היריד לספרי לימוד משומשים במודיעין מספר את הסיפור כולו. יש מי שרוצה למכור, יש מי שרוצה לקנות - אבל זה פשוט לא קורה. "מישהו עושה קופה על ההחלפות האלה", אומר יובל, שמוכר את הספרים של ילדיו. הסיבה פשוטה: בתי הספר עדיין מחליפים ספרים בתדירות גבוהה מדי ובעיקר עושים שימוש נרחב ביותר בספרים ובמחברות שכותבים בהם ולא ניתן להעביר אותם הלאה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש ספרים שכל שנה-שנתיים מתחלפות מהדורות"", אומרת נועה, שמנסה גם היא למכור את הספרים של ילדיה. "בית הספר מחליט על ספר אחר - ואז אין מה לעשות עם הספרים וצריך לזרוק אותם למיחזור".
"ברגע שזה מגיע לחוברות - אין באמת ברירה"
שרון ניב היא אם לילדה שסיימה השנה כיתה ד' וילדה שעולה לכיתה א'. היא תכננה להעביר חלק מהספרים ששימשו את הגדולה לקטנה, ואת היתר לקנות ביד שנייה. מהר מאוד היא גילתה שזה בלתי אפשרי והוציאה 900 שקלים על ספרים חדשים. "ברגע שזה מגיע לספרים שכן כותבים בהם, והם נקראים חוברות - בעיקר בכיתה א', רוב הספרים הם חוברות - אז אין לך ברירה", היא אומרת.
במשרד החינוך טוענים שהשימוש הנרחב בחוברות ובספרים שכותבים בהם נועד להקל על התלמידים לרכוש מיומנויות בסיסיות. התוצאה היא שהורים לילדים בכיתות הנמוכות יצטרכו לקנות חוברות וספרים חדשים כמעט בכל המקצועות.
אבל יש בעיות נוספות: ההנחיות של משרד החינוך קובעות כי ספר לימוד ישמש לחמש שנים לפחות, רשימת הספרים תכלול את המחיר המירבי של כל ספר ולא ייכללו ברשימה ספרים שספק אם ישתמשו בהם. אבל בהיעדר פיקוח מספק - המהדורות ממשיכות להתחלף.
כ-40% מבתי הספר כבר נכנסו לתכנית השאלת ספרי הלימוד של משרד החינוך, שמאפשרת לרכוש את כל הספרים בעלות של 270 שקלים, אבל היתר - רוב ההורים - שוב ימצאו את עצמם השנה משלמים אלפים על ספרי לימוד שממשיכים להתחלף בקצר מסחרר.
כעת מתארגנת גם תהיה תביעה ייצוגית נגדם. לפני כחודשיים התברר שהרשות להגבלים עסקיים חוקרת חשד לפיו כמה חברות של שיווק והפצת ספרים ניסו להכשיל יחד את פרויקט השאלת הספרים של משרד החינוך, בכך שבאופן מתואם לא ניגשו למכרז.
ארגון ההורים הארצי, שבראשו עומד עורך הדין גדעון פישר, החליט להגיש תביעה ייצוגית בבית המשפט המחוזי נגד ארבע חברות כאלה ולתבוע מהן את הנזק שנגרם להורים. סכום התביעה עומד על 100 מיליון שקלים, על פי חישוב של 200 שקלים לכל הורה שנפגע באזור המרכז.