במספר ערים בארץ נצפו בימים האחרונים ליצנים מבהילים - נערים וצעירים שמתחפשים ברוח סרט האימה "זה" (IT) - ומנסים להטיל אימה בין העוברים והשבים. המשטרה והרשויות החלו להיאבק בתופעה יחד עם הרשויות ומספר נערים עוכבו לחקירה, והיום (שלישי) מפרסם גם משרד החינוך הנחיות למורים כיצד להתמודד עם אירועים דומים. במכתב שהוציא השירות הפסיכולוגי-ייעוצי לבתי הספר, ההנחיה לצוותים החינוכיים היא לקיים שיח בנושא בכיתות "במקומות בהם עולה צורך" - לקראת היציאה לחופש סוכות וגם לאחר מכן.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"בשבועות האחרונים אנו מקבלים דיווחים מתלמידים על מקרים בהם צעירים ובני נוער מתחפשים לליצנים, יוצאים לרחובות, אורבים לאזרחים ולילדים על מנת להפחיד את הציבור ולעורר פחד", ציינו במשרד החינוך. "ההנחיה היא לקיים שיח המאפשר מודעות לתופעה והגברת הערנות לצד מתן מידע וכתובות של פנייה לעזרה. משרד החינוך אף מעודד את ההורים לקיים שיח עם ילדיהם בנושא זה".
במכתב סיפק השירות הפסיכולוגי ייעוצי מספר דגשים להתמודדות עם חששות התלמידים: "במידה והוחלט על קיום השיח חשוב להדגיש ולקחת בחשבון את גילם של התלמידים – יש להתאים את השיח לשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים ולא לעורר בהלה אלא להעביר מסרים מרגיעים שיגבירו את תחושת המוגנות". במשרד החינוך הבהירו כי הפחדה ואיום הם אלימות, ועודדו להגיש תלונה במשטרה במקרה הצורך.
"להתרחק מהמקום ולפנות לעזרת מבוגר"
במשרד החינוך ממליצים למורים לברר אם נתקלו בתופעה, לשתף אותם בפרסומים בנושא ו"לאפשר פתיחת מרחב לשיח רגשי בו יוכלו הילדים לשתף ברגשותיהם". בשל הדאגה מהדרך בה יגיבו התלמידים לתופעה, ההנחייה למורים היא "לאתר ולזהות תגובות חריגות של תלמידים בכיתה: תגובת פחד, לחץ, חרדה, הימנעות לצאת מהבית ועוד ולפנות לחשיבה והיוועצות עם יועץ או פסיכולוג ביה"ס".
"חשוב להעלות את המודעות לנזקי התופעה, ולאופן שבו מצבים שלעיתים נראים כמעשה קונדס, עלולים לגרום לנזק", הוסיפו בשירות הפסיכולוגי. המסמך מפרט מספר הצעות לתלמידים, על מנת להגביר את תחושת המוגנות: "במידה וקיים חשש לכו יחד, או בקשו ליווי מההורים. במידה ונתקלתם במצב דומה חשוב להתרחק מהמקום ולפנות לעזרת מבוגר. במקרים של הפחדה, הטרדה ואלימות יש לפנות למשטרה. במידה ואתם חוששים ממצבים כאלה, חשוב לשתף ולהסתייע בהורים ובצוות החינוכי".
המשטרה עיכבה בימים האחרונים לחקירה מספר נערים שהסתובבו במסיכות ליצן והטילו אימה ברחובות: במשטרה הבהירו כי מדובר ב"תופעה חברתית פלילית ופסולה" שנועדה לזרוע פחד. "בחלק מהמקרים המעשים הגיעו לכדי התפרעות של ממש והפרת הסדר הציבורי תוך שיבוש שגרת חייהם של אזרחים תמימים", נמסר.
עוד הזהירו במשטרה כי "התופעה גוררת גם חשש שמישהו יפרש את ההלצה כאיום ממשי ויפגע בנערים, שעושים לעיתים שימוש באביזרים שונים דמויי כלי תקיפה. לאור זאת אנו קוראים לציבור לא ליטול את החוק לידיים ולא לפגוע באותם בני נוער". בעקבות התלונות הרבות, ציינו במשטרה כי "לא נאפשר פגיעה בציבור, הפחדתו, הטרדתו ושיבוש שגרת חייו. מדובר בהתנהגות חסרת אחריות של בני נוער שמטופלת על ידי המשטרה במהלך הימים האחרונים, ושיש בה משום הפרת שלום הציבור ושגרת חייו".
בעקבות מספר פעולות יזומות לאיתור הליצנים המפחידים, הגיעו במשטרה למסקנה ש"המכנה המשותף למקרים הללו הוא הרצון לעשות מעשה קונדס ולקחת חלק בטרנד הפסול", הוסיפו במשטרה. "עוד בלט חוסר המודעות של בני הנוער ואי הידיעה כי מעשים מעין אלו נחשבים פליליים ויתקלו בהתערבות נחושה של גורמי אכיפת החוק. נמצא גם כי במקרים רבים הורי הנערים לא ידעו כלל על מעשי ילדיהם".