סיבה לאופטימיות: בניגוד לדעה הרווחת, ישנה עצירה במגמת ההקצנה בציבור הערבי - כך עולה ממדד יחסי ערבים-יהודים לשנת 2015, אותו הוביל פרופסור סמי סמוחה מאוניברסיטת חיפה. לדברי פרופסור סמוחה, זוהי עצירה שהחלה כבר ב-2013, ונשמרה למרות מבצע צוק איתן ומסע הבחירות לכנסת. בקרב הציבור היהודי בישראל ישנה אפילו מידה מסוימת של התמתנות ביחס למיעוט הערבי, שנשמרה למרות הסחף לכיוון הדת והתחזקות הימין הרדיקלי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהמחקר עולה כי בציבור הערבי יש החרפה של המאבק נגד אפליה, הדרה ואי-שוויון - אך במסגרת החוק ותוך מחוייבות לדו-קיום, כשגם בציבור היהודי מקבלים את הערבים כמיעוט בעל זכויות אזרח מלאות. עם זאת, בקרב שתי האוכלוסיות קיים מיעוט השולל חברה משותפת.
66% מהנסקרים הערבים וכמעט 59% מאלו היהודים הסכימו עם האמירה לפיה "טוב שהאזרחים הערבים והיהודים יחיו תמיד יחד בישראל". למעלה ממחצית מהנשאלים היהודים היו בעד צירוף מפלגות ערביות לקואליציה - אולם 59.3% מהם דיווחו שהם נמנעים מלהיכנס ליישובים ערביים.
85.8% מהציבור הערבי: "אמירות נתניהו ביום הבחירות - גזעניות"
בתקופת מבצע צוק איתן העידו 78.6% מהערבים כי הרגישו רחוק יותר מהיהודים, ובעקבות מסע הבחירות לכנסת במהלך 2015 הרגישו 58.4% מהערבים ו-44.9% מהיהודים כי גדל המרחק ביניהם. 85.8% מהם תפסו את אמירותיו של ראש הממשלה נתניהו לפיהן על הציבור לצאת להצביע היות והמצביעים הערבים "נוהרים לקלפיות" היא גזענית לעומת 42.2% מהיהודים בלבד - אך יותר מ-90% מהיהודים שהצהירו על עצמם כשמאלנים האמינו כי אמירתו זו הייתה גזענית. עוד העידו 82.6% מהנסקרים הערבים כי לתפיסתם הצהרתו של משה כחלון כי לא ייכנס לקואליציה הנשענת על קולות הערבים היא גזענית לעומת 38.7% מאלו היהודים.
56.4% מהנסקרים הערבים מכירים בזכותה של ישראל להתקיים כמדינה, ו-42.7% בזכותה להתקיים כמדינה השומרת על רוב יהודי. 64.2% מהם הסכימו עם האמירה לפיה "כאשר הם רואים את אי-השקט ואת אי-היציבות בעולם הערבי מאז התחלת האביב הערבי ב-2011, הם מרגישים שטוב שהם חיים בישראל". עם זאת, כמעט מחצית מהם (49.6%) הסכימו עם האמירה לפיה "כל עוד לא שורר שלום בין ישראל והעולם הערבי, צריך כוח חזק, ערבי או מוסלמי, שיעמוד בפני ישראל ויפגע בה קשות אם יהיה צורך בכך". עם זאת, 17.6% לא העידו על עצמם כמתנגדים לארגון דאע"ש.
"יש מקום לאופטימיות, אך הדרך עוד ארוכה"
הערבים, כך עולה מהסקר, תופסים את המצב ביניהם לבין היהודים כגרוע במיוחד, כאשר לא פחות מ-67% מהם העריכו שהממשלה נוהגת בהם כאזרחים מדרגה שנייה או אזרחים עויינים שאינם ראויים לשוויון - נתון שונה בתכלית מזה שבקרב הנסקרים היהודים, שרק 28.7% מהם האמינו כך. 61.8% מהערבים צפו הרעה ביחסים בין יהודים לערבים בעתיד - זאת לעומת 49.1% מהיהודים.
"המדד מראה שיש עוד דרך ארוכה, בשני הצדדים, עד שנייצר יחד חברה משותפת, שוויונית ומשגשגת", אמר יניב שגיא, מנכ"ל גבעת חביבה, שם הוצג המדד. "עם זאת, יש בו גם הרבה מקום לאופטימיות. ניכר שגם היהודים וגם הערבים מעוניינים לחיות פה ביחד בשלום. ניכרת גם השפעתה השלילית של מדיניות ההפחדה הממשלתית של השנים האחרונות על הדעות בשני הצדדים. אנחנו, בגבעת חביבה, לא נוותר על המשך המאבק להגשמת חזון החברה המשותפת, הפתרון בר-הקיימא היחידי לחברה הישראלית כפי שהמדד מוכיח ומבסס". המדד יוצג במלואו בכנס מיוחד בגבעת חביבה.