מאות תלמידי תיכון מתל אביב, ראשון לציון ורמלה, שהגיעו לצפות בהצגת התיאטרון המצליחה "גטו", בערב יום השואה, התפרעו לכל אורכה. השחקנים נעמדו בסוף המחזה וקראו: "ביישתם את העם היהודי ואת זיכרון השואה". כך פורסם הבוקר בעיתון "מעריב".
עשרות שנים מציג המחזה "גטו", מאת יהושע סובול, בתיאטראות ברחבי הארץ והעולם. בהצגה שהציגה בתיאטרון "הקאמרי" בתל אביב בשבוע שעבר, דווקא בערב יום השואה, הופתעו השחקנים מההתנהגות הבריונית שהפגינו תלמידים מבתי הספר התיכוניים: מקיף ט' ומקיף ד' מראשון לציון, גימנסיה הרצליה מתל אביבי ובית הספר ברנקו וייס מרמלה.
במשך למעלה משעתיים ולכל אורך ההצגה הפריעו התלמידים הצעירים לכל מהלכה. הם צחקו בקול על השחקנים, "עודדו" את דמויות הנאצים שעל הבמה, והביעו את דעתם בצורה גסה על המראות הקשים שהוצגו.
השיא הגיע כאשר בעת שהוצגה סצנה שבה הכתה הדמות "קאפו" (שאותם מגלם השחקן עודד לאופולד) באכזריות את גבו של השחקן רמי ברוך, פצחו כמה מהתלמידים בקריאות עידוד. במהלכן קראו: "כן! כן!, "תן לו בראש", "כל הכבוד", ואילו חבריהם צחקו ברקע.
"זו התנהגות מבישה שמביישת קודם כל אתכם"
השחקנים הצליחו להמשיך ולהציג עד לסצנת הסיום, אך במעמד ההשתחוות בפני הקהל, ביקש לאופולד לעצור את מחיאות הכפיים ואמר: "אני מקווה שמה שמתרחש בלבבות שלכם שונה ממה שיצא מהפה שלכם, כי אני מתבייש. שום דבר מההתנהגות שהייתה כאן היום לא נחשבת ' מגניבה'. זו התנהגות מבישה, שמביישת קודם כל אתכם. ביישתם את העם היהודי ואת זכרון השואה", קרא.
השחקן נתן דטנר שהשתתף גם הוא בהצגה סיפר: "נחרדנו ממה שקרה שם, אתה מוצא את עצמך מול משהו שקשור לאווירה לא טובה, שמתחבר למכות בכדורגל, תאונות פגע וברח, ויחסי מין עם בחורה באמצע החוף". עוד הוסיף דטנר: " זה מצביע על חוסר מוסריות, חוסר כבוד ואיבוד כללים של חברה נורמלית".
אלי גורנשטיין שחקן הקאמרי אמר הבוקר בריאיון לערוץ החדשות: "באנו לעשות עם אדם ולא עם פרא אדם, ומה שקורה במערכת החינוך ובתקשורת הישראלית סובב סביב גימיקים. הנוער לא קשור לדברים האמיתיים, וזה מתבטא באולמות התיאטרון ובמגרש הכדורגל".
"הנימה הרצינית לא נשמרת לאורך השנה. תלמידי התיכון מתנהגים ומדברים בצורה עילגת ואלימה. משהו השתבש ב-10 השנים האחרונות, וזה מבצבץ גם באולם התיאטרון, איך קשר ספציפי להצגה 'גטו' עצמה", ציין גורנשטיין והוסיף: "איני יודע אם להצביע על כשל בחינוך של המערכת, או של הבתים עצמם, אך אין יותר חיבור לארון הספרים היהודי. אני חרד למה שיהיה פה בעתיד מבחינה תרבותית".
"הגענו להצגה מוקדם בבוקר, וכשקיבלנו תגובה כזו מהקהל פשוט בכיתי מבפנים", סיפר גורנשטיין והדגיש: "נאבקנו בשיניים, נשכנו את שפתינו ורק כדי לסיים את ההצגה ולא להפסיק אותה באמצע".
שר החינוך: ההתנהגות היא חרפה שצורבת את הלב
בבתי הספר בראשון לציון ובגימנסיה הרצליה טוענים כי התלמידים לא היו שותפים להתנהגות הבריונית. מנהל הגימנסיה ציין: "מקומם שהמורים לא הכינו את התלמידים כראוי ולא הגיבו תוך כדי מעשה". רכזת השכבה במקיף ט' הגיבה בחריפות והביעה מחאה דווקא כלפי תגובת השחקנים: "לאורך כל ההצגה איש לא העיר לנו על התנהגות בלתי הולמת באופן חריג, יש לציין כי בהצגה מספר סצנות קשות ואף סצנות מיניות לא פשוטות, ותגובת מבוכה של תלמידים היא צפויה".
מנהל בית הספר ברנקו וייס ברמלה מסר כי "באותו יום כינסנו את התלמידים שהיו מעורבים באירוע המצער והמביש. באופן אישי אני מאוד נבוך מההתנהגות שלהם".
בריאיון לחדשות 2 באינטרנט התייחס שר החינוך גדעון סער לנושא וציין כי הוא הנחה לתחקר את האירוע, ולטפל בנושא בצורה רחבה. "לא מדובר על תלמידים בגיל הרך, אנחנו צריכים להיות ברורים בהתייחסות שלנו למקרה", אמר השר והדגיש כי "ייתכן וההכנה הפדגוגית לקראת הצפייה לא הייתה מספיקה".
סער שוחח מוקדם יותר עם מנכ״ל תיאטרון הקאמרי נועם סמל, ואמר לו כי הוא מבין את כאבם של השחקנים לנוכח ההתנהגות המחפירה מצד התלמידים במהלך ההצגה. כמו כן, בשיחה שקיים עם מנכ"לית משרד החינוך דלית שטאובר, ומנכ"לית סל תרבות אסתי דינור, הנחה אותן שר החינוך לקיים תהליך משמעותי של הפקת לקחים, הן לגבי האירוע הספציפי והן לגבי התנהגות בהצגות ומופעי תרבות במסגרת סל תרבות ובכלל.