חלק מהורי הילדים בהר חומה יוצאים מדי בוקר לעבודתם בלב כבד. הילדים שלהם, רק בני שלוש, משחקים על מתקנים שבורים, וחמור מכך, בגן מלא חצץ. "החצר מתחת לכל ביקורת", אמר אביה כהן, נציג ועד ההורים של גני הר חומה. "היו לנו מקרים שילדים בלעו חצץ ושנזרק חצץ. ילד אחד פתח את הראש ונזקק לטיפול רפואי", סיפר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עונת הרישום לגנים נפתחה השבוע. על פי רפורמת טרכטנברג, ילדים בני שלוש וארבע אמורים ללמוד בחינם, אבל גם בשנה השנייה לרפורמה לא יהיה מקום לכל השנתון. "למרות כל המחאה החברתית", אמרה נטלי, אם לילדה בת שלוש מחולון, "חוק חינוך חינם בחולון לא תקף לילדה שלי, ואני סובלת מזה".
בשנה החולפת, ל-15% מילדי השנתון לא נמצא מקום לבסוף. השנה יחול שיפור, אבל רבים עדיין יישארו ללא מענה. העיריות צפויות לתת עדיפות לילדים הגדולים יותר, ובחלק מהערים, הקטנים יותר יישארו בחוץ.
בנה של גליה חן מכפר סבא יהיה בן שנתיים ועשרה חודשים כשתיפתח שנת הלימודים. בעירייה הכניסו אותו לרשימת המתנה לגן עירוני חינם, אבל נכון לרגע זה נראה שעד גיל שלוש ועשרה חודשים הוא יצטרך להתחנך בגן פרטי.
משרד החינוך: "אין מחסור בכוח האדם האיכותי"
"מתי אני מקבלת מכם תשובה?", שאלה גליה את אנשי עיריית כפר סבא, שענו לה "זה יכול להיות גם באוגוסט". אבל כאן רק מתחילה הבעיה: גם הגנים הפרטיים כבר לא ממהרים לפתוח קבוצות לגיל הזה. "בגנים פרטיים מאוד לא ששים שנרשום אותו כרגע", העידה גליה. "יש כאלה שהחליטו שהם לא פותחים פשוט את השנתון הזה".
"כבר עכשיו, בעת הזו, יצאו יותר מ-1,900 הרשאות לגני ילדים לכל הרשויות", בישרה מנכ"לית משרד החינוך דלית שטראובר בתגובה. "אנחנו רק בשנה השנייה של היישום, יש עוד שנה שלמה לפנינו, וזה מספר הרשאות חסר תקדים". שטראובר נדרשה להגיב גם לתלונה המרכזית של ההורים והגננות על כוח האדם: שני אנשי צוות בכל גן אחראים על 35 ילדים. "בכל גן ציבורי יש גננת מוסמכת וסייעת מטעם הרשות המקומית", הגיבה שטראובר. "החינוך הוא חינוך חינם, זה הסטנדרט של המדינה, וכוח האדם האיכותי הזה - אין בו מחסור".