אלימות בגן הילדים היא בעיה רגישה שאין הורה שלא נתקבל בה. זה אף פעם לא נעים ובמיוחד - כשהילד שלך הוא זה שמכה. הדילמה גורמת ללא מעט ויכוחים, ובשנים האחרונות גם להשבתות יזומות מצד ההורים וצלקות לשנים.
מצד אחד, יש את הסיפור על הילד ששב הביתה מגן הילדים ועליו סימני אלימות. הוא מספר ששוב אותו ילד הרביץ לו. במקום אחר מקבלת אמא אחרת שיחה מהגננת: "הבן שלך הוא ילד אלים, הבריון של הגן". מדובר בשני סיפורים ומקומות שונים שאינם קשורים זה לזה, אבל אולי מדובר דווקא בסיפור אחד.
הילד זרק כסאות על ילדים אחרים
"הבת שלי מתלוננת יומיים שכואבת לה הבטן, והבנתי מההורים האחרים שהילד האלים היכה אותה באגרוף בבטן", מספרת אמא לילדה שסבלה מאלימות. "הוא הדביק ואותה לקיר, הפיל אותה מהכיסא, זרק כסאות על ילדים אחרים ואפילו חנק ילדה", הוסיפה אמה של ילדה אחרת.
שתי האמהות והורים נוספים בגן שלחו את ילדיהם בתחילת השנה לגן החובה. כעבור מספר שבועות הם הבינו שיש בעיה. הם גילו זאת מהילדים שחזרו הבית ולא מהצוות החינוכי. "כולם היו חשופים לאלימות, אבל לקח זמן עד שהבנו את הקטסטרופה", הסביר אחד ההורים.
הגננות הכירו את הסיפור כבר קודם
ההורים טוענים כי המערכת החינוכית הייתה מודעת לבעיות של הילד. "הם מכירים את הסיפר הזה כבר מהשנה שעברה, אבל אף אחד לא עשה כלום עם זה", סיפר אבא לילד בגן. "הם אולי חשבו שילד יפסיק להרביץ באורח פלא במהלך הקיץ", הוסיף האב.
במקום אחר לגמרי בארץ הרגישו הורים איך זה להיות בצד השני. "בוקר אחד כשהבאתי את רועי לגן שמעתי צרחות מתוך המבנה. אחת האמהות אמרה 'זה בטח רועי שמתפרע'", מספרת אמו של רועי שדאגה להבהיר כי הילד בכלל עוד לא נמצא בגן. גם אל אמו של רועי הגיעו שמועות, אבל הפעם האצבע המאשימה הופנתה אליה.
"אם תתעסק עם הילדה שלי יהיה לך עסק איתי"
ההורים בגן של רועי היו בטוחים באשמתו. אחד האבות אף ניגש לפעוט ואמר לו: "אם אתה תרביץ לבת שלי יהיה לך עסק איתי". כשאמו של רועי התערבה בשיחה המשונה בין הגבר לפעוט הוא השיב לה: "אני יודע שאתם הורים שלא עושים כלום".
אלימות בגיל צעיר נובעת מסיבות רבות: הפרעות קשב וריכוז, עומס רגשי או הפרעות אחרות. "פעמים רבות הסיבות הן יומיומיות, למשל ילד שהוריו התגרשו יסבול מהפרעת קשב לתקופה מסוימת", מסבירה המאבחנת והמטפלת מיכל שפר מיכאלי. "סיבות נוספות היא ילד שמישהו במשפחתו נפטר או ילד שעבר לגן חדש", היא מוסיפה.
גם ארוחת הבוקר משפיעה
"בדגני בוקר יש כ-30% סוכר בערך. כמות כזאת היא מצב חירום לגוף", מסביר ד"ר ראול רודריגז. "הדבר מביא לאי שקט ואגרסיביות", הוא מוסיף. העניין הוא שרוב המומחים מסכימים כי ניתן לסייע לילדים כה צעירים בני פחות משש, אבל מה עושים כשההורים מרגישים שזה בא על חשבון הילדים שלהם?
"אני לא רוצה שהילד שלי יהיה חשוף לזה, ובלי להתיפייף אני פשוט לא רוצה את הילד האלים בגן", מסבירה אחת האמהות. ההורים בגן של רועי החליטו לנהוג בצעד חריף - להשבית את הלימודים בגן ולהקים גן אלטרנטיבי. לטענתם, הם ניהלו שיחות רבות עם משרד החינוך ונציגיו. לפי חוזר המשרד בנושא, הרחקה של ילד היא הצעד האחרון שיעשה רק במקרים חריגים.
"דורשים מהגננות להוקיע ילד מסוים"
"הורים נוטים לשפוט הרבה פעמים הורים אחרים ולבקר את דרך החינוך שלהם, דבר שלרוב פשוט לא קשור לסיטואציה, מסביר איתי טרשדסקי, מנהל גן ברמת השרון. "דורשים מהגננות שהילד לא ישחק עם ילדים אחרים ומתקבל מצב שלא יעלה על הדעת בו הגננות מוקיעות ממערכת החינוך ילד מסוים", מוסיף טרשדסקי.
ההורים שהשביתו את הגן החליטו להקים גן אלטרנטיבי. "עד שהקמנו את הגן החדש התייחסו אלינו כסוג של נטל ואמרו שאנחנו סתם מקטרים. אלו הילדים שלנו בסופו של דבר", הסביר אחד האבות.
"הילד אונס ילדים אחרים לשחק עימו"
"ההורים שלחו מייל שבו נכתב שרועי גורם לחבלות ונשיכות ואונס ילדים לשחק עימו", מספרת אמא של רונע. "המילים הקשות פשוט מוציאות את הכל מפרופורציה. הם היו אכזריים, הרי יש דרך ליידע דברים בצורה מכובדת", היא הוסיפה.
"ביום שפתחנו את הגן החלופי הילד האלים הגיע לגן ושאל איפה כל החברים שלו, זה היה קורע לב ואחרי זה הוא פשוט לא הגיע כמה ימים", סיפר אביו של אחד ההורים ששלח את ילדו לגן האלטרנטיבי. מהצד של רועי זה נשמע עוד יותר קשה. "הם אמרו לי שאסור לשחק כי זה מפריע", הוא מספר.
"ילדים שמסמנים אותם כחריגים ואלימים, נורא קל להם אחרי זה להיכנס לאותו תפקיד", מסבירה המטפלת מיכל שפר מיכאלי. "היציאה מאותו תפקי היא מאוד קשה", מוסיפה מיכאלי. בשבוע האחרון הפסיקה קבוצת ההורים את ההשבתה בגן. הם החליטו לתת עוד ניסיון לשלב את הילד בתוך הגן. אבל בשביל אמא של רועי זה היה מאוחר מדי - היא כבר הוציאה אותו מהמסגרת. "לא רציתי שהבן שלי יהיה עם ילדים שמחנכים אותם בצורה כזאת", היא הסבירה.
רועי כבר מתאקלם בגן החדש, ולאמו נשאר רק דבר אחד להגיד להורים האחרים: אל תתערבו כי היום זה אצלי ומחר זה אצלכם".