במרכז "מוסאווא" לזכויות האזרחים הערבים בישראל הוצג היום "דוח הגזענות" שערכו חברי ארגוני "מטה המאבק בגזענות", שממנו עולה תמונת מצב קשה על יחסה של החברה הישראלית לבני מיעוטים שונים.
המסמך מצביע על עלייה בהיקף האלימות כלפי ציבורים שונים, שהסתכמה, לטענת מחברי הדוח, ב-552 מקרי גזענות שנרשמו בישראל במהלך 2010. מדובר במספר כפול מזה שנרשם שנה קודם לכן, אז הצביעו חברי הארגונים על 287 אירועי גזענות.
ב"מטה המאבק בגזענות" ציינו כי הדוח מתבסס על נתונים ועדויות שאספו חברי הארגונים המאוגדים בו, שפועלים בקרב מגזרים שונים בחברה הישראלית. ממצאי המסמך הצביעו על כך שבעשור החולף נהרגו 45 אזרחים ערבים על רקע גזעני - כשרק בשניים מהם, שבהם היו מעורבים שוטרים, הורשעו האחראים לאלימות. עם זאת, יש לציין כי בקטגוריה זו נכללו, בין היתר, הרוגי "מהומות אוקטובר" בשנת 2000, שירי השוטרים בהם, לראיית מחברי הדוח, היה על רקע גזעני.
בדוח הצביעו המחברים גם על עלייה דרסטית במספר אירועי האלימות של כוחות הביטחון נגד ערבים. לטענתם, ב-2010 נרשמו 28 כאלה, לעומת 15 בלבד שנה קודם לכן. בסיכומו של דבר, טענו ב"מטה המאבק בגזענות" כי חלה עלייה של כ-400% בהיקף אירועי הגזענות והאפליה בין הקבוצות האתניות השונות בישראל, ש-110 מהם תועדו על ידי חברי הארגונים השונים וטופלו שם.
ההסתה נגד יהודים לא נחקרה
עם זאת, בחרו במטה שלא להתייחס לאירועים שונים של הסתה במגזר הערבי כלפי יהודים, דוגמת התבטאויות שונות של ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, ראאד סלאח, ועוד. באשר לגזענות שמגלים יהודים כלפי ערבים - ציינו בדוח כי 68 כאלה נרשמו ב-2010, לעומת 26 בלבד שנה קודם לכן. בין היתר, נכלל בקטגוריה זו "מכתב הרבנים" מצפת.
באשר לזירה התקשורתית, הוגדרה העיתונות הרוסית בישראל כזו שאחראית להסתה הרבה ביותר לגזענות. בשנה החולפת מנו שם 32 מקרי הסתה נגד ערבים. חלק מהסיקור שנחשב בעיני מחברי הדוח להסתה היה, לשם דוגמה, קישור שנעשה בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה לבין דת האיסלאם.
במהלך 2010 ספרו בארגונים 24 הצעות חוק שזכו להגדרה "מפלות וגזעניות", ובהן "חוק הנכבה" המאפשר להפסיק את המימון הממשלתי ממוסדות שישללו את קיומה של ישראל כמדינה יהודית, ו"חוק ועדות הקבלה" ליישובים הקהילתיים.
הדוח כולל גם דיווח על 72 אירועי גזענות נגד פליטים ומהגרי עבודה בישראל בשנה הקודמת. חלקם מיוחסים, על ידי מחברי הדוח, למדיניות ההגירה של הממשלה ולכוונה לגרש את ילדי העובדים הזרים.
גם מגרשי הכדורגל לא נפקדו מעיני מחברי המסמך, אולם שם דווקא דווח על ירידה בהיקף אירועי הגזענות. ב-2010 נספרו שם 21 מקרים כאלה, ואת המגמה החיובית הסבירו מחברי המסמך בלחץ שמפעילות התאחדויות הכדורגל השונות בעולם על זו הישראלית, כדי שתצמצם את ביטויי הגזענות במשחקים. הקבוצה שהוכתרה כ"שיאנית" הגזענות במגרשי הכדורגל היא בית"ר ירושלים.