילמד בישיבה עד גיל 22 יוכל להסתפק בשנה אחת בלבד של שירות אזרחי.
על פי חוק טל, כל בחור ישיבה או תלמיד ישיבה נשוי שהגיע לגיל 22 יכול לצאת לשנת הכרעה, שבמהלכה או בסופה הוא יכול לעשות שירות צבאי או אזרחי מקוצר או לחזור לישיבה. לדרישת הצבא נמסרה לו זכות הווטו על ההחלטה מי יכול לעשות שירות אזרחי. כללי הצבא קבעו עד כה שנשוי פלוס ילד יוכל לעשות שירות אזרחי מגיל 22, ואילו נשוי בלי ילדים או רווק נדרש לעשות צבא עד גיל 26.
על פי ההחלטה החדשה שיזם משרד האוצר נשללת משר הביטחון האפשרות להפעיל שיקול הדעת ועליו לשחרר משירות צבאי כל בחור ישיבה שרוצה לעשות שירות אזרחי מגיל 22. בשירות האזרחי כבר החלו בהערכות לגידול ניכר במצטרפים בשל הפטור שיוענק לתלמידי הישיבות מספטמבר.
המטרה: לחסוך כסף
על פי דו"ח שפרסמה עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, בשנת 2009 שירתו כ-2,000 חרדים בשירות צבאי או אזרחי. מתוכם 1,100 בשירות אזרחי ו-800 בשירות צבאי. 400 מהמשרתים בצבא עשו זאת במסגרת פרויקט שח"ר (שירות חרדים) במסלולים תומכי לחימה. שח"ר נחשב למסלול המצליח ביותר ליישום חוק טל. מצטרפים אליו גברים בני 22, רובם נשואים עם ילדים.
עלויותיו גבוהות של פרויקט שח"ר, בשל תשלומי המשפחה לחיילים עם משפחות המגיעות עד 4,000 שקל לחייל, הן שעמדו ככל הידוע מאחורי תוכנית האוצר במטרה לחסוך כסף. בהתאם לכך, החלטת הממשלה ביטלה לחלוטין את הצורך של תלמידי ישיבות בני 22 להתגייס לצבא ולכן הפחיתה בהוצאות.
פרויקט שח"ר כלל בשנה שעברה 400 חיילים. העלות של כל אחד, אם הוא כבר הורה, היא כ-50 אלף שקל לשנה ובין 75 אלף ל-100 אלף שקל לכל השירות. היום יש בשח"ר כ-400 חיילים, כמעט כולם נשואים. בהנחה שרובם הורים או יהפכו לכאלה בתוך חודשים ספורים, עלות הפרויקט נעה בין 15 ל-20 מיליון שקל בשנה.
בטיוטת חוק ההסדרים הופיעה הצעה נוספת של האוצר לשחרר את בחורי הישיבות והאברכים מכל שירות, גם אזרחי, מגיל 25, כדי לחסוך את עלויות השירות האזרחי ולקצר דרכם לשוק העבודה. אבל בלחץ משרד רה"מ ומשרד הביטחון הוסרה הצעה זו והוחלט להסתפק בהקמת צוות שידון בנושא.