לפני עשור התחתן בטורונטו עם בן זוגו חבר הכנסת לשעבר פרופ' עוזי אבן. אבי מתל אביב התחתן עם בן זוגו בניו יורק לפני שנתיים וענת סלומון מקווה שתוכל להתחתן בקרוב בארץ. בישראל 2013 הם לא יכולים להתחתן בארצם, אך אם הצעת החוק "ברית הזוגיות" שהוגשה היום לכנסת תעבור - זה ישנה את פני הדברים עבור זוגות חד מיניים בארץ.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כל הומוסקסואל צריך לשלם 5,000 דולר בשביל להתחתן - טיסה, מלון ועוד", אמר לחדשות 2 Online פרופ' עוזי אבן, ח"כ לשעבר בכנסת ה-15, שהיה גם להומוסקסואל המוצהר הראשון בבית הנבחרים הישראלי. "הגיע הזמן שזה יקרה, אבל הכל תלוי בליברמן ובאנשיו, שהבטיחו קיום נישואים אזרחיים בקמפיין הבחירות שלהם".
למרות שבמשרד הפנים בני הזוג החד מיניים שנישאו בחו"ל נרשמים כנשואים, הם לא מוכרים רשמית ככאלה ולא ניתן לקיים את הטקס בארץ. גם עניין הגירושים לא נרשם בעבר, עד פסק דין שניתן בנושא בעניינו של פרופ' אבן ובן זוגו לשעבר לפני כשנה.
אבן, שהיה ח"כ במפלגת מרצ, אמר כי הסעיף מצוי במצע של המפלגה כבר מספר שנים - כמו גם בזה של מפלגת העבודה. עם זאת, הוא התקשה להעריך האם החוק יתקבל בסופו של דבר.
"ישראל? ארץ המוגבלויות"
אבי מתל אביב נישא לבן זוגו בניו יורק לפני כשנתיים והוא מעריך שהסיכוי שהצעת החוק תעבור - לא גדול במיוחד. "צריך להיות שוויון בין כולם ולא ייתכן שהקהילה הגאה בארץ מופלית לרעה. כבר הבנו שפה זה לא ארץ האפשרויות אלא המוגבלויות", אמר.
גם הוא סיפר על טיול יקר לארה"ב - שכלל בסופו גם ירח דבש. "בארץ לא חכמים, כי הכסף שלנו הולך לחו"ל במקום שיישאר בישראל, אני מקווה שמישהו יתפכח פה סוף סוף ונפסיק להיות מדינת דת חשוכה".
ענת סלומון (43) מחיפה, חברת הוועד המנהל של האגודה למען הלהט"ב, מקווה שהחוק יעבור והיא תוכל להתחתן עם בת זוגה בישראל. "אני לא מתחתנת עם בת הזוג שלי רק כי זה לא מוכר בארץ. אתחתן בחו"ל אם המדינה תממן לי את זה - וזה לא קורה", היא אמרה. לדבריה, הרישום עצמו בארץ לא מעניק דבר מלבד עוד נייר. היא ציינה כי במשך השנים הצעת החוק לא קודמה בגלל הממסד הדתי.
באגודת הלהט"ב (לסביות, הומואים, טרנסקסואלים וביסקסואלים) אמרו היום כי הצעת החוק היא פרי עבודה מאומצת של עוצמה, הזרוע הפוליטית של האגודה ושל ארגונים אזרחיים נוספים מול בכירי מפלגת "יש עתיד". "תמיכת הכוחות האזרחיים בקואליציה ובאופוזיציה, והימנעות משיקולי אגו היא קריטית ונחוצה על מנת לסייע באישור הצעת החוק", נמסר מהאגודה.
מהי "ברית הזוגיות האזרחית"?
הצעת החוק "ברית הזוגיות האזרחית" נועדה לאפשר לזוגות שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים הדתית - להינשא באופן אזרחי. הצעת החוק גובשה על ידי חברות הכנסת עליזה לביא ורות קלדרון והשרה יעל גרמן.
על פי ההצעה, "אותן זכויות וחובות יחולו על זוגות שבחרו במסלול של ברית הזוגיות מכוח רישומם במרשם מיוחד, שינוהל באמצעות רשמים שימונו על ידי שר המשפטים, לאחר שנמצאו ככשירים להתמנות כשופטים בבית משפט לענייני משפחה".
הצעת החוק קובעת מנגנונים אזרחיים בכל הנוגע לעריכת ברית הזוגיות, למילוי הבקשה לעריכת ברית זוגיות ולתנאי הכשירות שצריכים להתקיים אצל בני הזוג. "כמו כן, קובעת ההצעה מנגנונים העוסקים בהתרה של ברית הזוגיות ומחיקתם של בני הזוג מהמרשם".
"כיום, במדינת ישראל, הדרך היחידה ליצור מסגרת משפחתית מוכרת על פי חוק היא בהתאם לדין הדתי, בהתאמה לדתם של בני הזוג", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "מציאות זו פוגעת פגיעה קשה בזכויות היסוד של האדם ומונעת מזוגות רבים את האפשרות למסד חיי משפחה במסגרת משפטית אזרחית מוכרת על פי חוק. זוגות אלה, שאינם מעוניינים או יכולים למסד את חיי משפחתם באופן דתי, מוצאים את עצמם ללא חלופה אזרחית שכן זו אינה מוכרת על פי חוק במדינת ישראל".